Csengőt a bírónak, vagy mikrofont a csengőnek

BALLÓK CSILLABALLÓK CSILLA
Vágólapra másolva!
2009.08.24. 01:25
Címkék
Felemásan alakult a 13. kettesfogathajtó-világbajnokság utolsó napja, az akadályhajtás. Lázár Zoltán hajtása előtt nem lehetett hallani a főbíró indítást jelző csengőjét, emiatt pedig a megzavarodó lovakkal a hatszoros világbajnok három verőhibát vétve a harmadik helyen végzett egyéniben, csapatban pedig ezüstérem jutott a mieinknek.

 

Befejeződött a kettesfogathajtó vb (Fotó: Fuszek Gábor)
Befejeződött a kettesfogathajtó vb (Fotó: Fuszek Gábor)

Nem zárjuk a szívünkbe Diane Brownlie-t. Az angol főbírónő állítólag csengetett, azonban ezt nem lehetett hallani a pályán, mert a mikrofon nem állt a helyzet magaslatán. Lázár Zoltán sem hallotta az indulást jelző csengőt, az óra azonban elindult.

„Nem tudtam, mit csináljak, mert ahhoz, hogy az akadályhajtásban elindulhassak a pályán, a csengőnek is meg kellett szólalnia, és az órának is el kellett indulnia. Esetemben csak az óra indult el, és kérdeztem a bírókat, hogy mit csináljak. Azt mondták, menjek, de nem mentem, mert akkor kizárhattak volna, mert nem szólalt meg a csengő" - mondta Lázár Zoltán a hajtást befejezve.

Végül csak megszólalt az a csengő, de akkor már a lovak összezavarodtak, és a hatszoros világbajnok sem úgy koncentrált, mintha minden rendben ment volna. Le is vert három labdát, pedig az eddigi kettesfogathajtó-világbajnokságain egyetlenegyet sem vétett el.

„Nem szeretném senkire és semmire sem ráfogni az eredményemet, de tény, nem csak én hibáztam" - fogalmazott Lázár Zoltán a versenyt követő sajtótájékoztatón.

Az akadályhajtást egyébként a vb-újonc Varga Péter nyerte meg, ami óriási teljesítmény a részéről. „Nagyon jó, hogy olyan versenyzők mentek jól, akik életük eső világbajnokságán indultak. Varga Péter nagyszerű akadályhajtásán kívül ki kell emelni Galambos Nándort, aki szintén nagyon szépen helyt állt" - értékelt Fintha Gábor szövetségi kapitány.

„Tudom, sokan kudarcként élik meg ezeket az érmeket, mert nem nyertünk, de szerintem pozitívan kell hozzáállni a teljesítményünkhöz, mert soha még ilyen lelkiismeretesen nem dolgoztak a versenyzők az edzőtáborban" - mondta a szövetségi kapitány.

 ÉLETE LEGNAGYOBB ÉLMÉNYE VOLT A MARATON VÉGE
 

Már a maratonhajtás második akadályában kiderült, Lázár Vilmos nem védheti meg világbajnoki címét, mert egy kiálló fagyökéren áthajtva kizuhant a fogatból. „Az idén négyből két maratonban buktam, ez nem olyan jó arány, biztos kiöregedőben vagyok már” – mondta némi öniróniával a hangjában. „Pedig a maraton erős számom, és a díjhajtással is elégedett voltam, de ilyen a sport. Nagyon akartam bizonyítani, ezért lehet, többet vállaltam, mint kellett volna. Az akadályhajtás után a tehetetlenség volt a legrosszabb: nem szoktam hozzá, hogy kívülről kell néznem az eseményeket, ami sokkal nehezebb, mint belülről.”

Csak a balszerencsén múlott, hogy az utolsó számban már nem volt versenyben az első helyért, a felkészülés tökéletesen sikerült, pedig a lovasszövetség elnökeként és a vb szervező munkáiban segédkezve olykor több felé kellett figyelnie.

Öröm az ürömben, hogy Lázár Vilmosnak nem esett nagy baja a baleset során, igaz, ettől még éles fájdalmai voltak, és ezúttal kifejezetten rosszul esett neki a sok vállveregetés, amelyet Murphy törvénye szerint mindig a sérült vállára kapott. „Az eséskor észre sem vettem, hogy a bordáim is megzúzódtak, a szombatról vasárnapra virradó éjjel viszont a kínok kínját éltem át - pedig azt hittem, olyan fáradt vagyok, hogy nyugodtan alszom majd. Reggel féltem, hogy nem tudok majd hajtani, de az első kört leszámítva megvédett az adrenalin, és a vállam egyáltalán nem zavart a hajtásban” - mondta Lázár Vilmos, akinek a kocsiból kizuhanva már a csapat lebegett a szeme előtt. „Ennyi év rutinjával pontosan tudom, mit kell ilyenkor tenni, és rögtön bevillant a bé terv, azaz hogy a csapatverseny miatt mindenképp végig kellett mennem a pályán” - tette hozzá, és azt is elárulta, mi ad neki erőt még a 26. versenyszezonjában is. „Sokszor szenved az ember a hajtással, a lovakkal, és kérdezi magától: kell ez nekem még? És akkor egy baleset után a hazai vébén a közönség vastapssal fogad az összes akadályban. Hát ezért érdemes csinálni. Életem legnagyobb élménye volt a maraton vége.”

 KETTESFOGATHAJTÓ-VILÁGBAJNOKSÁG, KECSKEMÉT
EGYÉNI
1. Harrie Verstappen (Hollandia) 143,92 hibapont 
2. Beat Schenk (Svájc) 146,54 
3. Lázár Zoltán (Magyarország) 148,18 
...10. Selyben Zsolt (Magyarország) 157,13 
...13. Ling Attila (Magyarország) 158,38 14. Varga Péter (Magyarország) 159,39 
...23. Farkas László (Magyarország) 170,16 
...25. Galambos Nándor (Magyarország) 171,51 ...36. Láng Zoltán (Magyarország) 181,82 ...61. Lázár Vilmos (Magyarország) 243,51
    
CSAPAT 
1. Hollandia (Benny Gosschalk, Mieke van Tergouw, Harrie Verstappen) 282,26 hibapont 
2. Magyarország (Lázár Vilmos, Lázár Zoltán, Selyben Zsolt) 286,22 
3. Németország (Rudolf Huber, Hans-Georg Schröder, Sebastian Warneck) 306,35
    
MARATONHAJTÁS
1. Varga Péter 0 hibapont 
2. Jacek Kozlowski (lengyel) 0,12 
3. Jozsef Dibak (olasz) 1,55 
...10. Lázár Vilmos 3,66 
...13. Ling Attila 4,64 
...16. Selyben Zsolt 6,00 
...22. Farkas László 8,55 
...33. Lázár Zoltán 13,02 
...35. ifjabb Juhász László 13,35 
...37. Galambos Nándor 14,44 
...50. Láng Zoltán 20,97

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik