Öttusa: elkezdődött a vb, megállapodás a szövetség és a Kincsem Park között

PIRCS ANIKÓPIRCS ANIKÓ
Vágólapra másolva!
2019.09.02. 13:51
null
Szabó Tünde biztos benne, hogy ismét kitűnő vébé házigazdái leszünk (Fotó: Koncz György)
Hétfőn kezdődött el az öttusázók csúcseseménye, a budapesti olimpiai kvalifikációs világbajnokság – Albert monacói herceg is a Kincsem Park vendége lesz.

 

A szezon csúcseseménye kezdődött hétfőn Budapesten, a viadal fő helyszíne, a Kincsem Park pedig valódi öröksége a sportágnak” – hangsúlyozta Klaus Schormann, a Nemzetközi Öttusaszövetség (UIPM) elnöke az olimpiai kvalifikációs világbajnokság hétfői nyitó sajtótájékoztatóján, amelyen a hazai szövetség és a Kincsem Park több évre szóló együttműködési szerződést kötött.

KASZA RÓBERT, EGYÉNI VB-EZÜSTÉRMES ÖTTUSÁZÓ

„A legutóbbi hazai világbajnokságon, 2008-ban első éves felnőttversenyzőként belekóstolhattam abba, milyen hazai rendezésű vébén versenyezni, és a váltóban bronzérmet sikerült szerezni. Május óta elkerülnek a betegségek, sérülések, így jól sikerült felkészüléssel a hátam mögött érkeztem a vébére. Egész évben azért dolgoztam – beleadva apait-anyait – hogy elérjem a célomat, és a hazai közönség előtt érmet és kvótát szerezzek.”

A nemzetközi sportvezető emlékeztetett: a sportág 1912 óta szerepel az olimpiai programban, és szeretnék, ha ez a 2024-es párizsi játékok után is így lenne. „Ahhoz, hogy ez megvalósuljon, szükség van az öttusa megújítására – a jövőbeli elképzelésekről szeptember folyamán többször is egyeztetünk majd, a sportág fejlesztési lehetőségeiről a szakmai beszélgetések már itt, Budapesten megkezdődnek.”

Az UIPM első számú vezetője megemlítette: a vb-re várják Albert monacói herceget és ifjabb Juan Antonio Samaranchot, a UIPM első alelnökét, szombaton este pedig díjkiosztó gálát rendeznek.

A sajtóeseményen Szabó Tünde, az Emmi sportért felelős államtitkára felidézte, az elmúlt hónapokban több olimpiai kvalifikációs világbajnokságot is rendezett Magyarország.

A kormányzat nemzetstratégiai ágazattá nyilvánította a sportot, nagyon fontos számunkra, hogy minél több sportág kiemelt világeseményét hozzuk el Magyarországra. Az áprilisi asztalitenisz-világbajnokságot nyáron a vívó-, majd a kajak-kenu kvalifikációs világbajnokság követte. Nagy öröm számunkra, hogy egy újabb tradicionális magyar sikersportban rendezhetünk kiemelkedő fontosságú világversenyt. Immár hagyomány, hogy évtizedről évtizedre hazánk az otthont az öttusázók világbajnokságának, amely az utóbbi időben egyre látványosabbá vált, és egyre közelebb került a nézőkhöz. Nagyon fontos, hogy a hozzánk érkezett sportolók, nézők és sportvezetők ezúttal is elégedetten távozzanak hazánkból, és örömmel térjenek később vissza hozzánk. Biztos vagyok abban, hogy ismét kitűnő vébé házigazdái leszünk” – mondta Szabó Tünde.

FÖLDHÁZI ZSÓFIA, VILÁG- ÉS EURÓPA-BAJNOK ÖTTUSÁZÓ

„Elszorult szívvel nézem majd a világbajnokságot, mert itthon hagyományosan kitűnően szervezett viadalokon versenyezhetnek a magyar sportolók – vallotta be Földházi Zsófia, aki múlt hétfőn a lovasedzése közben eltörte a bokáját. – Nekem erre a lehetőségre továbbra is várnom kell, de remélem, lesz még benne részem. Az én feladatom most az, hogy erős maradjak, amióta kijöttem a kórházból, előretekintek, és remélem, ott leszek jövőre Tokióban. A vébén a háttérből igyekszem támogatni a társaimat.”

Bretz Gyula, a Magyar Öttusaszövetség elnöke elmondta, mindössze húsz nap állt rendelkezésre, hogy létrehozzák az öttusa arénát, megemlítve: kiemelt figyelmet fordítanak a vegyes váltóra, mert úgy látják, ebben a számban lehetőség van arra, hogy a legjelentősebb versenyen is helyet kapjon.

Ami a várakozásokat illeti, nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy generációváltás zajlik a hazai öttusában, az utánpótláskorú versenyzőknek szüksége van még pár évre, hogy beérjenek a felnőttmezőnybe. Az élversenyzőinket sérülések, betegségek hátráltatták a felkészülés során, az előzményeket figyelembe véve pontszerző helyet és tisztes helytállást várok a magyar csapat tagjaitól” – mondta Bretz Gyula.

A hazai szövetséggel együttműködési megállapodást kötő Pécsi István, a Kincsem Park ügyvezető igazgatója megemlítette, az öttusa-vb mellett nemcsak laser run-vb-t, hanem nemzetközi lóversenyfesztivált is rendeznek a hétvégén.

A Kincsem Park most bizonyíthatja, hogy milyen hatalmas lehetőségek rejlenek benne” – mondta a házigazda.

A vb-n a női és férfi egyéni versenyben három-három olimpiai kvóta talál gazdára.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik