Barta Nóra elfáradt, de elégedett az Európa-bajnoki szereplésével

Vágólapra másolva!
2008.03.25. 18:30
Véget ért a mindenki részéről csak „korainak" nevezett vizes Európa-bajnokság (a hosszútávúszók például éppen ezért nem rajtoltak) Eindhovenben. Úszóink három arany-, három ezüst- és két bronzérmet szereztek. Ami pedig a műugrókat illeti, hat fős minicsapatunk egy ezüstéremmel (Barta Nóra, 1 méter), egy pontszerző hatodik helyezéssel (Barta Nóra, 3 méter), egy kilencedik hellyel (Mátyás Melinda, torony), egy tizedik hellyel (Gondos Flóra, Reisinger Zsófia, szinkron 3 méter), és két tizenegyedik pozícióval (Hajnal András, torony, illetve Kormos Villő, 3 méter) zárt.
Barta Nóra joggal mosolyog a számára sikeres Európa-bajnokságot követően
Barta Nóra joggal mosolyog a számára sikeres Európa-bajnokságot követően
Barta Nóra joggal mosolyog a számára sikeres Európa-bajnokságot követően
Barta Nóra joggal mosolyog a számára sikeres Európa-bajnokságot követően

Barta Nóra igazán kitett magáért, hiszen az idén már tizenhárom alkalommal állt „rajthoz", s mindannyiszor döntős is volt. „Nórinak tavaly nyáron volt a második vállműtéte, utána csak fokozatosan tudtuk terhelni az edzéseken – kezdte értékelését Ligárt Balázs, Barta edzője. – Az első számú célunk a pekingi kvóta megszerzése volt, a második pedig hogy érmet nyerjen az Európa-bajnokságon.

Mindkettő sikerült. Mondhatom, hogy mind a tizenhárom versenyen száz százalékos teljesítményt nyújtott, nagyon kiegyensúlyozottan szerepelt."

Az eindhoveni menetrend igen emberpróbáló volt Barta számára: kedden este 9 órakor kezdődött az egy méter maratoni selejtezője, másnap délben már a középdöntőben kellett helytállnia, majd még aznap délután már a legjobbak között lett ezüstérmes.

A 3 méteres szám sem volt sétagalopp, a selejtező után két és fél órával Nórának már ismét koncentrálnia kellett – a fináléban. „Nagyon elfáradtam, ami nem meglepő – mondta a kontinensbajnokság végeztével Barta. – Nagyon örülök, hogy ezúttal fejben ott tudtam lenni, s az önbizalmamat nem kellett a nulláról felépítenem. Olyan még sosem volt korábban, hogy ne a rontásélményeim gyötörjenek, amikor odaállok a deszkára! Az ezüstéremnek nagyon örülök, de a hatodik hely sem rossz teljesítmény, ismerve a rendkívül sűrű mezőnyt. Itt már tényleg csak a pillanatnyi forma dönti el, ki hányadik helyen zárja a versenyt. Három méteren talán azért nem tudtam jobb helyezést elérni, mert már annyira fáradt voltam, hogy kicsit későn tértem magamhoz, s nem tudtam függetleníteni magam attól, milyen rossz a deszka."

„Hazai pálya" ide, vagy oda, a Hollandiában készülő Nóri ugyanis hiába szokja az eindhoveni uszodát másfél éve, az Eb előtt másfél héttel kicserélték a jól bejáratott deszkákat. „Négy napig csak próbálgattam, hogy melyik a legkevésbé rossz. Aztán kezdtek kicsit bejáratódni, de nem voltak tökéletesek. Ez a három méter döntőjében kifejezetten zavart" – vallotta be Barta, akire most két hét pihenő vár, majd folytatódik számára az olimpiai felkészülés, számos Grand Prix versennyel, és a július eleji magyar bajnoksággal.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik