Búvárúszás: Vilhelm Szilárd világcsúcsát kőbe vésték Kazanyban

Vágólapra másolva!
2010.08.04. 16:43
Ismét kitettek magukért legjobb uszonyos és búvárúszóink. A magyar csapat a kazanyi Európa-bajnokságról két arannyal és három bronzéremmel tért haza. A sikeres szereplésen kívül nagy megtiszteltetés érte a két aranyat szerző Vilhelm Szilárdot.

Az Európa-bajnokság helyszínéül szolgáló uszoda most készült el, a kontinensviadal volt az első verseny, amelyet megrendeztek ott. A sportlétesítmény egyik helyszíne lesz a 2013-as Universiadénak. A verseny előtt az oroszok bejelentették: az Eb első világcsúcsát a jövőben emléktábla örökíti majd meg a sportkomplexumban.

Vilhelm Szilárd korábban sosem úszott világrekordot, de Oroszországban megmutatta, mire képes. A 800 méteres búvárúszás 5:51.98 perces csúcsát 5:46.86-ra javította.

„Amikor véget ért az első nap, leleplezhettem az emléktáblát, amelyen két nyelven, angolul és oroszul, ott van az eredményem és a nevem. Amióta az eszemet tudom, világcsúcsot akartam úszni. Nem gondoltam volna, hogy a rekordomnak ilyen »nyoma« lesz" – mondta Vilhelm, aki a 800 után a 400 méteres távon sem talált legyőzőre. Ráadásul másodszorra is sikerült a világrekord (2:43.54 perc).

A sportág egyetlen tajvani érmese, Kanyó Dénes megismételte a világjátékokon elért eredményét, ugyanabban a számban, mint az olimpián kívüli sportágak világversenyén, bronzérmes lett.

„Nagyon bíztam a győzelemben, de a verseny előtt az uszonyom elrepedt, így nem tudtam mindent kihozni magamból. Mostantól Kolumbiára koncentrálok. Szeretnék a világbajnokságon is és a világjátékokon is maradandót alkotni" – vázolta hosszútávú terveit Kanyó.

Ebben a sportágban jövőre a kolumbiai Neivában rendezik a világbajnokságot, 2013-ban pedig Cali ad otthont a világjátékoknak.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik