Minden rendben, jók az ugrások, jöhet a selejtező!

Vágólapra másolva!
2008.08.14. 21:05
Pénteken magyar idő szerint reggel fél nyolckor kezdődik a pekingi ötkarikás játékok egyéni 3 méteres műugró selejtezője, amelyben két magyar versenyző is érdekelt: a BVSC-s Barta Nóra, aki harmadik olimpiáján vesz részt és az RLSE-s Kormos Villő, aki Athén után szintén jóval tapasztaltabban érkezett a kínai fővárosba.
Cél a középdöntő!
Fotó: Meggyesi Bálint
Cél a középdöntő!
Cél a középdöntő!
Fotó: Meggyesi Bálint
Cél a középdöntő!

„Próbálok nem a versenyre gondolni” – ezek Barta Nóra szavai a 3 méteres műugrás pénteki selejtezője előtt, aki egyelőre az előtte álló edzésre összpontosít – mindig csak azt teszi éppen, amit kell. Sem többet, sem kevesebbet.

Másképp nem is menne. Ahogy edzője, Ligárt Balázs mondta, olyan erős a mezőny, hogy pszichésen dől el, ki hogyan végez.

„Minden a terv szerint halad, és Nóri sosem volt még olyan erős fejben, mint most. Úgy tűnik, a betörést is sikerült feldolgoznia, és nem gondol már rá” – adott megnyugtató helyzetjelentést Ligárt.

Mint ismert, július 29-én betörtek Barta Nóra lakásába, szerencsére azonban úgy tűnik, már nem nyomasztja az eset.

Az ugrások listáját szerdán kellett leadni, és ezen Barta könnyebb programja szerepel, azaz az előre három és fél, illetve a delfin két és fél szaltót felhúzott térdekkel ugorja.

Legalábbis a selejtezőben. Mert annak befejeztével fél óráig lehet változtatni a programon, amelyet a középdöntőre újra le kell adni.

„Pillanatnyilag úgy néz ki, a könnyebb ugrásokkal több pontot szerezhet Nóri, de a selejtező után derül ki, elég lesz-e ez a későbbiekben. Ha nem, természetesen változtatunk – ezt az ugrások végeztével azonnal látni fogjuk” – vázolta Ligárt a stratégiát.

Kormos Villő is jól érzi magát, és Bartának is, neki is jól mennek az ugrások. Ám míg a BVSC versenyzőjének szeme előtt csak az lebeg, hogy továbbjusson a középdöntőbe (az első 18 ugró kerül be) – akármilyen eredménnyel –, Kormos mindenképpen szeretné megjavítani egyéni legjobbját (279 pont).

„Jó formában vagyok, és úgy érzem, sikerülhet az egyéni csúcs. Hogy ez mire lesz elég, nem tudom, de igyekszem nem arra gondolni, hogy ez egy olimpia, és megpróbálom élvezni a versenyzést” – beszélt az esélyekről az RLSE ugrója.

Hogy hibátlanul felkészült műugróink teljesítménye mire lesz elég, valóban nem tudni. Arra viszont számítani lehet, hogy a kínaiak, az olimpiai és világbajnok Kuo Csing-csing és szinkronpárja, az egyéni szám olimpiai és világbajnoki ezüstérmese, Vu Min-Hszia mindent elkövetnek azért, hogy megszerezzék ötödik elsőségüket a műugró számokban.

Nem titkolt céljuk ugyanis, hogy a sportágban megnyerhető nyolc arany közül mindegyiket otthon tartsák.

Ligárt Balázs szerint a kanadai Hartley Blythe, az olasz Tania Cagnotto, az ausztrál Sharleen Stratton és az orosz Julija Pakalina négyeséből kerülhet ki az, aki meg tudja szorítani a hazaiakat, de erre is kevés az esély.

„Ha valaki ebből a négy versenyzőből nagyon jó teljesítményt nyújt, és a kínaiak hibáznak, akkor jöhet létre a trónfosztás, különben nem. Ehhez kapcsolódva örömmel tölt el viszont, hogy a szinkronszámokban a dobogó második és harmadik fokára európai kettősök állhattak fel – ez nagyon jó jel” – utalt arra Ligárt, hogy akár egyéniben is folytatódhat ez a tendencia.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik