Golf: Rózsa Csilla továbbra is bízik az olimpiai részvételben

MTI/NSO MTI/NSOMTI/NSO MTI/NSO
Vágólapra másolva!
2016.04.12. 19:00
Továbbra is bízik az olimpiai részvételben a golfozó Rózsa Csilla, aki tavasszal négy versenyen próbálja kiharcolni a riói szereplés jogát.

A 19 éves versenyző keddi sajtótájékoztatóján elmondta: az idén több változás is történt a felkészülésében, mivel Lénárt Ágota sportpszichológussal, továbbá gyógytornásszal, erőnléti edzővel és masszőrrel bővült a Tom Burnett edző vezette szakmai stáb.

Szintén segíti Rózsa Csilla munkáját az amerikai Daniel Maringer, aki a fiatal játékos állandó caddie-je lesz. Ő az a versenyeken, aki többek között a felszerelést viszi, de egyben csapattárs, aki egyedüliként tanácsot adhat a pályán.

„Sokkal rendszerezettebb lett az életem, ők segítettek ezt felépíteni. Megvan az, hova megyek minden nap, hogy caddie-vel tudok felkészülni. Ez nemcsak a játékomon, hanem a gyakorlásom minőségén is javított. Sokkal több mindent tudok elvégezni egy nap alatt, mint amikor egyedül gyakoroltam” – nyilatkozta az MTI-nek Rózsa Csilla.

A tavaly az első számú európai versenysorozatban, a Ladies European Touron induló magyar golfozónak erre az évre nem sikerült kiharcolnia az állandó LET-indulás lehetőségét, így egy szinttel lejjebb, a második számú európai sorozatban, a LET Accessben próbálja kiharcolni a riói kvalifikációt: április 28. és 30 között Svájcban, május 11. és 13. között Spanyolországban, május 19. és 21., valamint június 17. és 19. között Svédországban versenyez.

Rózsa megjegyezte, számításai szerint mind a négy versenyen dobogón kellene végeznie ahhoz, hogy kiharcolja a riói indulást. Ehhez az olimpiai ranglistán, amelyet július 11-én zárnak le, a legjobb 60 között kell végeznie.

Ez a rangsor a világranglista alapján áll össze. A világranglista első 15 helyezettje automatikusan jogot szerez az olimpiai indulásra – korlát: egy országot legfeljebb négy versenyző képviselhet (egyelőre a dél-koreaiak „fognak” is négy kvótát, az amerikaiak hármat) –, míg az első 15-ön kívüli golfozóknál az „egy ország, legfeljebb két versenyző” szabály az érvényes.

A kvalifikációs lista utolsó, 60. helyén pillanatnyilag a chilei Paz Echeverría áll, ő a világranglistán a 484. helyet foglalja el. Rózsa jelenleg a 818. helyen áll a világ legjobb női golfozóinak rangsorában.

„Minden napra, minden hétre, minden hónapra van egy kisebb cél, először ezeket kell teljesíteni, ezek mögött állnak nagyban a karikák – mondta Rózsa Csilla, aki nemrég az Egyesült Államokban edzőtáborozott. – Gyakorlatilag szabadnapom sem volt, annyi mindent próbáltunk belesűríteni ebbe az időbe. Úgy jöttem haza, hogy az önbizalmam a duplájára nőtt, ami korábban nem sok volt.”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik