Rendezésből elégtelen, Azerbajdzsán búcsút inthet az olimpiának

Vágólapra másolva!
2007.09.18. 16:25
A vasárnapig tartó olimpiai kvalifikációs birkózó-világbajnokság - legalább is az eddig eltelt két nap alapján - nem lesz túl jó ajánlólevél Bakunak a 2016-os nyári olimpiára benyújtott pályázatához, ugyanis káosz, fejetlenség és az örményekkel szemben ellenséges hangulat uralkodik az eseménynek otthont adó Hejdar Alivej Sportcsarnokban.
Lőrincz Tamást (jobbra) többször is megvárakoztatták
Farkas József
Lőrincz Tamást (jobbra) többször is megvárakoztatták
Lőrincz Tamást (jobbra) többször is megvárakoztatták
Farkas József
Lőrincz Tamást (jobbra) többször is megvárakoztatták

A kaotikus állapotot jól mutatja a nyitónapon ötödik helyen zárt Lőrincz Tamás esete. A kötöttfogás 66 kg-os tavalyi Európa-bajnokát első vigaszági mérkőzése előtt - amely az olimpiai kvótáért zajlott - 50 percet várakoztatták meg a küzdőtérnél, miután egész egyszerűen kihagyták meccsét a programból. Félóra után észlelték ugyan a problémát, ám akkor sem intézkedtek azonnal, csak további 20 perc várakozást követően szólították szőnyegre.

A csúszás persze már nem lehetett váratlan Lőrincz számára, hiszen az előző napi mérlegelés 40 perccel később kezdődött a tervezettnél. A magyar csapat tájékoztatása alapján a szervezők vasárnap csupán a vállukat rándították, ha valaki szóvá tette a késést. Ez a hozzáállás némi túlzással embertelennek nevezhető, figyelembe véve, hogy több mint 100 - a fogyasztás miatt - kiéhezett birkózót várattak meg.

Furcsaságok a bemelegítő teremben is előfordultak: a hétfőn az 55 kg-osok között 13. Oláh Tibor tanúja volt, amikor - váratlan meglepetésként - négy birkózóra rázuhant a műanyag lambéria. Mint mondta, noha szerencsére sérülés nem történt, azért elég félelmetes látványt nyújtott az eset.

Struhács György, a kötöttfogásúak szövetségi kapitánya arra panaszkodott, hogy hétfőn a bemelegítő helyiségben felállított négy síkképernyős tévé felmondta szolgálatot, amin a mérkőzéseket lehetett volna követni, márpedig ezek nélkül a versenyzők sem tudják, mikor kell elindulniuk a küzdőtérre.

A csarnok bejáratainál sem mennek zökkenőmentesen a dolgok: Béni István, a magyar szövetség titkára elmondta, hogy a biztonsági őrök még a nemzetközi szövetség (FILA) vezető testületében ténykedő Hegedűs Csabát sem akarták beengedni a csarnokba, a magyar szövetség elnöke hiába lobogtatta fényképes akkreditációját. Ennek elsődleges oka, hogy a biztonsági őrök és a szervezők nagy része nem beszél idegen nyelven, így képtelenség velük érdemben kommunikálni.

LŐRINCZ TAMÁS BRONZMÉRKŐZÉSE



Mindössze egyetlen büfé található a csarnokban, ráadásul abban is csak gyér választék áll az éhes és szomjas, versenyzők, edzők, szurkolók rendelkezésére.

A mellékhelyiségekben és lelátón kívüli területeken sem jobb a helyzet: a WC-kben orrfacsaró csatornaszag terjeng, míg a folyosón átláthatatlan a füst. Egészen abszurd, hogy a 10 méterenként álló oszlopok mindegyikére ki van rakva a dohányozni tilos tábla, ugyanakkor előttük egy-egy hamutál áll, körülöttük pedig rendre 4-5 ember cigarettával a szájában.

De talán ezeket az eseteket könnyebben fel lehetne dolgozni, ha a verseny maximálisan kiszolgálná az igényeket, csakhogy a négy szőnyegen zajló események egyszerűen követhetetlenek. Az újságíróktól kezdve a szurkolókon át az edzőkig senki sem tudja, melyik meccs következik.

Ami még rendkívül szembetűnő, hogy a nézőtér első sorában végig rendőrök ülnek. Ez eleinte kissé furcsának hatott, ám az első örmény birkózó színre lépésekor már kevésbé. A szomszédos ország versenyzőit elképzelhetetlenül ellenséges hangulat fogadja, riválisaikat azeriként buzdítják a hazai szurkolók. Mindent elmond a két nemzet közötti viszonyról, hogy az örményekre testőröknek kell vigyázniuk és biztonsági okokból mindenki számára ismeretlen hotelben szálltak meg. (Azerbajdzsán és Örményország területi vita miatt áll konfliktusban egymással, ezért például idén elmaradt a két ország labdarúgó-válogatottjának két Európa-bajnoki selejtezője, ugyanis a felek nem tudtak megállapodni a helyszínekről.)

MTI-jelentés (Baku)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik