Megvan a magyar kötöttfogású birkózás ötödik olimpiai kvótája

Vágólapra másolva!
2008.05.10. 15:09
Megvan a magyar kötöttfogású birkózás ötödik olimpiai kvótája, miután a római kvalifikációs viadalon Virág Lajos bejutott a 96 kg döntőjébe. Ott bolgár ellenfél vár rá. Kliment László a 60 kg-ban vereséggel kezdett. Legyőzője, az örmény Melikjan az elődöntőig menetelt, ott azonban kikapott, miáltal a magyar kiesett.
Virág Lajos (felül) az ötödik magyar kötöttfogású, aki ott lehet Pekingben
Fotó: Mirkó István (NS-archív)
Virág Lajos (felül) az ötödik magyar kötöttfogású, aki ott lehet Pekingben
Virág Lajos (felül) az ötödik magyar kötöttfogású, aki ott lehet Pekingben
Fotó: Mirkó István (NS-archív)
Virág Lajos (felül) az ötödik magyar kötöttfogású, aki ott lehet Pekingben

Virág Lajos a katari Fazal ellen könnyed, látványos technikai tussal rajtolt a 96 kg-ban. Az első fordulóban máris megszületett az első szenzáció: Jiang Huachen 2:1 (2:1, 1:1+, 2:0)-ra legyőzte az észt világbajnokot, Heiki Nabit. A győztes kínai 2002-ben hatodik, két éve pedig ötödik volt az Ázsiai Játékokon. A második körben azonban ő is alulmaradt – 2:1 (1:2, 3:0, 6:0)-ra – az ukrán Oleg Krjokával szemben, így az észt vb-győztes kiesett.

A súlycsoport másik világbajnokát, a török Özalt Virág múlta felül a második fordulóban. Vb-ezüstérmesünk a három menetben hét, az ellenfél pedig egyetlen pontot szerzett.

A harmadik kör újabb szenzációval kezdődött. A vb-bronzérmes bolgár Kalojan Dincsev 2:1 (3:6, 4:0, 2:0)-ra megverte Egyiptom olimpiai bajnokát, Karam Gabert. Minthogy azonban a bolgár beverekedte magát a döntőbe, Gaber még versenyben maradt a kvótáért. Virág ekkor a fehérorosz Dzejnicsenkónál bizonyult jobbnak, három menetben, és ekkor már biztos volt, hogy legrosszabb esetben a vigaszágon folytathatja.

Az elődöntőben az üzbég Gennagyij Cshaidze lett az ellenfele, aki 2004-ben Ázsia-bajnok és olimpiai ötödik volt, 2006-ban bronzérmet nyert az Ázsiai Játékokon, míg a tavalyi világbajnokságot a 31. helyen zárta, miután – nem kis meglepetésre – kikapott az olasz Timoncinitől. Virág Lajos két nehéz, pontegyenlőséggel zárult menetben, hallatlan küzdeni tudásról tanúságot téve megnyerte a mérkőzést. Döntőbe jutott, miáltal megszerezte a magyar kötöttfogás ötödik pekingi kvótáját. Az első helyért a bolgár Kalojan Dincsev ellen lép szőnyegre az esti programban (kb. 21 órakor).

A 60 kg-ban Kliment László vereséggel kezdett: két menetben alulmaradt az örmény Melikjannal szemben. Hogy a magyar vb-ötödik mégis mennyire kitett magáért, azt legyőzőjének a következő meccse igazolja, hiszen a német Heinz Marnettet 5:0, 7:2-re legázolta. Következett a 34 éves Oleg Nemcsenko, aki oroszként 1997-ben Eb-második volt, az idén montenegrói színekben 17. hellyel debütált a kontinensviadalon, és Melikjan – ha nehezen is – őt is megverte 2:1 (3:2, 2:3, 1+:1)-re. Az elődöntőben 2001 vb-aranyérmesét, az üzbég Dilsod Aripovot kellett legyőznie ahhoz, hogy Kliment vigaszágra kerüljön. Illetve hát: kellett volna… Aripov nyert 2:1 (1:1+, 5:1, 3:0)-ra.

A már kvótatulajdonos Lőrincz Tamás súlycsoportjában, a 66 kg-ban, a nap harmadik versenyén az iráni Ali Mohammadi és az orosz Szergej Kovaljenko vívja a döntőt.

KÖTÖTTFOGÁSÚ KVALIFIKÁCIÓS VERSENY

  • RÓMA
  • 1. forduló
  • 60 kg: Hoszrov Melikjan (örmény) – Kliment László 2:0 (3:0, 2:1)
  • 96 kg: Virág Lajos – Rahman Idres Fazal (katari) 4:0/technikai tus, 6:0, 6:0
  • 2. forduló
  • 96 kg: Virág Lajos – Mehmet Özal (török) 2:1 (1:1+, 4:0, 2:0)
  • 3. forduló
  • 96 kg: Virág Lajos – Tyimofej Dzejnyicsenko (fehérorosz) 2:1 (2:1, 0:3, 2:1)
  • Elődöntő
  • 96 kg: Virág Lajos – Gennagyij Cshaidze (üzbég) 2:0 (3+:3, 1:1)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik