Kaszparov Carlsennek szurkol, Lékó Ananddal az évtized meccsén

Vágólapra másolva!
2013.11.08. 17:50
null
Anand (balra) és Carlsen az évtized csatáját vívják a sakktáblán (Fotó: thehindu.com)
Nem túlzás, hogy az egész sakkvilág a Viswanathan Anand–Magnus Carlsen világbajnoki döntő lázában él. A címvédő indiai nagymester és norvég kihívója szombaton kezdi meg 12 játszmás páros mérkőzését, amely az utóbbi évek legizgalmasabb összecsapásának ígérkezik. Magyar érdekeltsége is van a döntőnek, Lékó Péter szekundánsként segíti Anandot. Az első játszmára magyar idő szerint délelőtt 10.30-tól kerül sor.

Klasszikus generációk csatájának ígérkezik Viswanathan Anand és Magnus Carlsen 64 mezős csatája. A címvédő indiai nagymester decemberben ünnepli 44. születésnapját, míg a norvég kihívó november végén lesz 23. Anand 2007 óta birtokolja a titulust, de azt megelőzően is volt már világbajnok. A páros mérkőzéseken szerzett tapasztalatai feltétlenül előnyére válnak.

Ezzel együtt a világ vezető játékosainak többsége, a szakértők, a fogadóirodák mind Carlsent tartják esélyesebbnek, nem is alaptalanul. A kihívó óriási fölénnyel vezeti a világranglistát. Értékszáma 2870, így 69 ponttal előzi meg a második helyen álló örmény Levon Aronjant. Ezzel szemben Anand csak a 8. pozíciót foglalja el, Élő-pontja majdnem százzal kevesebb: 2775. Carlsen fiatalsága és az utóbbi években elért eredményei miatt erősebbnek tűnik.

Az sem elhanyagolható tény, hogy a mérkőzést Csennaiban (Chennai, korábbi nevén Madras) rendezik meg, ahol Anand felnőtt (a közhiedelemmel ellentétben nem ott, hanem Mayiladuthuraiban született, 200 kilométerrel délebbre)

A csütörtökön megtartott sajtótájékoztatón Anand (akinek a keresztneve, a Viswanathan találóan azt jelenti, az Univerzum Ura) kiterítette kártyáit, már ami a szekundánsait illeti: két honfitárs, Chanda Sandipan, Krishnan Sasikiran, a lengyel Radoslaw Wojtaszek mellett Lékó Pétert nevezte meg segítőjéül. Mondani sem kell, ez óriási elismerés! A bejelentésre Carlsen furcsa fintorral reagált, majd amikor őt kérdezték, csak annyit mondott: „Nagyra becsülöm Anand nyíltságát, de nem viszonzom ezt a kedvességet.”

Felvétel a sajtótájékoztatóról (Anand bejelentése és Carlsen reakciója 7:30-tól)

A szekundánsok kiléte mindig fontos tényező, hiszen róluk következtetni lehet, hogy pártfogoltjuk milyen stílusban játszik. Lékó Péter a világ egyik legjobb elméleti szakembere, ráadásul ők ketten már dolgoztak együtt. Tehát a megnyitások terén Anand erősen felvértezve szállhat harcba.

A Business Insider megkérdezte a már visszavonult legendát, az orosz Garri Kaszparovot, mit gondol a párharcról. „Anand fantasztikus játékos, aki megbecsülést szerzett a sportágnak és hazájának tehetségével és határtalanul jó természetével. Ha megnyeri ezt a meccset, akkor a Sakkolümposzon biztos helye lesz.”

Ezzel együtt Kaszparov trónfosztást szeretne. „Carlsen győzelmét jósolom tehetsége, eredményei miatt, és mert új szelek fújnak a sakkvilágban. Carlsennek drukkolok, mert egy új generáció új bajnokot érdemel. Legfőképp nagy partikat várok, kemény küzdelmet és óriási felhajtást a meccs körül, amely legendássá válhat Csennaiban.”

FRISS HÍR: DÖNTETLENNEL KEZDŐDÖTT A DÖNTŐ
Döntetlennel fejeződött be a világbajnoki döntő első partija a címvédő indiai Viswanathan Anand és a norvég kihívó, Magnus Carlsen között.

A 12 partiból álló vb-döntő első partijában Magnus Carlsen játszott világossal. A mérkőzés másfél óráig tartott, amikor a felek döntetlenben egyeztek meg. A második parit holnap játsszák, akkor már a címvédő Viswanathan Anand vezetheti a világos bábukat.

Ami a lebonyolítást illeti: a felek 12 klasszikus játékidejű játszmában mérik össze tudásukat. Egy parti során mindkét félnek 120 perce lesz, hogy megtegyen 40 lépést, majd ezután további 60-60 percet áll rendelkezésükre 20 lépésre. Ezt követően még 15-15 percet kapnak, de innentől, tehát a 61. lépéstől 30 másodpercet jóváírnak mindegyik húzás után.

Döntetlen, vagyis 6:6 esetén négy rövidített játékidejű parti következik. Ezek során 25-25 perc jut a teljes játszmára, de lépésenként 10 másodperc jóváírással. Ha még ezután sincs döntés, akkor két villámparti jön. Itt 5-5 percet kapnak, lépésenként 3 másodperc jóváírással. Ha 1–1, akkor újra két snellparti jön ugyanilyen kondíciókkal. A villámpartikból maximum ötször kettőre kerülhet sor. Ha még mindig nincs döntés, akkor egy úgynevezett „hirtelen halál” parti jön. Itt a világossal játszó 5 perc gondolkodási időt kap, a sötét bábukat irányító csak 4 percet (a 61. lépéstől számolva húzásonként 3-3 másodperc jóváírással), de döntetlen esetén utóbbit hirdetik ki győztesként.

Az összdíjazás 1.85 millió euró (550 millió forint), ebből a győztes 1.1 milliót (326.5 millió forint) kap.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik