Cseh aranyérmes, Boulsevicz második, Kerékjártó harmadik

Vágólapra másolva!
2006.12.07. 20:33
Hírösszefoglalónk. A Helsinkiben zajló rövidpályás úszó Európa-bajnokságon Cseh László aranyérmet nyert a férfiak 200 méteres vegyesúszó számában, amelyben a dobogó harmadik fokára ugyancsak egy magyar versenyző, Kerékjártó Tamás állhat majd fel az eredményhirdetés során, míg a nők 200 méteres pillangóúszó számában Boulsevicz Beatrix a második helyen végzett.
Cseh (középen) és Kerékjártó (balra) a boldog éremtulajdonosok
Reuters
Cseh (középen) és Kerékjártó (balra) a boldog éremtulajdonosok
Cseh (középen) és Kerékjártó (balra) a boldog éremtulajdonosok
Reuters
Cseh (középen) és Kerékjártó (balra) a boldog éremtulajdonosok

A magyar együttes szövetségi kapitánya, Kiss László aligha lehet elégedetlen az első napon csapatától látottakkal, hiszen érembeli elvárásainak – öt-hat – a felét már a nyitónapon hazavitték versenyzői.

Cseh szokásához híven ezúttal is ”riválisok nélkül” úszott, hiszen a többiek jócskán lemaradva követték őt. Egyetlen ellenfele most is a világrekord volt, amellyel sokáig partiban tudott lenni, de végül alig több mint egy másodperrcel, de elmaradt tőle. Mint ahogyan a saját maga által tartott Európa-rekordtól is. Igaz, utóbbiban a különbség egy másodperc alatt volt.-

Kerékjártó nagy csatát vívott a mezőnyben és végül a negyedik helyen végzett görög Ioannust Kokkidiszt négy századmásodperccel előzte csak meg.

Boulsevicz Beatrixot csak az Európa-csúcsot megdöntő lengyel riválisa előzte meg
Boulsevicz Beatrixot csak az Európa-csúcsot megdöntő lengyel riválisa előzte meg

Boulsevicz az aranyérmes lengyel riválistól, Otylia Jedrzejczaktól 1.79 másodperccel elmaradva csapott célba, de bőven megelőzte a harmadik brit ellenfelét. Az aranyérmes lengyel klasszis új Európa-csúccsal magabiztos győzelmet aratott.

Verrasztó Evelyn az ötödik helyen zárt
Verrasztó Evelyn az ötödik helyen zárt

A nap harmadik magyar érdekeltségű döntője a nők 200 méteres vegyesúszó száma volt, amelyben két magyar versenyző révén is érdekeltek voltunk: Verrasztó Evelyn az 5., míg Hosszú Katinka a 6. helyen végzett.

Verrasztó 2.85, míg Hosszú 3.30 másodperccel maradt el a győztes mögött, de a dobogó legalsó foka is igen távol volt a két magyartól.

Gyurta Dániel messze volt a döntőbejutástól
Gyurta Dániel messze volt a döntőbejutástól

A délutáni magyar érdekeltségű középdöntők közül a férfiak 100 méteres mellúszó számában nem jutott be a fináléba Gyurta Dániel és Bodor Richárd.

A középdöntőben Bodor összesítésben a 9. időt úszta, így éppenhogy, kilenc századmásodperccel maradt le a fináléról.

Amíg Bodor jócskán tudott javítani selejtezőbeli idején, addig Gyurtának csak kevéssel sikerült ugyanez, középdöntőbeli ideje a 14. helyhez volt elég, a döntőhöz nem. A mezőnyből tizenegyen úsztak egy percen belül, Gyurtának ez sem a délelőtti, sem a délutáni futamban nem jött össze.

Bodor megdöntötte a legrégebbi rövidpályás országos csúcsot. A régi rekorder, Rózsa Norbert 1994. augusztus 2-án 59.88-cal csapott célba Ausztráliában.

"Alanyi jogon" nem jutott be a 100 méteres női hátúszás döntőjébe Szepesi Nikolett, aki középfutamában 5. lett, összességében a 9. helyen zárt, ám visszalépés miatt egy helyet előreléphetett, amely döntőt ért a számára.

A legjobban a francia Manadou teljesített, aki 58.04 másodperc alatt úszta le a távot, 26 századmásodperccel megelőzve a német Buschschultét.

HELSINKI, FÉRFIAK, 200 M VEGYES, DÖNTŐ:
1. Cseh László magyar 1:54.43 p
2. Vytautas Janusaitis litván 1:56.20
3. Kerékjártó Tamás magyar 1:57.12
HELSINKI, NŐK, 200 M PILLANGÓ, DÖNTŐ:
1. Otylia Jedrzejczak lengyel 2:04.94 p - Európa-csúcs
2. Boulsevicz Beatrix magyar 2:06.73
3. Jessica Dickons brit 2:07.36
HELSINKI, NŐK, 200 M VEGYES, DÖNTŐ:
1. Katarzyna Baranowska lengyel 2:0947 p.
2. Camille Muffat francia 2:10.83
3. Alakszandra Urbanczyk lengyel 2:10.89
…5. Verrasztó Evelyn magyar 2:12.32
…6. Hosszú Katinka magyar 2:12.77
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik