Kovács Ágnes: Nem tagadtam meg a vizsgálatot, együttműködtem

Vágólapra másolva!
2007.11.09. 10:15
"Nem tagadtam meg a doppingvizsgálatot, együttműködtem, félrevezettek az ellenőrök - mondta a doppingvétséget elkövetett olimpiai bajnok úszó Kovács Ágnes a Nap-kelte adásában péntek délelőtt. - Teljes mértékben fel vagyok háborodva, szégyelljék magukat."
Kovács Ágnesre kétéves eltiltás is várhat
Kovács Ágnesre kétéves eltiltás is várhat
Kovács Ágnesre kétéves eltiltás is várhat
Kovács Ágnesre kétéves eltiltás is várhat

Kovács Ágnes október 30-án versenyen kívüli, előre be nem jelentett doppingellenőrzés során 25 ml mennyiségű mintát szolgáltatott, mely az előírt minimum mennyiséget - a 75 ml-t - nem érte el, és doppingellenőrzés céljából nem volt elfogadható. Ezt követően a további mintaszolgáltatást a sportoló, hivatalos elfoglaltságára hivatkozva megtagadta, és a megtagadás tényét írásban elismerte - tájékoztatta a MTI-t csütörtökön a Magyar Antidopping Csoport (MACS).

Az UNICEF igazolja Kovács Ágnes programját

Az UNICEF Magyar Bizottsága megerősítette, hogy október 30-án reggel Roger Moore, a szervezet jószolgálati nagykövete fogadta Kovács Ágnes olimpiai, világ- és Európa-bajnok úszót. Az ENSZ gyermekalapjának közleménye szerint az angol színész feszes programja miatt csak múlt kedden reggel tudott megbeszéléseket folytatni a sportolóval. A Roger Moore szállodai szobájában tartott találkozón - amelyen a híresség felesége és az UNICEF bizottságának képviselői voltak jelen - a szervezet és az úszó jövőbeni együttműködéséről esett szó. Kovács Ágnes a megbeszélést megelőzően nem adott elegendő mennyiségű mintát a Magyar Antidopping Csoport képviselőinek, a további mintaszolgáltatást hivatalos elfoglaltságára hivatkozva tagadta meg, és a megtagadás tényét írásban elismerte. (MTI)
Az olimpiai bajnoknő péntek reggeli interjújában az emberséges bánásmódot kérte számon a MACS-on, hangsúlyozva, hogy őt félrevezették akkor, amikor olyan papírt írattak vele alá, amely szerint doppingvétséget követett el. A versenyző azt elismerte, hogy a minimálisan szükségesnél kisebb mennyiségű vizeletmintát szolgáltatott, mielőtt hivatalos ügyben eltávozott volna, de ezt abban a hiszemben tette, hogy semmi problémája nem lesz belőle, s a mintaadást később pótolhatja.

A Kőér uszodában lebonyolított mintavétel körülményeit felelevenítve elmondta: "Sietnem kellett a UNICEF-et képviselő Roger Moore-ral megbeszélt találkozóra, kicsit ideges, feszült voltam, s 75 helyett csak 25 milliliter vizeletet adtam.
Megnyugtattak, ne aggódjak, emiatt semmi problémám nem lesz” - idézte fel a történteket Kovács Ágnes, aki aláírta az elé tolt összes hivatalos papírt - így azt is, amelynek fejlécén az állt, hogy doppingmegtagadás -, abban a tudatban, hogy az "alulteljesítésnek" nem lesz rá nézve negatív következménye. Azzal távoztak, hogy a közeljövőben visszajönnek újabb doppingvizsgálatra, ehhez képest a MACS feljelentette őt, fegyelmi eljárást elindíttatva ellene.

"Szégyelljék magukat, megbíztam bennük, félrevezettek" - sírta el magát az élő tévéműsorban Kovács Ágnes, aki elmondta, pótolta a mulasztását előző nap, s elegendő mintát adott.

Az adásban a Magyar Úszó Szövetség (MUSZ) elnökének minőségében jelenlevő Gyárfás Tamás úgy vélekedett, hogy az ellenőrök azt a benyomást keltették Ágiban, nyugodtan elmehet Roger Moore-hoz, elég, ha utóbb pótolja a mintaadást.

"Tegnap el is ment, s az eredmény ismerete nélkül mondom, hogy negatív lesz a minta. Ágit tizenhárom éve mindig ellenőrzik, s mindig negatív volt - szögezte le az elnök. - Az ellenőrök szabályszerűen jártak el, de az emberség beletartozik e kapcsolatrendszerbe" - fogalmazott, hozzátéve, hogy Kovács Ágnes a fegyelmi eljárás végeredményét tekintve "nem sok jóra számíthat", s akár két évi eltiltás is lehet az ügy vége.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik