Teke: a világbajnok magyar sikerekben bízik a zalaegerszegi vb-n

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2013.05.07. 11:21
null
Éremszerzésben reménykednek a zalaegerszegi teke vb-n (Fotó: Vörös Nándor)
Május 10–25. között Zalaegerszegen felnőtt csapat-, valamint U18-as teke-világbajnokságot rendeznek. A sportági honi elöljárói magyar éremszerzésben reménykednek, Nemes Attila, válogatottunk világbajnok tagja a férfi és a női csapat végső győzelmében bízik.
A MAGYAR VB-KERET
U18 leány csapat
Urbán Brigitta
Urbán Viktória
Hannig Viktória
Tóbiás Anett
Tóth Katalin
U18 fiúcsapat
Brancsek János
Ifj. Horváth Péter
Nagy Gergő
Czeilinger Gábor
Farkas Ádám
Felnőtt férficsapat
Kiss Norbert
Kakuk Levente
Karsai László
Zapletán Zsombor
Nemes Attila
Farkas Sándor
Boanta Claudiu
Feher Zoltán Flavius
Kiss Tamás
Botházy Péter
Felnőtt női csapat
Airizer Emese Júlia
Méhész Anita
Tímár Edina
Sáfrány Anita
Nemes-Juhász Gabriella
Nemes Irén
Zenger Nikolett
Sajermann Nóra
Némethné Katona Beáta
Fegyveres Petra

„Huszonöt év után rendezhet hazánk a sportágban ilyen rangos világeseményt, amelyen érmes reményekkel léphetnek pályára a magyar sportolók – mondta az esemény keddi sajtótájékoztatóján Simon Zoltán, a MATESZ elnöke. – Ezen felül abban a reményben rendezzük meg a vb-t a sportág egyik honi fellegvárában, hogy a sikeres esemény anyagi segítséget nyújt nekünk a sportág hazai fejlődésének megalapozására. Új pályák épülnek, a meglévők korszerűsödnek, a sportolói létszám gyarapszik."

„Nagy megtiszteltetés a város számára, amelynek férfi és női csapata is országos bajnokságot nyert, a válogatottba is szép számmal került versenyzőnk, hogy rendezői lehetünk a vb-nek – nyilatkozta Balaicz Zoltán, Zalaegerszeg alpolgármestere. – A rendezési költségekhez 38 millió forinttal járultunk hozzá, és egymást nagyszerűen kiegészítik egy másik rendezvényünkkel, az Egerszeg Fesztivállal."

„Sportágunk 1988 óta sokat veszített a népszerűségéből, presztízséből, bízunk benne, hogy a mostani vb-rendezés mérföldkő lesz a felemelkedéshez – mondta Takács László, a MATESZ alelnöke, a vb szervezőbizottságának elnöke. – Öt-hat éve gondoltunk először a hazai rendezésre, a szervezési munkák már egy esztendeje tartanak, és bár a rajtig hátralévő három napban még rengeteg a teendőnk, a pálya már épül."

„Magyar sportolóként hazai közönség előtt bizonyítani óriási megtiszteltetés, nekem zalaegerszegiként különösen az, egyben hatalmas súly is – árulta el Nemes Attila, a válogatott tagja, sprintvilágbajnokunk. – Mindent megteszünk, hogy Magyarországnak, a városnak dicsőséget szerezzünk, s egy emlékezetes esemény részesei legyünk. A csapataranyakat szeretnénk itthon tartani, úgy a férfiaknál, mint a nőknél."

A szervezőktől megtudtuk: 18 nemzet képviselteti magát a világbajnokságon, kivétel nélkül Európából. A junioroknál 200-as, a felnőtteknél 400-as versenyzői létszámmal számolnak, előbbiben 16-18, utóbbiban 22-25 fős csapatok érkeznek. Ez a vendéglétszám a kísérőkkel, edzőkkel, csapatvezetőkkel, technikai személyezettel egészül ki.

Női csapatunk címvédőként favoritnak számít, az elődöntőig aligha lesz gondja. A férfiaknál legutóbb szerb–magyar döntőt rendeztek, viszont akkor a fajsúlyos németek hiányoztak, nem úgy, mint most. A férficsapat a Zalaegerszegre épül, amely a BL- és vk-győztes Szegedet előzte meg a magyar bajnoki aranyéremért folytatott versenyfutásban.

A vb rendezési összköltsége 65 millió forint lesz – ezt a helyi önkormányzat mellett az Emberi Erőforrások Minisztériuma, valamint kisebb cégek állják –, ebből csak a pályabérlés 11 millió. A Németországból érkező pálya érdekessége, hogy a vb után Győrbe kerül, ahol megépül az ország első nyolcsávos tekelétesítménye, összköltségben 33 millió forintért.

A szervezők a döntőre több mint ezer nézőt várnak, de a teremben zajló eseményeket külső helyszínen óriáskivetítőn is figyelemmel lehet kísérni.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik