Aranyra éhesen utaztak a magyar öttusázók Tajvanra

ARDAY ATTILAARDAY ATTILA
Vágólapra másolva!
2013.08.21. 08:11
null
A szövetségi kapitány „belőtte” az aranyat a férfiaknál, nincs mese, Marosi Ádámnak is meg kell céloznia (Fotó: Szabó Miklós)
Sok jó emlékünk az utóbbi évek távol-keleti öttusa-világversenyeiről nem lehet. Öt éve a pekingi olimpia volt a mélypont, hiszen éremközelbe sem kerültek a magyarok, három éve pedig a csengtui világbajnokságon – a váltókat is beleszámítva – csak a férficsapat állhatott dobogóra, a harmadik fokára. Fordul-e a kocka a világbajnokságon?

Tajvan azonban nem Kína (bár Kína nagyon szeretné, ha az lenne). A mostani világbajnokság helyszínén a lóállomány alighanem különb lesz, mint a sok bukást hozó pekingi játékokon, Marosi Ádám pedig egészséges, szemben a csengtui vb-vel, amikor combizomszakadást szenvedett a viadal elején, és ahogy a szövetségi kapitány megítélte, „...csak becsületből és a csapatért csinálta végig”.

ÖTTUSA-VB
Augusztus 21., szerda női és férfi selejtező
Augusztus 22., csütörtök női és férfi selejtező
Augusztus 23., péntek női döntő
Augusztus 24., szombat férfidöntő
Augusztus 25., vasárnap vegyes váltó
Augusztus 26., hétfő női váltó
Augusztus 27., kedd férfiváltó
A szerdára és csütörtökre jósolt tájfun miatt a szervezők módosították az első két nap programját.
Az első selejtezős napon lebonyolítják a női mezőny selejtezős vívását és úszását, illetve a férfiak vívását, majd csütörtökön a férfiak úszására, továbbá a két női és a három férficsoport kombinált számára kerül sor, mégpedig úgy, hogy a lőteret beviszik a vívócsarnokba. Ez azt jelenti, hogy mindkét nemnél csütörtökön dől el, melyik 36 versenyző folytathatja a döntőben.

Marosi olimpiai bronzérmesként és Európa-bajnoki címvédőként érkezett a szerdán kezdődő kaohsziungi vb-re. Egy év óta minden nagy versenyen érmet nyer, így Pálvölgyi Miklós kapitány is merészebb célokat tűzött ki: „A férfiaknál minden versenyszámban érem, köztük egy arany.”

Marosi július közepén, a lengyelországi Eb-n a kulcscsontöréséből addigra teljesen felépülő Kasza Róberttel futott versenyt az aranyért, ez is mutatja a férficsapat erejét, ráadásul Tibolya Péter is az első tízbe tartozik a világranglistán. Tibolya az Eb-t fáradásos lábközépcsonttörése miatt hagyta ki, de mint a szakvezető fogalmazott: „Két-három hete jól terhelhető a lába, de korábban is csak a futóedzéseket kellett hosszabban szüneteltetnie, nem sokkal a júniusi műtét után már úszott és vívott. Az elutazás előtti utolsó edzéseken is megnyugtatóan dolgozott.”

A csapat negyedik tagja Demeter Bence, aki tavaly a szezon végére ért el nagy eredményeket, és nyert egyéniben Eb-bronzot, talán az idén is összeszedi magát.

A MAGYAR CSAPAT
Férfiak: Demeter Bence, Marosi Ádám, Kasza Róbert, Tibolya Péter
Nők: Cseh Krisztina, Földházi Zsófia, Gyenesei Leila, Kovács Sarolta

A női mezőny idei nagy sérültje is visszatér a pályára, Kovács Sarolta szinte az egész szezon kihagyása után indul a vb-n.

„Szépen rendbe jött a térde, július elejére már menetkész volt. Gyakorlatilag nem versenyzett az idén, kérdés, ez mennyire látszik meg rajta – mondta Pálvölgyi Miklós, aki a hölgyektől is – joggal – eredményeket vár. – Gyenesei Leila és Földházi Zsófia dobogóközelbe érhet. Zsófitól meglepetés volt, hogy juniorként a felnőttek között megnyerte az Európa-bajnokságot, meglátjuk, meddig tart ki a lendülete.”

Tajvanon a hölgyeknél is négyen képviselik Magyarországot, Cseh Krisztina jó formában a középmezőny elején végezhet.

S ha Pálvölgyi Miklós férfiaknál vizionált aranyérme valóra válik, az lesz a magyar öttusasport ötvenedik világbajnoki címe.

ZÖLDRE VÁLTOTT A LÁMPA

A nyár közepén még úgy volt, hogy Kaohsziungban csak a hagyományos versenyben, illetve a vegyes váltóban indulnak magyarok, a háromtagú női és férfiváltót kihagyják, mert nem szereztek automatikus részvételi jogot. Pálvölgyi Miklós szövetségi kapitány azonban az MTI érdeklődésére azt mondta, utóbb értesítést kaptak, hogy mégis beférnek a mezőnybe, így az utolsó pillanatban át tudták íratni a repülőjegyeket. A váltóversenyekre eredetileg azért nem tudtak fix indulást kiharcolni a magyarok, mert a júliusi lengyelországi Európa-bajnokságon a csapat szűkös létszáma miatt ezekben a számokban nem indultak. Ráadásul a férfiaknak vb-eredményük sincs, tavaly ugyanis Rómában éppen ebben a számban szenvedett kulcscsonttörést Tibolya Péter. A szövetségi kapitány a váltók összeállításáról még nem döntött, a nőknél azt valószínűsítette, hogy Cseh marad ki a csapatból.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik