A futócéllövők biztos éremszállítók; izgalmas kvótabővítés

PIRCS ANIKÓPIRCS ANIKÓ
Vágólapra másolva!
2016.02.27. 10:16
null
Miskolczi Julianna remekelt az alapversenyben, és megszerezte a kvótát (Fotó: Szabó Miklós)
A futócéllövőkre lehet számítani – hangzik el a sportlövőknél egy-egy világversennyel kapcsolatos hivatalos cél megfogalmazásánál, és valóban, a Sike József, Boros László, Tasi Tamás összetételű magyar válogatott rendre érmet szállít a kiemelt viadalokról. Nem volt ez másként hazai pályán sem, együttesünk – a negyven vegyes versenyszámban szerzett bronzérem után – pénteken a 30+30 lövéses versenyszámban egy ezüstérmet tett hozzá irigylésre méltó kollekciójához. A pénteki napon elképesztő izgalmak közepette bővítette riói csapatát a válogatott: Miskolczi Julianna és Tátrai Miklós is olimpiai kvótát szerzett!



„Nagyon örülök az ezüstéremnek és annak is, hogy az első nappal ellentétben ezúttal nekem is sikerült hozzátennem az eredményhez – értékelt a csapat legfiatalabb tagja, Boros László. – Voltak az Eb-n katasztrofális pillanataim, de némiképp megnyugtat, hogy a pénteki versenyben javuló tendenciát mutattam. A gyenge kezdés után rendeztem a gondolataimat, úgy voltam vele, hogy ha erőből és akaratból is, de meg kell csinálnom, mert nem úszhat el rajtam a csapatérem.”

TUD MAJD ÖRÜLNI IS
Gáspár Lalita (Európa-bajnok)
„A saját teljesítményemmel egyáltalán nem vagyok elégedett, de a csapattársaim eredménye csodálatos, nekik köszönhető a csapataranyérem. Többet vártam magamtól, különösen a második sorozat után, amikor – látva a jó eredményeket – azon kezdett járni az eszem, hogy ebből még döntő is lehet. Hiba volt… Biztosan fogok tudni örülni a csapatsikernek, de egyelőre a szomorúság erősebb érzés bennem.”
A győriek versenyzője elismerte, nem feltétlenül jelentett előnyt neki a hazai pálya, érzése szerint itthon nehezebben tudott ráhangolódni a versenyre. „Szükség van hasonlóan nehéz helyzetekre, hiszen hozzá kell szokni a nyomáshoz” – tette hozzá Boros.

A nyomásról futócéllövőink a folytatásban egy időre megfeledkezhetnek, hiszen számukra pihenés következik, ezt követően pedig megkezdik a felkészülést és a válogatóversenyeket a nyári szakági világbajnokságra.

„Megkértem a családtagjaimat, hogy az alapversenyre ne jöjjenek ki – vagy legalábbis én ne tudjak róla” – mondta az Európa-bajnokság előtt néhány nappal Miskolczi Julianna. „Én azt kértem, ne keressenek, ne szóljanak hozzám az alapverseny végéig” – árulta el Zwickl-Veres Kata.

A fenti beszélgetésrészletnél nincs, ami érzékletesebben bizonyította volna a jó előre ismert tényt: a győri kontinenstorna harmadik napján teljesen új verseny kezdődik. S ahogyan az várható volt, péntekre a juniorversenyek fesztelen, családias hangulatát a vérre (esetünkben olimpiai kvótára) menő küzdelmek feszültsége váltotta az impozáns Audi Arénában.

A felfokozott izgalom magyarázata, hogy a hazai rendezésű viadallal zárul a sportág 2014 szeptembere óta zajló kvalifikációs sorozata. Női puskásaink közül Miskolczi Julianna és Zwickl-Veres Kata vállát ráadásul dupla teher nyomta, önmagukkal szemben támasztott elvárásaik mellett a szövetség vezetői is – kimondva – ettől a szakágtól vártak újabb kvótaszerzést.

FELDOLGOZÁS ALATT
Tátrai Miklós (Európa-bajnoki 5.)
„Az alapverseny után izgatottan vártam, mire lesz elég az eredményem. Miután az első célomat elértem, vidáman készülődtem a döntőre, mert korábban csak kisebb viadalokon döntőztem, világversenyen még sosem. Éreztem a rajtam lévő nyomást is, amit részben a hazai pálya jelentett, igaz, végül nagyon jó érzés volt a magyar szurkolók biztatása mellett versenyezni. Nehéz nap volt, de nagyon örülök a végének. Felfognom még nem sikerült, mit is értem el, egy kis időbe biztosan beletelik, mire feldolgozom, hogy olimpiai kvótát szereztem.”
Zwickl-Veres egymás után kétszer, az amerikai világkupaversenyen és a baki Európai Játékokon is épphogy lecsúszott a riói indulást érő pozícióról, ezután pedig jelentős lépésre szánra el magát, az alapoktól újraépítette légfegyveres technikáját azért, hogy eredményesebb legyen. A BHSE versenyzőjénél a tökéletesített testhelyzetben (pontosabban az abból leadott lövéseiben) bíztunk – sajnos végül éppen ezt nem tudta megvalósítani az alapversenyben, mert időzavarba került, és búcsúznia kellett olimpiai álmaitól.

Miskolczi esetében viszont minden tökéletesen működött: az Aréna tapintható feszültséggel telt légkörében új fegyvere és (régi, eredményes) technikája is hozzájárult ahhoz, hogy fantasztikus versenyzéssel megnyerje az alapversenyt, amely után a kamerák kereszttüzében zokogva borult barátnője, Tobai-Sike Renáta nyakába. Az érzelmek hullámzása közepette hamarosan kiderült, a fináléba négy olyan versenyzőnek sikerült beverekednie magát, akinek nem volt kvótája – azaz négyen harcoltak tovább az esti programban három riói indulói helyért. A csarnokban fokozódó optimizmust tovább növelte, hogy a 15 éves Gáspár Lalitával kiegészülő magyar válogatott megnyerte csapatban az Európa-bajnoki címet.

„Az, hogy az alapversenyem jól sikerült, biztonságot adott és bizonyította, hogy amit eltervezek, véghez is tudom vinni. Az örömömet a csapataranyérem is fokozta – mondta néhány órával később, immár nyugodtabban Miskolczi. – Várom a döntőt, egyébként is szeretek döntőzni, kedvelem a hangulatát, a hangzavar lendületet ad.”

Miközben hazai oldalon mindenki a női puskások kvótaesélyeit latolgatta, fél szemmel a férfi pisztolyosok küzdelmét is érdemes volt figyelni. Még hogy érdemes! Tátrai Miklós ugyan óva intett mindenkit az álmodozástól, mondván: „Várjuk meg, mire lesz egyáltalán elég az alapversenyben elért eredmény!” Hogy mire lett elég? Döntőhöz – és olimpiai kvótához! A döntő mezőnyébe ugyanis csupán három olyan lövő kvalifikálta magát, akinek még nem volt olimpiai részvételi joga. Tátrainak következhetett az örömlövészet.

Miskolczinak azonban újabb nagy csatát kellett megvívnia, idegesen kezdte a finálét, és vészesen közel került ahhoz, hogy ő legyen a nyolcas mezőny első búcsúzója. A sorsdöntő pillanatban azonban nem remegett meg a keze, maga mögé utasította egyik vetélytársát, és hetedik helyével megszerezte a harmadik kvótát. „Mindennél jobban szerettem volna túllenni rajta. Iszonyú volt! A szívemmel együtt dobogott a fegyver. De a lényeg, hogy meglett, amiért jöttem” – vonta meg az őrült nap mérlegét a komáromi lövő.

GYŐRIK CSABA: FELÜLMÚLT VÁRAKOZÁS


„A hazai Európa-bajnokságtól egy újabb riói indulói jog megszerzését vártuk, és ehhez a női puskásoknak volt a legerősebb csapatuk – értékelt Győrik Csaba, a válogatott szövetségi kapitánya. – Azonban többször is hangsúlyoztuk, férfi pisztolyosaink is értek el olyan eredményeket az elmúlt időszakban, ami esélyessé tette a szakágat a kvótaszerzésre. Tátrai Miklós döntőjét több mint megnyugtató volt úgy nézni, hogy tudtuk, részvételi jogot szerzett. Miskolczi Julianna viszont elképesztő izgalmak közepette vívta ki, szenzációsan lőtt az alapversenyben, a döntőben pedig a megszerzett kvóta olyan nagy érzelmi lökést adott neki, hogy nem tudta uralni a testét, ezért nem sikerült előrébb végeznie. A nap fontos történése volt, hogy huszonöt év után aranyérmes lett a női puskás csapat. A kvalifikációs sorozat elején 3–6 kvóta megszerzését tűztük ki célul, a hét kvóta felülmúlja a várakozást, túlteljesített a sportlövő-válogatott!”

ZWICKL-VERES KATA: NEM CSAK AZ OLIMPIA FONTOS

„Azért nem tudtam bekerülnöm a döntőbe, mert kicsúsztam az időből – mondta Zwickl-Veres Kata, Európa-bajnok puskás. - Amit nem értek, mert nem szokott hasonló előfordulni velem. Nehezen lendültem bele, és nagyon meg kellett küzdenem az első húsz lövésemért. Amit tudtam, beleadtam, a csapateredményt látva megérte! Olimpiai kvótáért jöttem Győrbe, helyette csapataranyéremmel távozok. Nem vagyok vigasztalhatatlan, sőt nagyon örülök! Sohasem szereztem még csapatérmet, szinte minden válogatottal negyedik helyeket gyűjtöttünk. A nap megkoronázása ez a diadal, fantasztikus érzés, hogy elmondhatom magamról: Európa-bajnok vagyok. Még akkor is, ha az egyéni tizedik helyem miatt biztosan lesznek még nehéz pillanataim. Haladok tovább az úton, amelyre légfegyverrel nemrég ráléptem. Az Eb – ahogyan az egész szezon is – megmutatta, hogy az irány helyes. Célom ugyanaz, ami eddig is volt, még jobb lövővé szeretnék válni. Továbbra is ugyanazt vallom: az olimpia fontos, de azon kívül is vannak lényeges dolgok. Persze feladni nem fogom. Rio nem sikerült, megcélzom Tokiót.”

10 MÉTERES EURÓPA-BAJNOKSÁG, GYŐR
FÉRFIAK
Pisztoly. Egyéni. 1. Yusuf Dikec (Törökország) 198.5 (579), 2. Pablo Carrera (Spanyolország) 197.6 (587), 3. Pavlo Korosztilov (Ukrajna) 178.4 (583), …5. Tátrai Miklós (Magyarország) 138.7 (579), …38. Antal Balázs (Magyarország) 571, …53. Nagy László (Magyarország) 568. Csapat: 1. Oroszország (Vlagyimir Goncsarov, Vlagyimir Iszakov, Anton Gurjanov) 1735, 2. Ukrajna (Korosztilov, Omelcsuk, Kusnirov) 1724, 3. Szerbia (Mikec, Grgics, Petrov) 1724, …6. Magyarország 1718
Futócél. Egyéni. 1. Dmitrij Romanov (Oroszország) 6 (579.0), 2. Lukasz Czapla (Lengyelország) 4 (578.0), Jesper Nyberg (Svédország) 7 (579), 8. Sike József (Magyarország) 574, …10. Boros László (Magyarország) 572, …13. Tasi Tamás Magyarország) 566. Csapat. 1. Oroszország (Dmitrij Romanov, Makszim Sztyepanov, Mihail Azarenko) 1727, 2. Magyarország (Sike József, Boros László, Tasi Tamás, e: Győri LK, Győri LK, Honvéd Kossuth LK, e: Laczik Zsolt, Laczik Zsolt, Fodor László) 1712, 3. Csehország (Janus, Jonas, Pokorny) 1702
NŐK
Puska. Egyéni. 1. Andrea Arszovics (Szerbia) 207.7 kör (alapverseny: 416.3), 2. Malin Westerheim (Norvégia) 206.6 (417.5), 3. Petra Lustenberger (Svájc) 185.5 (416.5), …7. Miskolczi Julianna 101.1, …10. Zwickl-Veres Kata 415.3, …19. Gáspár Lalita 414.1. Csapat. 1. MAGYARORSZÁG (Gáspár Lalita, Miskolczi Julianna, Zwickl-Veres Kata, egyesület: Angyalföldi PLE, Komáromi VSE, BHSE, edző: Szita György, Horváth Zsolt, Joó Éva) 1247.6, 2. Oroszország (Vdovina, Zsukova, Szusko) 1244.9, 3. Németország (Engleder, Beer, Straub) 1242.6
Futócél. Egyéni. 1. Viktorija Ribovalova (Ukrajna) 6 (367.0), 2. Galina Avramenko (Ukrajna) 1 (376), 3. Olga Sztyepanova (Oroszország) 6 (380), …6. Máthé Edit (Magyarország) 361, …11. Körtvélyessy Gabriella (Magyarország) 328, 12. Ángyán Nikoletta (Magyarország) 324. Csapat. 1. Ukrajna (Galina Avramenko, Ljudmila Vasziljuk,Viktorija Ribovalova,) 1118, 2. Oroszország (Sztyepanova, Izmalkova, Fjodorenko) 1091, 3. Németország (Kirr, Vogelbacher, Danner) 1074, 4. Magyarország 1013.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik