Sportlövészet: Zwickl-Veres Kata „megérkezett a játékba”

Vágólapra másolva!
2021.02.11. 09:07
null
Zwickl-Veres Kata az első karanténidőszakban ki sem nyitotta a puskatokját (Fotó: Földi Imre)
Noha másfél éve úgy döntött, a folytatásban nem versenyez légpuskával, Zwickl-Veres Kata egyéni csúccsal nyert aranyérmet a hétvégi 10 méteres országos bajnokságon.

Mély gödörből kapaszkodott vissza Zwickl-Veres Kata (KVSE), a 29 éves puskás a hétvégi országos bajnokságon két év után, egyéni csúccsal nyert 10 méteres viadalt.

A csapatban Európa-bajnok sportlövő mozgalmas időszakot tudhat maga mögött: 24 hónap alatt klubot és edzőt váltott – utóbbit kétszer is.

„Első fontos lépésként 2019 elején a komáromi egyesületbe igazoltam. Hálás vagyok, hogy a klub vezetői minden feltételt biztosítanak a felkészülésemhez   – kezdte Zwickl-Veres Kata, aki miután nem jutott ki a riói világkupaversenyre, 2019 őszén jelentős döntésre szánta el magát.    – A folytatásban csak ötven méterre készültem, mert légpuskával siralmasan teljesítettem, és ebből nem láttam kiutat. A korábbi trénerem, Joó Éva egy időre visszavonult az edzősködéstől, ezért Szucsák László irányításával folytattam a munkát, majd néhány hónapig egyedül készültem. Szép eredményeket lőttem az edzéseken, de jött a pandémia, a versenyeinket eltörölték. A bezártság hónapjaiban igyekeztem a kislányommal és a férjemmel minél több időt tölteni, jó másfél hónapig ki sem nyitottam a puskatokomat.”

Amikor ismét edzésbe állt, újabb fontos elhatározásra jutott, miután úgy érezte, Szucsák Lászlóval nem működik a közös munka.

„Nem váltunk el haraggal, de muszáj volt váltanom, másféle segítségre volt szükségem”   – fogalmazott a puskás versenyző. Ekkor jött a képbe Kissné Oroszi Edit: az újpesti edzővel tavaly augusztus óta dolgoznak együtt:   „Még nyáron is az ötvenméteres számban gondolkodtam, nem akartam időt pazarolni a tízméteres felkészülésre, de Edit meggyőzött, azzal érvelt, hogy a légpuskás versenyek segíteni fogják az eredményességemet ötven méteren. Nagy szükségem volt a tisztánlátására; tudtam, mindig megmondja majd a »tutit«, s az igazság, még ha fáj is, nem lenyomni fog, hanem felemelni.”

Zwickl-Veres Kata hétvégi győzelme kapcsán felidézte, nagy lendülettel látott neki a munkának új edzőjével, akinek irányításával gyorsan és jelentősen sikerült előrelépnie 10 méteren.

„Már a légfegyveres szezon első viadalán, a novemberi Hungarian Openen is érződött, hogy sokkal összeszedettebben és letisztultabban versenyzek. Sokat jelent, hogy könnyebben nézek szembe a hibáimmal, amelyekre nem gátként, hanem megoldandó feladatként tekintek. Jelentős hozzáállásbeli változás, hogy már képes vagyok távlatokban gondolkodni, nem azon görcsölök, hogy az épp aktuális versenyre kijussak; azt tartom szem előtt, hogy jobb és jobb legyek. Meg kellett érnem arra, hogy megértsem, nem az számít, ott leszek-e egy versenyen, vagy sem – most azért lövök, mert örömömet lelem benne   – osztotta meg érzéseit a sportoló, aki a téli Eb-válogatókon kivívta a csapattagságot a májusi 10 méteres olimpiai kvalifikációs kontinenstornára.  – Voltak jobban és gyengébben sikerült válogatóversenyeim, amelyek után arra számítottam, hogy kimaradok a háromtagú válogatottból. Sokszor voltam már negyedik különböző megméretéseken, most először nem gondoltam rossz szájízzel erre a pozícióra. Végül nagyon örültem, hogy bekerültem a csapatba, amihez az is kellett, hogy Mészáros Eszter a juniorválogatott tagságot válassza.”

A KVSE versenyzője a légfegyveres ob-n újra szintet lépett: 627.3 körrel, egyéni legjobbjával lett aranyérmes:   „Ez az eredmény már arra predesztinál, hogy ne »töltelékként« utazzak ki az Európa-bajnokságra. A győzelemnek azért örülök nagyon, mert végre valamelyest fel tudtam zárkózni a hónapok óta kimagasló eredményeket lövő Mészáros Eszterre és Dénes Eszterre. Kellenek a ki-ki harcok és a méltó ellenfelek ahhoz, hogy igazán örülni tudj egy sikernek. Azt hiszem, megérkeztem abba a játékba, amit nem is akartam játszani...”     

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik