Lázár Zoltán második a maratonban és első az összetettben

BALLÓK CSILLABALLÓK CSILLA
Vágólapra másolva!
2009.08.22. 18:49
null
Lázár Zoltán összetettben az első helyen áll (fotó: Fuszek Gábor)
Címkék
A Kecskeméten zajló kettesfogathajtó-világbajnokságon Lázár Zoltán második lett a maratonhajtásban, összetettben pedig – igaz, kevesebb mint egy ponttal – átvette a vezetést. Lázár Vilmos kiesett a fogatából, így a világbajnoki címvédő aranyesélyei elszálltak. Mivel azonban a baleset után végigment a pályán, csapatban továbbra is harcban állunk az első helyért.

Őrült száguldást láthattak a kecskeméti szabadidőparkba kilátogatók a 13. kettesfogathajtó-világbajnokság maratonhajtásában Lázár Zoltán részéről, aki nagyot küzdött a csapatért és az egyéni vb-címért.

Bátyja, a címvédő Lázár Vilmos sajnos nem sokat tehetett ez ügyben, miután a második akadálynál egy kiálló fagyökér megdobta a kocsiját. Lázár hatalmasat esett, a válla is kiugrott, de szerencsére azonnal a helyére került. Az elszabaduló fogatot a segédhajtó fékezte meg, aki menet közben mászott előre a hajtó megüresedett helyére.

A hétszeres világbajnok ezután visszaszállt a kocsiba, és befejezte a versenyt, ami azért lényeges, mert ha nem így lett volna, kiesett volna a díjhajtásért kapott pontja, ez esetben pedig lemondhattunk volna a csapatvilágbajnoki aranyról.

Egyéniben így is elszálltak az esélyei, ebben a kategóriában öccse vette át szerepét, aki csak úgy száguldozott az akadályokban. „Nem volt könnyű abban a tudatban versenyezni, hogy mennem kellett, ahogy tudtam, ráadásul hibátlanul. Szerettem volna kockáztatni, de egészen más értelemben. Gondoltam, Zsolti megy egy biztonságit, majd Vili egy nagyon jót, én pedig beleadhatok mindent. Tulajdonképpen így is ezt kellett tennem, ám eközben iszonyatos teher volt rajtam” – mondta Lázár Zoltán, aki még a vb előtt nyilatkozta, teher alatt jobban teljesít. Most bizonyította, hogy így van.

Ami pedig Selyben Zsoltot illeti, oroszlánrésze van abban, hogy a hollandok még Harrie Verstappen remek maratonjával is csak két ponttal tudták növelni előnyüket a mieink előtt a csapatversenyben.

„Selyben Zsolt rendkívül kulturáltan versenyzett – értékelt Fintha Gábor szövetségi kapitány. – Neki az volt a feladata, hogy szépen, biztonságosan hajtson, és ebből hozza ki a legjobbat, hogy ha bármi történik, ott maradjunk az élmezőnyben.” A 11. helyen végző versenyző pedig pontosan azt tette, amit tennie kellett.

A többi magyar induló közül Ifj. Juhász László sajnos befejezte a versenyt, mivel lova sérülése miatt fel kellett adnia a maratont. A számban a vb-újonc Varga Péter a 12., Láng Zoltán a 14., Galambos Nándor pedig a 15. lett.

A rutinos Ling Attila a 18. helyen végzett, a szintén újonc Farkas László pedig 33. lett.

NYILATKOZATOK
 

Harrie Verstappen (Hollandia, a maratonhajtás győztese, az összetett második helyén áll)

A világbajnokságok történetének egyik legszebb maratonpályáját láthattuk, ami azonban rendkívül nehéz volt. A lovak szempontjából kitűnő a kialakítása, hiszen az akadályok között, távolabb a közönségtől volt ideje a fogatoknak lenyugodni.

 

Lázár Zoltán (Magyarország, az összetett éllovasa, a maraton második helyezettje)

Életem legnehezebb maratonversenyén vagyok túl, de egyik szemem sír, a másik nevet, hiszen én jól szerepeltem, Vili balesete miatt azonban szomorú vagyok. A lovaimmal elégedett vagyok, bár Cudar, a bal oldalon futó lovam eléggé elfáradt a verseny végére.

 

Klaus Tebbe (Németország, a maraton harmadik helyezettje)

Nagyon nehéz és technikás volt a maratonpálya, és én is kiemelném a lovak lehetőségét a „feltöltődésre" az akadályok között. Nehéz napon vagyok túl, de elégedett vagyok a teljesítményemmel.

 

Lázár Vilmoshoz is érkezett kérdés a sajtótájékoztatón: a hétszeres világbajnok elmondta, a balesetben kiugró vállát megröntgenezték, de szerencsére nem találtak semmi elváltozást. „A hajtást követően nem fájt túlságosan, estére azonban egyre inkább sajog, és sajnos valószínűleg vasárnap is nagyon fog fájni, de mindent megteszek a csapatért."

13. KETTESFOGATHAJTÓ-VILÁGBAJNOKSÁG, KECSKEMÉT

Maratonhajtás

  1. Harrie Verstappen (holland) 86.31 hibapont

  2. Lázár Zoltán (magyar) 89.59

  3. Klaus Tebbe (német) 90.74

...

11. Selyben Zsolt (magyar) 98.78

12. Varga Péter (magyar) 98.85

...

14. Láng Zoltán (magyar) 99.92

15. Galambos Nándor (magyar) 99.98

...

18. Ling Attila (magyar) 101.64

...

33. Farkas László (magyar) 107.21

...

64. Lázár Vilmos (magyar) 197.23

...

Ifj. Juhász László feladta a versenyt.

 

Az összetett állása

  1. Lázár Zoltán 135.16

  2. Harrie Verstappen 135.72

  3. Beat Schenk (svájci) 139.94

...

12. Selyben Zsolt 151.13

...

15. Ling Attila 153.74

...

21. Galambos Nándor 157.07

...

24. Varga Péter 159.39

...

26. Láng Zoltán 160.85

...

28. Farkas László 161.61

...

64. Lázár Vilmos 239.85

 

A csapatverseny állása

1. Hollandia (Benny Gosschalk, Mieke van Tergouw, Harrie Verstappen) 272.41

2. Magyarország (Lázár Vilmos, Lázár Zoltán, Selyben Zsolt) 276.56

3. Németország (Rudolf Huber, Hans-Georg Schröder, Sebastian Warneck) 296.67

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik