A szabályok megváltoztatása után Berki Krisztián ott lehet Londonban

Vágólapra másolva!
2008.06.03. 22:57
A következő olimpiai ciklusra megváltoztatta a jelenleg érvényben lévő kvalifikációs szabályokat a nemzetközi szövetség (FIG), ami azt is jelenti, hogy ezentúl a szerspecialistáknak sem kell feltétlenül lemondaniuk az ötkarikás játékokról, hiszen az olimpia előtti évben megrendezendő világbajnokságon a szerenkénti finálék első három helyezettje szerez jogot az indulásra a nyári játékokon.
Berki Krisztián
Fotó: Meggyesi Bálint (archív)
Berki Krisztián
Berki Krisztián
Fotó: Meggyesi Bálint (archív)
Berki Krisztián
S mindez persze azt is jelentheti, hogy a következő olimpián már ott lesz a mostani rendszer egyik magyar kárvallottja, a lólengés háromszoros Európa-bajnoka, Berki Krisztián.

„Örülök, hogy végre a nemzetközi szövetség is rájött, a mostani kvalifikációs rendszer nem jó” – kommentálta a döntést az UTE tornásza.

„Talán éppen a mi példánk kellett ahhoz, hogy változtassanak a döntéshozók Ez persze Pekinggel kapcsolatban már nem vigasztal engem és a hozzám hasonló szerspecialistákat, ám a jövőben biztosan megkönnyíti majd a helyzetünket. A jelenlegi szabályozás abból a szempontból is irreális volt, hogy mindössze egyetlen versenyen szerezhettünk kvótát, vagyis nem volt javítási lehetőségünk, mint sok más sportágban, ráadásul szerspecialistaként csak a világbajnoki aranyérem ért volna ötkarikás indulási jogot” – tette hozzá Berki.

A rendszer további érthetetlensége volt az is, hogy ha az adott szeren egy, már kvótás tornász diadalmaskodott (ahogyan Berki Krisztián és a lólengés esetében történt, hiszen a későbbi győztes, a kínai Hsziao Csin már biztos résztvevőként lépett a szerhez a stuttgarti vb-n), úgy nem az ezüstérmesre szállt az indulási jog, hanem az egyéni összetett verseny „soron következő” indulójára, ami a rangsor negyven- vagy ötvenvalahanyadik tornászát jelentette...
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik