Még nyolc egykori kiválóság esélyes a Nemzet Sportolója címre

Vágólapra másolva!
2007.12.06. 19:28
Minden bizonnyal az egyik legfontosabb állámásán jutott túl csütörtökön a Nemzet Sportolója választás folyamata. A Zsivótzky Gyula sajnálatos halála miatt megüresedett helyre november 28-ig adhatták postára javaslataikat az arra illetékes szervezetek, valamint magánszemélyek.
Grosics Gyula a szűkített keretben is helyet kapott
Czerkl Gábor
Grosics Gyula a szűkített keretben is helyet kapott
Grosics Gyula a szűkített keretben is helyet kapott
Czerkl Gábor
Grosics Gyula a szűkített keretben is helyet kapott
Csütörtök délutánra Elbert Gábor, az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium sport szakállamtitkára abban a reményben hívta egyeztetésre a Magyar Olimpiai Bizottság, a Magyar Paralimpiai Bizottság, a Nemzeti Sportszövetség, a Fogyatékosok Nemzeti Sportszövetsége, a Sportegyesületek Országos Szövetsége, valamint a Magyar Sportújságírók Országos Szövetsége egy-egy képviselőjét, hogy megpróbáljanak konszenzus alapján közös jelöltet állítani.

A szakállamtitkár - az eddigi gyakorlatnak megfelelően - arra törekedett, hogy figyelembe vegye a Nemzet Sportolóinak véleményét is, ezért valamennyiüket meghívta a megbeszélésre. A jeles személyiségek közül hatan vettek részt az estébe nyúló tanácskozáson.

A jelenlévők a törvényben előírt kritériumokon túl igyekeztek egyéb szempontokat is figyelembe venni. A Sporttörvény értelmében, a Kormány a Nemzet Sportolója címet és az azzal járó havi nettó 500 ezer forintos életjáradékot, a magyar sport tizenkét, hatvan évnél idősebb, kimagasló eredményt elért sportolójának adományozhatja. Fontos kritérium, hogy a jeles személyiség, aktív sportpályafutását követően is kimagasló szerepet töltsön be a honi sportéletben.

A konszenzusra törekvés eredményeként, az esti órákra nyolc név (abc sorrendben: Grosics Gyula, dr. Kárpáti György, Kulcsár Gergely, Monspart Sarolta, dr. Sági Györgyné Rejtő Ildikó, Rózsavölgyi István, dr. Schmitt Pál és dr. Török Ferenc) maradt a listán.

Az egyeztetés december 11-én, kedden a Nemzet Sportolóival folytatódik. A megegyezéssel ekkor elfogadott sportoló, vagy sportolók nevét Bajnai Gordon sportot felügyelő miniszter terjeszti majd a Kormány elé, amely határozattal dönt a cím adományozásáról.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik