A Honvédelmi Sportszövetség sikere az Erzsébet-táborokban

Vágólapra másolva!
2018.09.03. 12:03
Tizenegy héten keresztül szerdánként a Hősök Napja eseménysorozat keretében többek között a lövészettel, a vívással és a judóval ismerkedhettek meg közelebbről a gyermekek.

MOSOLYORSZÁG.

Ezzel a szóval jellemezhető talán leginkább a zánkai és fonyódligeti Erzsébet-tábor, amelyben idén nyáron 11 héten keresztül minden szerdán a Honvédelmi Sportszövetség is igyekezett a gyerekek kedvében járni.

 

„Szuper program, nem gondoltam volna, hogy ilyen jól tudok célozni, tízből háromszor is sikerült tízest lőni! A vívás is érdekes volt, a judo viszont nagyon kemény, az a dobás, amit bemutatott a bácsi, hasznos is lehet, a te sómon majd otthon kipróbálom"– mondta nevetve az egyik tízéves kisfiú, majd rohant tovább a repülőgép-szimulátorhoz, ám hamar kénytelen volt megállni, lévén a stand előtt hosszú sor kígyózott. Hosszú sor, de csupa jókedvű, nevető, lelkes gyermekkel benne, akik boldogan várták ki, míg beülhettek a nem mindennapi eszközbe. A Hősök Napja rendezvénysorozaton szerdánként a katasztrófavédelem, a rendőrség, a tűzoltóság és a mentők munkájával ismerkedhettek meg látványos keretek között a gyerekek, illetve kipróbálhatták azokat a sportágakat, amelyek az egészséges nemzettudat kiépítésében, az önvédelem elsajátításában, a mindennapi életben előforduló kihívások leküzdésében is segíthetnek. Tekintettel arra, hogy a Honvédelmi Sportszövetség a gyermekek és a fiatalok számára olyan táborokat, diák- és tömegsportrendezvényeket támogat, amelyeknek célja, hogy minél több emberrel megszerettesse a mozgást és közvetítse a szövetség által képviselt értékeket, az ebbe a küldetésbe tökéletesen illeszkedő Erzsébet-tábor mellé állt. Az országosan is egyre népszerűbb szervezett programja, a Bátrak Liga csatlakozott a programhoz – dr. Simicskó István, a szervezet elnöke pedig a tizenegy hét után mérleget vont.

„Sok szándék kapcsolódott össze ebben az együttműködésben: az Erzsébet-táborok kiváló lehetőséget adtak arra, hogy a Honvédelmi Sportszövetség megjelenjen, értéket, többletértéket tudjon bemutatni és felvonultatni. A gyerekek kipróbálhatták a különböző sportágakat, találkozhattak a rendvédelmi és fegyveres szervek szakembereivel, a különböző hivatások képviselőivel. Az Erzsébet-tábor egy sikeres programja a kormányzatnak, évente 100 ezer gyermek vesz részt benne. Szerdánként a Hősök napja találkozott a Bátrak Ligája rendezvényével, és ez szimbolikus találkozás volt, hiszen valamennyi fent felsorolt hivatás gyakorlóinak, de a sportolóknak is szüksége van a bátorságra, és adott esetben a hősies helytállásra. Ez a tábor és a találkozás is azt a célt szolgálta, hogy a mindennapi élet küzdelmeire jobban fel tudjanak készülni a gyerekek" – fogalmazott a hazafias és honvédelmi nevelésért és az ehhez kapcsolódó beruházásokért felelős kormánybiztos.

Mint közismert, dr. Simicskó István a HS-elnöki megválasztásakor megerősítette, hogy a honvédelmi nevelés kiemelt stratégiai közfeladat, amelynek megvalósítása során erősödik a társadalomban az önkéntes alapú hazafias elkötelezettség, a nemzettudat. Kimondott cél a honvédelem ügyének népszerűsítése a fiatalok körében, a haza iránti áldozatkészség és a hazafiasság erősítése a társadalom minden szintjén. Mindezeknek a megvalósításában kiváló eszköz a Honvédelmi Sportszövetség, amely közfeladatot ellátó szervezetként fókuszál arra, hogy a sporton, sporttevékenységeken keresztül egészséges, összetartó közösségek alakuljanak ki országszerte, valamint erősödjön a társadalom és a honvédelem kapcsolata.

Bátran mondhatjuk, az Erzsébet-táborokban mindezek csodálatos programok során valósulhattak meg.

„A Hősök Napján a katonák, a rendőrök, a mentők, a tűzoltók, és a sportági szövetségek képviselői egytől egyig nagyon barátságosan foglalkoztak a gyerekekkel, akik érezhetően felnéztek rájuk, sikerült hozzájuk kicsit közelebb hozni ezeket a dolgokat" – mondta a gyermekekre felügyelő pedagógus, aki szerint az ilyen értelmes programok sokat, nagyon sokat segítenek a nevelésben.

„Idén nyáron, a balatoni Erzsébet-táborok révén tizenegy héten át összesen csaknem harmincezer táborozó gyermek nyaralhatott a Balatonnál. A gyermekek az ország minden pontjáról érkeztek, a táborozók között kárpátaljai magyar gyermekek és magyarul tanuló ukrán nemzetiségű diákok is voltak, továbbá Erdélyből, a Fel vidékről és Délvidékről is jöttek vakációzni. Szerdánként Hősök napját tartott a tábor, ekkor a részt vevők interaktív bemutatókon keresztül ismerkedhettek a honvédség, a tűzoltóság, a rendőrség és a mentők hivatásával, a Honvédelmi Sportszövetségnek hála pedig különböző sportágakat próbálhattak ki, amit nagyon élveztek a gyerekek, mindig nagy volt a sorban állás, kimondottan sikeresnek mondható a program" – fogalmazott Darabánt Judit, az Erzsébet Alapítvány kommunikációs igazgatója.

„Az Erzsébet-táborok kiváló lehetőséget adtak arra, hogy a Honvédelmi Sportszövetség megjelenjen, értéket, többletértéket tudjon bemutatni és felvonultatni" – dr. Simicskó István, a Honvédelmi Sportszövetség elnöke

A Honvédelmi Sportszövetség által nyújtott lehetőség rangját, színvonalát emelte, hogy neves sportemberek segítettek a gyerekeknek – az Európa-bajnok sportlövő Máthé Edit például olyan szakértelemmel avatta be a kicsiket a lézerlövészet rejtelmeibe, ami után nem véletlen, hogy többen is megfogadták közülük, a jövőben mélyrehatóbban megismerkednek a sportággal. A judót és a vívást is rendre valamelyik egykori vagy mai klasszisunk oktatta – kiemelve közülük dr. Nébald Györgyöt, olimpiai-, világ- és Európa-bajnokunkat, akivel mindkét helyszínen lehetőség volt asszót vívni. Fiúk, lányok szemei csillogtak, de az őket elkísérő testnevelők is meghatottan nézték az alkalmi páston zajló eseményeket.

„Fantasztikusan éreztem magam a gyerekek között, rendkívül lelkesek voltak, nagyon örültek a lehetőségnek, élvezték a programokat. Nagy volt mindig a sorban állás, ki akarták próbálni azokat a sportágakat, amelyek fejlesztik különböző képességeiket. Ehhez minden adott volt, hiszen a csodálatos környezet mellett a Honvédelmi Sportszövetség sátrában különböző sportágakkal ismerkedhetnek meg, ráadásul a vívás, a sportlövészet, a judo mellett repülős és autós szimulátorokkal is vártuk a gyerekeket. A sportági szakszövetségek mellett nagyon jó az együttműködésünk az Erzsébet-táborok szervezőivel, pezsgő és aktív volt ez a közös munka, megalapozott egy olyan kapcsolatot, ami sok szépet hozhat még a jövőben" – fogalmazott dr. Nébald György, a Honvédelmi Sportszövetség általános alelnöke.

Csoda, hogy a gyerekek már a 2019-es nyarat várják...?

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik