Testnevelési Egyetem: Mocsai szerint 50 új tanár, új beruházás jöhet

Vágólapra másolva!
2014.12.19. 12:18
Mocsai Lajos, a Testnevelési Egyetem frissen kinevezett rektora volt a Sport TV Mai helyzet című műsorának vendége, ahol az intézményt érintő változásokról beszélt. 50 új státusz, zöldmezős beruházás jöhet.

Mocsai Lajost szerdán nevezték ki a Testnevelési Egyetem rektorává, nagy lehetőségnek tartja, hogy a sport kiemelt ágazatként stratégiai egyetemet kapott. Olyan fiatalokat várnak az intézménybe, akik hosszú éveket készülnek arra, hogy a Testnevelési Egyetemen tanuljanak, a tanári karnak pedig azokat az értékeket kell képviselnie, amelyek a TF számára mindig is prioritást jelentettek. „Az értékek és a hagyomány megőrzésére most is olyan tantestületünk, közösségünk van, amely képes arra, hogy megújuljon, illetve kiegészülhetünk a következő két évben csaknem ötven olyan státusszal, aki hazai és nemzetközi klasszist képvisel a saját sportágában. Ez óriási lehetőség.” „Az értékek és a hagyomány megőrzésére most is olyan tantestületünk, közösségünk van, amely képes arra, hogy megújuljon, illetve kiegészülhetünk a következő két évben csaknem ötven olyan státusszal, aki hazai és nemzetközi klasszist képvisel a saját sportágában. Ez óriási lehetőség.”

A rektor a körülményekről, lehetőségekről is beszélt. „A Testnevelési Egyetem a következő két-három évben lehetőséget kap egy új egyetem fölépülésére, amelynek az alapvető motívuma a tanárképzés, az edzőképzés, a magyar sportért való felelősségvállalás, a szakmai tudás mentén való teljesítménynövelés, a sportmenedzsment, a sportkommunikáció és például a rekreáció, a wellness. Ezek mögé egy olyan egyetemet fogunk felépíteni, ahol a gyakorlati emberek, edzők, tanárok kérését a módszertan, a tudományos kutatómunka ott helyben alá tudja támasztani.”

Mindez a tervek szerint új helyszínen valósulhat meg, de még nincs végleges döntés ezzel kapcsolatban. „Zöldmezős beruházást tervezünk, kettő van jelen pillanatban górcső alatt. Tizenkilenc-húsz hektár kell ahhoz, hogy eleget tudjunk tenni a nemzetközi edzőképzés óriási érdeklődésének, mind az olimpiai, mind a nem olimpiai sportágakban” – mondta Mocsai Lajos a Mai helyzetben.

Cél az is, hogy több külföldi hallgatót csábítson Budapestre az egyetem, ők eltűntek, mert a Semmelweis Egyetem Sporttudományi Kara elveszítette azt a brand-értéket, amit a TF korábban képviselt. Többek között az Arab-öböl országaiból is mutatkozik érdeklődés ezzel kapcsolatban.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik