Birkózó Eb: Tbilisziben nincs „olimpiai hangulat”

MTI MTIMTI MTI
Vágólapra másolva!
2013.03.24. 11:16
A Tbilisziben zajló birkózó Európa-bajnokság helyszínén – némileg meglepő módon – nem mutatkozik jele feszültségnek vagy izgalomnak a sportág veszélybe került olimpiai szereplése miatt, legalábbis a nemzetközi és kontinentális szövetség jelen lévő vezetői és tagjai körében nem.

Nem csupán feszültséget nem érezni, az Eb-n, tulajdonképpen egyetlen szó sem esik az ötkarikás játékokról. Ez azért is váratlan, mert a nemzetközi szövetség, a FILA felhívta a világ birkózótársadalmát az összefogásra, annak érdekében, hogy sikerüljön meggyőzni a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) végrehajtó bizottságát arról, hogy február 12-én rossz döntést hozott, amikor a birkózás lekerülését javasolta a 2020-as játékok programjáról. Mindezek ellenére a tbiliszi Sportpalotában egyetlen olyan plakát, molinó vagy transzparens sem látható, amelyen az olimpiai szereplést „követelnék" a birkózók.

„Valóban egyáltalán nem esik szó az olimpiáról, ami elég fura. A FILA-tagok között azért lehet érezni feszültséget, de inkább csak egymással szemben. Amikor az Eb elején megjelent Raphael Martinetti, a februárban lemondott elnök, a FILA asztalához oda sem ültették, és többen voltak, akik még csak nem is köszöntek neki" – mondta az MTI-nek Maróthy István, a magyar csapat vezetője.

A nemzetközi szövetséget jelenleg megbízott elnökként a szerb Nenad Lalovic irányítja, egészen május 17-ig. Akkor Moszkvában választ majd elnököt a FILA, ám csak egy évre, teljes tisztújítás jövőre lesz.

„Nagyon képlékeny a helyzet, nem lehet tudni, hogy mi lesz. Az elnököt a FILA vezetősége választja, márpedig a büro az én információim szerint most nagyon megosztott, az egyik fele azt szeretné, ha orosz vezetője lenne a szövetségnek, a másik fele viszont ezt nagyon nem akarja" – nyilatkozta Maróthy, hozzátéve, hogy az orosz jelölt a legendás nehézsúlyú exversenyző, Alekszandr Karelin lehet.

Maróthy István szerint az Eb-n egyetlen olyan változást lehet tapasztalni, ami talán összefüggésben van a kialakult helyzettel, mégpedig az intések számának drasztikus növekedését.

„Ez eddig nem volt, most szinte minden meccsen van intés, ezzel próbálják ösztönözni a versenyzőket arra, hogy akciókat csináljanak. Ez egyébként nem rossz" – mondta a szakember a teljesen megváltozott bírói felfogással kapcsolatban.

Emlékeztetett arra, hogy különösen a kötöttfogású meccsek kaptak nagyon sok kritikát az elmúlt években. Mindehhez ugyanakkor hozzátette: az intésekkel kapcsolatban veszély, hogy a bírók kezébe kerülhetnek a mérkőzések, és a szubjektivitás szerepe megnő.

Hamarosan ennél komolyabb változások is életbe lépnek majd, mivel már dolgoznak az új szabályrendszeren. Maróthy úgy tudja, jelenleg arra van a legnagyobb esély, hogy nem lesznek szünetek, hanem ötperces meccseket birkóznak majd.

„Az első két perc állásból, rögtön ezután fél-fél perc térdelés, majd újra állás, megállás nélkül" – mondta.

A birkózás sorsa május végén, Szentpéterváron dőlhet el, amikor a NOB végrehajtó bizottsága a hét új jelentkező és a birkózás közül kiválasztja majd azt a két – egyes információk szerint csupán egy – sportágat, amelynek felvételét javasolja a 2020-as programba.

„Természetesen bizakodunk, de nem vagyunk nyugodtak. Ha kikerülünk a műsorból, Magyarországon megpecsételődhet a birkózás sorsa" – mondta Maróthy István.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik