Asztalitenisz: az Eb előtt kirúgták a korosztályos edzőket

NSO/MTI NSO/MTINSO/MTI NSO/MTI
Vágólapra másolva!
2013.06.13. 09:48
Az nem újdonság, hogy az asztaliteniszezők április elején megválasztott új elnöksége alapjaiban szeretne változtatni mindazon, amit az elődök hátrahagytak, mégis némi meglepetésnek számít, hogy alig néhány héttel a július 12-én kezdődő ostravai ifjúsági és serdülő Európa-bajnokság előtt valamennyi korosztályos edzőt menesztették. Az ifjúsági fiúknál Szili György helyére Pázsy Ferencet, a serdülő fiúknál Türei Ferenc helyére Varga Zoltánt, az ifjúsági lányoknál Oláh Zsuzsa helyére Szappanos Csabát, a serdülő lányoknál pedig Iván Csaba helyére Szöllősi Pétert nevezték ki.  

„Az április elején felálló új elnökség feladata, hogy szervezeti, pénzügyi, erkölcsi és szakmai tekintetben is új alapokra helyezze a sportágat – mondta Nátrán Roland, a szövetség elnöke. – Az elmúlt hetekben különböző munkacsoportok dolgoztak, többek között azon, hogy az utánpótlás-válogatottak szakmai irányítását felmérjék. A szakemberek nyolc-kilenc éve dolgoztak a válogatottak élén, s mindannyiuknak voltak kiemelkedő eredményei éppúgy, mint szürkébb évei. Az elnökségnek arról kellett döntenie, hogy szükség van-e változtatásra, kell-e frissítés, szemléletváltozás, s minden érvet mérlegelve végül az igen mellett döntöttünk."

A Nátrán Roland vezette testület tehát a változtatásra szavazott, ami egy új elnökség esetében nem példa nélküli. A válogatottak edzőivel szembeni, ilyen-olyan okok miatti bizalom vagy éppen annak hiánya fontos szempont, ám az időzítés kérdéseket vet fel: valóban most, az Eb előtt egy hónappal kellett meghozni ezt a döntést?

„Mivel az eddig dolgozó edzők hosszú évek óta a válogatottnál voltak, nem gondolom, hogy az Európa-bajnokság nélkül ne tudnánk lezárni a munkájukat – érvelt a sportág első embere. – Úgy gondoltuk, ha a kontinensbajnokság előtti háromhetes felkészülést már az új szakemberek irányítják, az Eb-szereplést egyfajta origónak is tekinthetjük, az elkövetkezendő időszakban ehhez mérhetjük a munkájukat, hogy történt-e előrelépés. És az is szempont volt, hogy június 15-ig kell megneveznünk azokat, akiket a Gerevich-alapítvány ösztöndíjára javaslunk, márpedig ez már az új edzőket is érinti. S hogy a folytonosság mellett is érveljek, számomra megnyugtató, hogy a korábbi és az új szakvezetők keretei megegyeznek, vagyis ugyanazzal a csapattal képzelték, képzelik el az Eb-részvételt."

Közben személyes egyeztetést kezdeményezett a szövetség Harczi Zsolttal, a felnőtt férfi válogatott szövetségi kapitányával annak nyomán, hogy a szakember kedden közölte: rendkívüli felmondással távozik posztjáról.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik