Rg Eb: bronzos csillogás, Kocsis Evelin 3. a juniorok mezőnyében!

M. G.M. G.
Vágólapra másolva!
2020.11.28. 17:19
null
Azért még látszik a hitetlenkedés: Kocsis Evelin a dobogón az Eb-bronzéremmel (Fotó: MRGSZ/Anna Kull)
Kocsis Evelin bronzérmet nyert a ritmikus gimnasztikázók kijevi Európa-bajnokságán: az MTK Budapest juniorkorú tornásza buzogánnyal végzett a 3. helyen, kötéllel az 5., labdával a 7. pozícióban zárt. A felnőtt kéziszercsapatok szombati döntőiben Ukrajna és óriási meglepetésre Törökország diadalmaskodott.

Magyar szempontból a junior versenyre kellett koncentrálni a kijevi rg Eb szombati napján, hiszen Kocsis Evelin három fináléban is érdekelt volt, s a buzogánydöntőbe kiváló pontszámmal, harmadik helyen jutott be – persze ott mindenki nulláról indul, és volt izraeli, fehérorosz, bolgár, ukrán és azeri rivális, tehát az oroszok és olaszok távolléte ellenére is rendkívül erős volt a mezőny. Az éremszerzéshez mindenképpen bravúros szereplés kellett.

A reakció a bronzérmet jelentő pontszámra (Fotó: Anna Kull)
A reakció a bronzérmet jelentő pontszámra (Fotó: Anna Kull)

Az MTK tornásza a kötélfinálét az 5., a labdát a 7. helyen zárta, következett a szersorrendben a buzogány. Az izraeli Daria Atamanov kevés kétséget hagyott afelől, hogy ő nyeri meg a döntőt, a legmagasabb pontszámmal fináléba jutó ukrán Melanija Tur rontott, s az utolsóként szőnyegre lépő Kocsis Evelinnél az volt a kérdés, befér-e a fehérorosz Jelizaveta Zorkina és a bolgár Eva Brezalieva közé.

Befért: a döntőt is bírta fejjel (ami igen nagy szó), 22.900-as pontszáma a harmadik helyre rangsorolta – az Európa-bajnokságok történetében Magyarország már szerzett bronzérmeket a felnőtt kéziszercsapatoknál a kilencvenes években, ám egyéni induló még nem jutott ilyen magasra!

„Elképesztő dolog az, hogy sikerült megszereznem a bronzérmet. Utolsó voltam a buzogány döntőjében, és bár tudtam, hogy a többiek milyen pontszámokkal állnak, igyekeztem csak magamra figyelni, a saját teljesítményemmel foglalkozni. Az edzőim, a társaim biztattak és nyugtattak: legyen ez egy örömtorna, és hihetetlen, hogy most itt lóg a nyakamban egy bronzérem. Nagyon hálás vagyok mindenkinek, aki ehhez hozzátett bármilyen formában. Ilyen előjelek után, ilyen felkészülési időszakkal a hátam mögött, ha valaki ezt az Eb előtt mondja nekem, biztosan nem hiszem el” – értékelt a finálék után a tavalyi junior-világbajnokságon 6. Kocsis Evelin.

A csak hat egységet felvonultató együtteskéziszercsapat-döntőkben az 5 labda gyakorlatok után az ukránok örülhettek – a házigazdák első csapataranyukat nyerték meg az Európa-bajnokságok történetében, Észtország pedig első érmét jegyezhette fel. Az ukránoknak a 3+2 fináléban is lett volna esélyük az aranyra, ám az utolsó pillanatban „eltévedt” egy buzogány, s ez elég volt a gyakorlatukat jól végrehajtó törököknek (!), akik a létező legminimálisabb különbséggel arattak teljesen váratlan győzelmet.

A törökök itt még nem is sejtették, hogy bő egy órával később sporttörténelmet írnak (Fotó: AFP)
A törökök itt még nem is sejtették, hogy bő egy órával később sporttörténelmet írnak (Fotó: AFP)

Európa-bajnoki elsőségük a sportágtörténet egyik legnagyobb meglepetése – ha futballhasonlattal élünk, Görögország kontinensbajnoki sikerét hasonlíthatjuk ehhez. Lehet, hogy csak hat csapat indult, lehet, hogy nem volt itt a tavalyi vb négy legerősebb együttese – Oroszország, Bulgária, Fehéroroszország és Olaszország –, de ez aligha érdekli most a még a dobogón is hitetlenkedő török lányokat, hiszen a történelemkönyvekbe az ő Eb-elsőségüket írják be.

Az Eb vasárnap a felnőtt egyéni összetett versennyel ér véget, melyben Pigniczki Fanni révén van magyar érdekeltség.

RITMIKUS GIMNASZTIKA
EURÓPA-BAJNOKSÁG, KIJEV
Felnőtt. Együttes kéziszercsapat. Szerenkénti döntők. 5 labda: 1. Ukrajna
35.350, 2. Izrael 34.450, 3. Észtország 32.800. 3 karika + 2 pár buzogány. 1. Törökország 31.150, 2. Ukrajna 31.150, 3. Azerbajdzsán 30.650.
Junior. Szerenkénti döntők. Kötél. 1. Dina Agiseva (Fehéroroszország) 21.550, 2. Daria Atamanov (Izrael) 21.500, 3. Eva Brezalieva (Bulgária) 20.850, ...5. Kocsis Evelin (Magyarország) 19.950. Labda. 1. Polina Karika (Ukrajna) 22.800, 2. Sztiliana Nikolova (Bulgária) 22.700, 3. Jelizaveta Zorkina (Fehéroroszország) 22.550, ...7. Kocsis Evelin (Magyarország) 19.600. Buzogány. 1. Daria Atamanov (Izrael) 24.350, 2. Jelizaveta Zorkina (Fehéroroszország), 3. Kocsis Evelin (Magyarország) 22.900. Szalag. 1. Sztiliana Nikolova (Bulgária) 21.550, 2. Karina Szidorak (Ukrajna) 21.200, 3. Daria Atamanov (Izrael) 21.150.

DEUTSCH-LAZSÁNYI ERIKA. BOLDOG VAGYOK!

Nagyon boldog vagyok – mondta Deutsch-Lazsányi Erika, a Magyar Ritmikus Gimnasztika Szövetség (MRGSZ) Technikai Bizottságának elnöke a ritmikus gimnasztikázók kijevi Európa-bajnokságán, miután Kocsis Evelin sporttörténelmet írt a junioroknál szerzett bronzérmével. – Már a 2019-es világbajnoki szereplést követően felfigyeltek Evelinre, ott ugyanis az igen előkelő hatodik helyen zárt. Akkor a nemzetközi mezőny is számításba vette, és megjegyezték őt, most pedig nemcsak mi, hanem a teljes rg-társadalom esélyesként számolt vele.”

Deutsch-Lazsányi Erika pontozóbíróként vesz részt a kontinensviadalon, a junior buzogánydöntőben azonban tartalékbíró volt a magyar érintettség okán, így kívülről figyelte az eseményeket. Nyilatkozatát a hazai szövetség osztotta meg hírlevelében.

„Nekem az volt a benyomásom, hogy mindenki egy emberként szurkolt a versenyzőnknek, fura volt megélni, mert a pontozók ilyenkor figyelik a tartalékbírót, rám néztek és érezhető volt, azért szorítanak, hogy Evelin csinálja meg jól a gyakorlatot. Sokszor láttam már ehhez hasonló szituációt más országoknál, de nem gondoltam, hogy egyszer én is ilyen helyzetbe kerülök. Nagyon drukkoltam Evelinnek, néhány másodperccel előbb tudtam meg az eredményét, és nem tagadom, elragadtak az érzelmek, sírásban törtem ki. Ez meglehet, szegény Evelinnek fura lehetett, mert ő csak azt láthatta, hogy lehajtom a fejem az asztalra és sírok. Sok időm persze nem volt, mert be kellett ülnöm a következő szer, a szalag zsűrijébe.”

A szakvezető értékelése során rávilágított a tényre, miszerint évek óta a levegőben lógott a juniorok között egy kiemelkedő eredmény, de eddig különböző balszerencsés körülmények miatt ez nem lehetett meg.

Azt mindenképpen látni kell, hogy a juniorok mezőnyében több éve mindig ott voltunk egy kiemelkedő eredmény közelében, de valahogy nem akart összejönni, vagy a menedzsment nem állt készen, vagy a versenyző rontott. Az, hogy ez egy ilyen év végén, ilyen körülmények után sikerült, elképesztő. Evelin rettentően felkészült fizikailag, de ami talán ennél is fontosabb, mentálisan nagyon erős. Álmodozó típus, és ezt a szó legjobb értelmében mondom, elképzeli a sikert, bebeszéli magának, egészen addig, ameddig nincs más lehetőség, csak a megvalósulás. Hitt az éremben. Rg-fanatikus, mint ahogy a teljes edzői kar is, hiszen mindenki egy emberként segített végig, még otthonról is online. ”

Bár a Eb-nek és a 2020-as esztendőnek sincs még vége, a szakember kicsit előre tekintett, és évet is értékelt.

Az biztos, hogy Evelin teljesítményéből nem von le semmit, hogy ez egy csonka Eb volt, most ilyen körülmények voltak, de a teljes mezőnyben is megállta volna a helyét, magas pontszámot kapott. Nagyon boldog vagyok, hogy a nemzetközi szakma már top versenyzőként tekint rá, csak pozitív visszajelzéseket kaptam: jól képzett testileg, szertechnikailag. Összességében szerettem ezt az évet a pandémia ellenére, igaz, az első félévben nem voltak versenyek, de így a családommal tölthettem ezt az időszakot. A második félév pedig már az Eb-felkészülés jegyében zajlott, és ez az eredmény egyfajta koronája 2020-nak, az eddigi munkánknak. Klubszinten az MTK Budapest családjának és a hazai rg-társadalomnak is óriási dolog ez, de ehhez kellett az edzők fanatizmusa és a versenyzőké is. Evelin teljesítmény fenomenális volt, a másik két MTK-s sportoló, Krasznay Blanka és Gyulai Blanka is szépen dolgozott. Bízom abban, hogy a juniorok szereplése jó ómen lesz Pigniczki Fanninak a vasárnapi versenynap előtt, hiszen ő is nagyon erős mentálisan, aki, ha megcsinálja, amit tud, amit az edzésen láttunk tőle, akkor nagyon sokat léphet előre.”

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik