A Póta Georgina, Tóth Krisztina duó szerezhet meglepetést Jokohamában

Vágólapra másolva!
2009.04.28. 09:58
Kedden a selejtezőkkel kezdetét vette Jokohamában az asztaliteniszezők 50. világbajnoksága. Magyarországot a nőknél Tóth Krisztina, Póta Georgina és Lovas Petra, a férfiaknál Jakab János képviseli.
Tóth Krisztinának (balra) és Póta Georginának párosban van leginkább esélye a jó eredményre
Fotó: Meggyesi Bálint
Tóth Krisztinának (balra) és Póta Georginának párosban van leginkább esélye a jó eredményre
Tóth Krisztinának (balra) és Póta Georginának párosban van leginkább esélye a jó eredményre
Fotó: Meggyesi Bálint
Tóth Krisztinának (balra) és Póta Georginának párosban van leginkább esélye a jó eredményre

Az éremesélyek latolgatásán essünk hamar túl: Kína valószínűleg mindent visz majd az egyéni és páros versenyszámoknak helyet adó viadalon. Két éve Zágrábban az összes döntőt kínai vívta kínaival, és a bronzérmekből is csak négy – természetesen ázsiai – országnak jutott rajtuk kívül.

A CÍMVÉDŐK

ZÁGRÁB, 2007
Férfi egyes: Vang Li-csin
Női egyes: Kuo Jüe
Férfi páros: Ma Lin, Csen Csi
Női páros: Vang Nan, Csang Ji-ning
Vegyes páros: Vang Li-csin, Kuo Jüe
Az egyik bronzot két dél-koreai, Kim Kjung A és Pak Mi Jung szerezte meg női párosban, méghozzá nem kis részben a rossz szervezésnek köszönhetően. A legjobb nyolc közé remek győzelemmel bekerülő Póta Georgina és Tóth Krisztina ugyanis a végére már a karját is alig bírta emelni a két koreai védőjátékos ellen a negyeddöntőben, így 4:1-re kikaptak, de minden játszmát a lehető legkisebb különbséggel, két poénnal vesztettek el. Talán ha nem csak fél órát pihenhettek volna az előző találkozójuk után…

Hasonló malőr most nem fordulhat elő: egy nap – egy meccs, ezúttal ez lesz a rend női párosban. A két éve hetedik helyen végző Póta, Tóth kettős először csütörtökön áll majd asztalhoz, de már a kínai-luxemburgi Ni Xia Lian és az „echte” nagyhercegségbeli Simone Haan ellen sem lesz könnyű dolguk. Sokkal messzebb pedig nem is érdemes tekinteni: a nyolcaddöntő hongkongi párosával szemben máris tökéletes teljesítményre lenne szükség, míg utánuk, a nyolc között japán ellenfelet ígér a papírforma.

„….pedig a kínaiakat és a japánokat kell leginkább elkerülnünk; az előbbiek mindenkinél jobbak, míg az utóbbiak gyors stílusa fekszik nekünk a legkevésbé – árulta el Póta Georgina. – A felkészülésünk jól sikerült, Tatán a Bátorfi Csilla vezette olasz válogatottal is együtt készültünk – meglátjuk, mire leszünk képesek.”

Az biztos, hogy a lányoknak még mindig párosban van a legnagyobb esélyük, egyesben ugyanis a szabályok szerint hét kínai indulhat, azaz a versenyt kis túlzással a nyolcadik helyért rendezik, de annak a közelébe is hamarabb érhet oda a rengeteg ázsiai, mint a Lovas Petrával kiegészülő magyar női küldöttség bármelyik tagja. Két éve Tóth szerepelt a legjobban: két mérkőzést megnyerve a legjobb 32 között búcsúzott.

A férfiaknál csak az olimpiai résztvevő Jakab János képviseli a magyar színeket, ő két éve ugyancsak a legjobb 32-ig menetelt. „Egyéni világbajnokságról lévén szó, vérmes reményeink nem lehetnek. Jakab felkészülése jól sikerült, a vállsérülése már meggyógyult, és az önbizalma is kezd helyreállni” – árulta el Harczi Zsolt szövetségi kapitány. A Tóth Krisztina oldalán vegyes párosban is szerencsét próbáló Jakab az első körben a selejtezőből kap ellenfelet, a legjobb 64 között viszont a horvátok klasszisa, Zoran Primorac vár rá.

A VB PROGRAMJA

Kedd: egyes selejtezők
Szerda: egyes selejtezők, vegyes páros 1. forduló 12:30 ó
Csütörtök: férfi és női egyes, 1. forduló 3 ó, férfi és női páros 1. forduló 7:30 ó, férfi és női egyes 2. forduló 11 ó
Péntek: vegyes páros 2. forduló 3 ó, vegyes páros 3. forduló 5 ó, női és férfi páros 2. forduló 7:30 ó, női és férfi egyes 3. forduló 10:30 ó, vegyes páros nyolcaddöntő 14 ó
Szombat: vegyes páros negyeddöntő 3 ó, női és férfi páros 3. forduló 4 ó, női és férfi egyes nyolcaddöntő 7 és 11 ó, vegyes páros elődöntő 10 ó
Vasárnap: női és férfi páros negyeddöntő 3 ó, vegyes páros döntő 6 ó, női és férfi egyes negyeddöntő 8 ó
Május 4., hétfő: női és férfi páros elődöntő 3 ó, női és férfi egyes elődöntő 8 ó, női páros döntő 12 ó, férfi páros döntő 13 ó
Május 5., kedd: női egyes döntő 8 ó, férfi egyes döntő 9 ó
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik