Torna: Magyar Zoltánt megfestették, Berkiék edzettek

Vágólapra másolva!
2012.05.22. 22:06
Festményt állítottak ki a kétszeres olimpiai bajnok tornász Magyar Zoltánról az Oklahoma City-beli Hall of Fame-ben.

A Magyar Tornaszövetség elnökéről a korábban küldött fotója alapján mellképet készítettek az Egyesült Államokban, amelyet a Halhatatlanok Csarnokába való bekerülésekor mutattak be. A hivatalos ceremónián a MOB alelnöke nemcsak a róla készített festményt láthatta, hanem külön beszédet is tartott, továbbá emlékplakettet és arany pecsétgyűrűt kapott az IGHOF-tól (International Gymnastics Hall of Fame) a Halhatatlanok Csarnokába való beiktatása alkalmából.

A festmény egyébként Oklahomában a Petroleum Múzeumban került kiállításra, hiszen itt található a Hall of Fame is, amelyet évente több százezer látogató néz meg.

„Óriási megtiszteltetés számomra, hogy bekerültem a Halhatatlanok Csarnokába, fantasztikus legendák közé – nyilatkozta Magyar Zoltán. – Nagy felhajtás volt, a televízió is végig adta beválasztásunkat, itt volt az amerikai tornasport színe-java és a nemzetközi szövetség képviselői is. Nagyon meglepett, hogy végül is nem kéz-vagy láblenyomatot kellett adnunk, hanem festményt készítettek rólunk, és az került kiállításra. Most már legalább értem, miért kellett többször, többféle képet küldenem magamról. Nagyon boldog vagyok, hogy ilyen nagyságokkal lehetek egy csarnokban, ahová az olimpiai bajnokok mellett a Nemzetközi Tornaszövetség (FIG) nagy vezetői is bekerültek.”

PUHA A LÓ TETEJE

Jól sikerült a pódiumedzés a Berki Krisztián, HidvégiVid, Rácz Attila, Vlacsil Attila és Kállai Zoltán alkotta magyar férfiválogatottnak a montpellier-i férfi tornász Európa-bajnokságon.

A világbajnok Berki Krisztián kiválóan teljesített lovon, a 6.9 kiinduló pontú gyakorlatát mutatta be sikeresen. Jóllehet a szer jóval puhább, mint amihez idehaza hozzászokott, ez például a másik olimpiai indulót, Hidvégi Videt és Kállai Zoltánt is zavarta, ők rontottak lovon. A többiek valamennyi szeren végigmentek, hibátlan gyakorlatokat kivitelezve. Berkiék csütörtökön a 2. csoportban talajon kezdenek, mint ismeretes, a kontinensviadalon a felnőtteknél csapatban és szerenként hirdetnek eredményt, egy szeren három tornász versenyezhet.

A junioroknál Vágner Levente, Selmeczi Bánk, Makra László, Kardos Botond és Dudás Norbert szerdán kezdi meg a versenyzést.

Kovács István vezetőedző elégedetten beszélt a pódiumedzés után: „Mindenki megcsinálta azt, amit tud, így összességében elégedett vagyok. Berki kifejezetten jó gyakorlatot produkált, ezt elfogadnám a fináléban. Sajnos, egyedül lovon volt rontásunk, se Hidvégi Vid, se Kállai Zoli nem tudta hibátlanul bemutatni gyakorlatát, de a többi ország tornászai is estek-keltek. Mindez azért van, mert a ló teteje puha, ez pedig egy másfajta technikát és jóval több erőt igényel.

„Jól ment a gyakorlat a pódiumedzésen, úgyhogy elégedett vagyok – értékelt Berki Krisztián. – Persze van még mit javítani, de mióta itt vagyok, ez volt a legjobban sikerült gyakim, végig tudtam hajtani az egészet. A szerrel viszont vannak gondok, a ló jóval puhább, mint otthon. Erre egyébként az összes versenyző panaszkodik, de úgy érzem, van még időm teljesen megszokni. A szállás kellemes, jól tudok pihenni, az étkezés és a tanszfer azért hagy némi kívánnivalót maga után.”

„A csapat körül minden rendben van, a szállás is nagyon jó. A szállítással azonban van egy kis probléma, ezt nem sikerült túl szerencsésen megvalósítania a franciáknak, az időbeosztás sem túl jó” – mondta Altorjai Sándor csapatvezető.

 

A FÉRFI TORNA EB PROGRAMJA
05.22., kedd, 14.00-16.30 pódiumedzés felnőtt
05.23., szerda, 18.00-20.30 junior selejtező
05.24., csütörtök, 14.00-16.30 felnőtt selejtező
05.25., péntek, 15.00-17.15 junior egyéni összetett döntő (legjobb 24)
05.26., szombat, 14.30-17.00 felnőtt csapatdöntő ( legjobb 8)
05.27., vasárnap, 9.30-12.15 junior és 14.00-17.00 felnőtt szerenkénti döntő
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik