Cselgáncs: Tóth László „Arany szög” érdemrendet kapott

Vágólapra másolva!
2021.02.12. 16:38
null
A díj átadása (Fotó: MJSZ, Érsek Renáta)
Mongólia legmagasabb állami elismerését vette át pénteken dr. Tóth László, a Magyar Judoszövetség elnöke. Az „Arany szög” érdemrendet Batbajar Zeneemjadar, Mongólia magyarországi nagykövete adta át – írja a magyar szövetség hivatalos honlapja.

 

„Ez Mongólia legrangosabb, nem mongol állampolgároknak adható kitüntetése, amelyet Khaltmaagiin Battulga köztársasági elnök adományozhat. Az Arany szög a mongol nép számára a sarki csillag neve. A nomád népek életében nagyon fontos igazodási pontot jelent a sarki csillag, hiszen a világ körülöttünk folyamatosan mozgásban van, a nap és a hold is változtatja a helyét, a sarki csillag viszont mindig irányt mutat az embernek” – mondta Batbajar Zeneemjadar kifogástalan magyarsággal.

A nagykövet – aki hazájának legszentebb ünnepén, a holdújév első napján mongol népviseletben jelent meg – hozzátette: Mongólia nagyon hálás mindazért, amit a Magyar Judoszövetség elnöke tett a magyar és a mongol nép barátságáért.

„Ez a számomra igen fontos kapcsolat éppen negyven évvel ezelőtt kezdődött, a magyar válogatott judósaként akkor juthattam el először Ulánbátorba, ahol egy nemzetközi versenyen vettünk részt – mondta dr. Tóth László. – Nagyon kedves, vendégszerető embereket ismertem meg akkor, és ez egész életemben végigkísért. Egész életemben gyűjtögető ember voltam, barátságokat gyűjtöttem és gyűjtök ma is, nagyon büszke vagyok rá, hogy a világban számtalan barátom van, így Mongóliában is.”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik