Golf: súlyos sportszerűtlenség után diadalmas elégtétel

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2015.09.21. 16:03
null
A győztes amerikai csapat (Fotó: AFP)
Tetemes hátrányban volt, az Egyesült Államok mégis legyőzte Európát a két női golfválogatott kétévente megrendezett hagyományos mérkőzésén, a Solheim-kupán. Félő azonban, hogy a németországi Heidelberg közelében a hétvégén megrendezett csata nemcsak a bravúros fordításról, hanem egy nem túl sportszerű megnyilvánulásról is emlékezetes marad.

Az első két napra kiírt, ám csak vasárnap reggel befejezett párosok után Európa még 10–6-ra vezetett, de az egyéni meccseken remekeltek az amerikaiak, és 14.5–13.5-re megnyerték a mérkőzést.

EZ VOLT A KILENCEDIK
A két válogatott 1990 óta küzd meg a Solheim-kupáért. A 14 eddigi mérkőzésből kilencet az amerikaiak, ötöt az európaiak nyertek meg – 2009 óta a mostani az első amerikai siker.

Az amerikai csapat felpaprikázva vágott neki a 12 egyéni mérkőzésnek, mivel az utolsóként véget érő párost Alison Lee és Brittany Lincicome meglehetősen vitás körülmények között veszítette el a Suzann Pettersen, Charley Hull kettőssel szemben.

Lee, az amerikaiak újonca az utolsó előtti lyuknál elrontotta a birdie-esélyt, de labdája olyan közel állt meg a lyukhoz, hogy azt gondolta: az ellenfél – a sportági szokásoknak megfelelően – megadja neki a mérkőzés sorsáról nem döntő találatot.

Suzann Pettersen (Fotó: AFP)
Suzann Pettersen (Fotó: AFP)

Erre utalt az is, hogy az európaiak greenen lévő játékosa, a fiatal Hull elindult a következő szakasz felé. Lee ekkor felvette a labdáját, ám pillanatokkal később az európai páros másik tagja, a rutinos Pettersen – a világranglistán pillanatnyilag a legmagasabban rangsorolt (8.) európai játékos – jelezte: ő nem adta meg a találatot, vagyis Lee hibázott, amikor felvette a labdáját. Mivel a szabálykönyv szerint neki volt igaza, Lee büntetőpontot kapott, a lyukat az európaiak számára írták jóvá, akik később meg is nyerték ezt a mérkőzést.

„A szabálykönyv szerint jártak el a tizenhetedik szakaszon, de ahogyan ez megtörtént, csalódást keltő. Mindkét fél hibázott – véleményezte az esetet Iain Carter, a BBC szakújságírója. – Az európaiak akkor is kényelmes előnyben maradtak volna, ha nem a szabálykönyv betűje, hanem a játék szellemisége szerint cselekszenek, és ez esetben az incidens nem vet árnyékot a mérkőzésre.”

A TÖRTÉNTEK FELVÉTELE

Az esetet az európai női golf történetének talán legnagyobb alakja, Laura Davies is elítélte: „Undorító... Suzann nemcsak saját magát, hanem a csapatot is a mélybe rántotta.”

Hétfőre a rendszerint az Egyesült Államokban versenyző Pettersen is átgondolta a történteket, és a következőket írta a közösségi médiában:

„Bocsánatot kérek, hogy a mérkőzés hevében nem láttam a fától az erdőt. Sohasem éreztem még magam ennyire letaglózva, szívből sajnálom a történteket. Mindent meg akartam tenni a csapat sikeréért, és eközben egyetlen mérkőzést, egyetlen megnyerhető pontot a sportszerűség, a golf szellemisége elé helyeztem. Ezzel ártottam a csapatnak. Súlyos árat fizetek azért, hogy megértsem, mi az igazán fontos ebben a nagyszerű sportágban."

14. SOLHEIM-KUPA, ST. LEON-ROT, BADEN-WÜRTTEMBERG
Egyesült Államok–Európa 14.5–13.5

Az Egyesült Államok győztes csapata:
Stacy Lewis, Lexi Thompson, Cristie Kerr, Michelle Wie, Brittany Lincicome, Morgan Pressel, Angela Stanford, Gerina Piller, Alison Lee, Lizette Salas, Brittany Lang, Paula Creamer
Kapitány: Juli Inkster. Segítők: Pat Hurst, Wendy Ward

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik