Röplabda: három a magyar igazság a BL-ben és a CEV-kupában

KARÁDI ZOLTÁNKARÁDI ZOLTÁN
Vágólapra másolva!
2013.10.31. 13:04
null
Szabó Dáviddal (jobbról a negyedik) menetel a Trentino (Fotó: cev.lu)
Újabb mérkőzéseket játszottak a röplabdázók Bajnokok Ligájában és a CEV-kupában. A két sorozatban összesen tizenhárom – előbbiben hat, utóbbiban hét – magyar játékos volt érdekelt. Utóbbiak közül hárman is továbbjutottak a nyolcaddöntőbe, míg három röplabdázónk a BL-ben áll továbbjutásra.

A Bajnokok Ligájában remekül szerepel Szabó Dávid csapata, a sorozatot az elmúlt öt évben háromszor is megnyerő olasz Trentino, amely ezúttal a svájci Luganót fogadta. A vendégek – Szabóékhoz hasonlóan megnyerték első meccsüket, az olasz gárda azonban magabiztos játékkal három szettben győzték le riválisukat, s így két győzelemmel a csoport élén állnak.
„Elég sima meccs volt, köszönhetően annak, hogy jól felkészültünk ellenük – mondta el a találkozóról feladó-átló, aki ezúttal nem játszott. – Kíváncsiak voltunk erre az ellenfélre, merthogy megverte az első fordulóban a török Izmirt, de jó alap játékkal sikerült legyőzni őket."

Nagy bajban van Gergye Roland csapata, a Friedrichshafen (Fotó: cev.lu)
Nagy bajban van Gergye Roland csapata, a Friedrichshafen (Fotó: cev.lu)

Nagy bajban van viszont a 2007-es BL-győztes német Friedrichshafen, Gergye Roland csapata, amely második mérkőzését is elvesztette, ráadásul hazai pályán, a lengyel Zaksa Kedzierzy-Kozle ellen. A végletekig kiélezett meccsen az első és a harmadik játszmát a vendégek nyerték, de a németek rendre egyenlítettek. A mindent eldöntő ötödik szettben viszont fej-fej mellett haladt a két gárda, igaz 14-12-nél a lengyeleknek két meccslabdájuk is volt, ám a Friedrichshafen innen is fordítani tudott. Végül 21-20-nál a lengyelek már értékesítették az újabb meccslabdát. A németeknek így mindössze egy pontjuk van, s ezzel csak harmadikok a csoportban. A magyar játékos a második és a harmadik játszmában állt be csereként.

„Balszerencsés vereséget szenvedtünk, pedig meccslabdánk is volt – nyilatkozta az nso-nak a szélsőütő. – Egy nagyon erős lengyel csapattal játszottunk, de tartani tudtuk velük a lépest. Nem vagyunk rosszabbak semelyik csapatnál sem a csoportunkban, szóval az adott teljesítmény és egy kis szerencse dönti el a meccsek kimenetelét. Én ezúttal részfeladatokat kaptam, blokkolni mentem be. Próbáltam hozzátenni a meccshez amennyit lehet, Rajtam nem múlt semmi."

Kikapott Veres Péter csapata, a lengyel Rzeszow is, amely a montenegrói Budvát fogadta. A vendégek az első játszmát 25-23-ra, a másodikat 30-28-ra nyerték. A lengyelek azonban innen is egyenlíteni tudtak, a döntő szettet azonban 15-12-re elvesztették. A magyar négyesütő csak a második játszmában állt be csereként, onnan viszont végigjátszotta a meccset, s 14 pontjával csapata második legeredményesebb játékosa volt. A lengyel csapat a vereség ellenére 4 ponttal a csoport második helyén, azaz továbbjutó helyen áll.

A negyedik magyar érdekeltségű csapat a Hypo Tirol Innsbruck a lengyel Jastrzebski Wegiel csapatához látogatott és szenvedett vereséget. Kaszap Tamásék ugyan mindhárom játszmában partiban voltak vendéglátójukkal, de a végjátékot rendre elszúrták: 23, 22 illetve 20 pontot szerezve.
„Jó meccs volt, mindenki jól játszott, de sajnos hiányzik a tapasztalat ezen a téren a csapatból így a végén nem sikerült bevinnünk a győzelmet érő pontokat. Ez van, megyünk tovább, megizzasztunk mindenkit, és megpróbáljuk a lehető legtöbb pontot összegyűjteni" – árulta el a kezdőcsapatban lehetőséget kapó magyar feladó, aki három pontot szerzett, kétszer ászt adogatva.

A nőknél, az elmúlt hónapokban sérüléssel küszködő Horváth Dóra csapata, a Rabita Baku a francia Beziers Volleyhoz látogatott. A magyar négyesütő az első fordulóban még nem játszott és most is a cserepadon kezdett, ám az első játszmában, 16-16-nál olasz edzője, Angiolino Frigoni bevetette. Nyerték is az első játszmát 25-23-ra, ekkor elsősorban a védekezésből vette ki a részét. A második játszmában 13-10-es francia előnynél állt be, ekkor már a pontgyártásból is kivette a részét, ennek köszönhetően pedig a második technikai szünetben már egy ponttal a Rabita vezetett, majd nyerte ezt a játszmát is 20-ra. A harmadik játszmában már végig a pályán volt Horváth, s ezt hozták a legsimábban a bakuiak, mindössze 16 pontot engedélyezve a hazaiaknak. A meccs utolsó pontját pedig stílszerűen éppen a magyar játékos szerezte egy remek leütéssel.
„Az első meccsen még nem játszottam, de már szerencsére felépültem, úgyhogy visszaállhattam a csatasorba – nyilatkozta az nso-nak a magyar négyesütő. – Jól ment a játék is és nagyon jól érzem magam az új csapatomban. Jól lehet dolgozni, magas színvonalon, jó körülmények között. Na persze elég nagy a nyomás is, de ez egy ilyen csapatnál természetes, hiszen nagy az elvárás, és elég komolyak a célok."
Dóráék két forduló után öt ponttal természetesen vezetnek csoportjukban.

Horváth Dóra (18-as mezben) sérülése után, csereként beállva vezette győzelemre a Rabita Bakut (Fotó: cev.lu)
Horváth Dóra (18-as mezben) sérülése után, csereként beállva vezette győzelemre a Rabita Bakut (Fotó: cev.lu)

Nem ment sajnos viszont Milovits Júlia csapatának, a szerb bajnok Crvena zvezdának, amely az olasz Piacenza otthonába látogatott. A vendégek nagyon rosszul kezdtek, s a meccs elején szerzett hétpontos hátrányt csak tartani tudták a játszma közepétől. A másodikban viszont éppen az elején ment jól nekik, a végére viszont elfáradtak, s így ugyanúgy 18-ra vesztették ezt a szettet is. A harmadik játszmában teljesen szétesett a fiatal gárda, főleg a nyitásfogadással volt gondjuk, de az egész meccs során is rengeteg, egészen pontosan 12 szervát rontottak. A magyar válogatott feladója ebben csapattársai előtt járt, hiszen egyetlen pontját éppen egy ász-adogatásból szerezte.

A CEV-kupa első fordulójának visszavágóján a Sándor Renátával felálló osztrák SVS Post Schwechat a görög AEK Athént fogadta. Az első meccsen a görögök 3:2-re nyertek, ami igencsak bíztató volt az osztrákok számára. Az első szettet nyerték is szoros játszmában (23-ra), a másodikat viszont ugyanilyen arányban elvesztették. A görögök azonban ezzel el is lőtték a puskaporukat, mert a következő két játszmát viszont simán nyerték Reniék, így kiharcolva a nyolcaddöntőbe jutást., ahol az ellenfelük a lengyel Muszyna lesz.

A francia Paris Saint Cloud és a görög Olympiakosz Pireusz meccsén két magyar is érdekelt volt, hiszen előbbieknél Józsa Zsuzsanna, utóbbiaknál pedig Kiss Katalin tagja a keretnek. Itt a görögök 3:0-ra nyerték az első meccset, s így a továbbjutás már a visszavágó első játszmájának a végén eldőlt, amit a vendégek nyertek meg minimális különbséggel. Ezután ugyan a franciák egyenlítettek, de a következő két szettet és a meccset is a görögök nyerték. Pedig a pontokat összeadva a franciák voltak a jobbak (97-96). Az Olympiakosz a lengyel Bielsko-Bialával mérkőzik majd a nyolcaddöntőnben.

A férfiaknál is volt egy magyar továbbjutó, Molnár Dávid személyében, aki csapatával, a német Bühlel a holland Zwolléhoz látogatott. Az első meccsen a németek 3:1-re nyertek, a visszavágót viszont a hollandok kezdték jobban, s 2:0-ra is vezettek. A harmadik játszmában azonban szépítettek Molnárék, s a negyedik játszmában, egy végletekig kiélezett szettet 28-26-ra megnyerve végül a továbbjutást is kiharcolták. Az ötödik játszmát, így a meccset is a hollandok nyerték, ám ez különösebb jelentőséggel már nem bírt. A nyolcaddöntőben az olasz Cuneóval találkoznak majd.

Búcsúzott Nagy Péter csapata, a Volei Municipal Zalau, amely az orosz Nyizsnij Novgorod vendége volt. Az oroszok az első meccset idegenben is nyerték 3:0-ra, így már az is kisebb meglepetés volt, hogy a románoknak idegenben sikerült nyerniük egy játszmát, és a többiben is egész jól helytálltak, de természetesen így is kiestek. Nem jutott tovább Nagy József csapata, az osztrák Hypo NÖ sem, amely ugyan az első meccsen 3:2-re verte a szerb Kragujevacot, ám a visszavágón három szoros szettben szenvedtek vereséget. Kiesett Bagics Balázs klubja, a belga Precura Antwerpen is a német Unterhaching ellenében. Pedig a belgák az első meccsen, idegenben csak 3:2-re kaptak ki. A visszavágót azonban a németek Antwerpenben is 3:0-ra nyerték.

A CEV-kupából búcsúzó magyar játékosoktól azonban még nem búcsúztunk végleg, hiszen a vesztesek a Challenge-kupa első fordulójában folytatják majd a küzdelmeket. Amint arról honlapunkon beszámoltunk, a harmadik számú sorozatban, a Challenge-kupa selejtezőjében a Kecskemét aranyszettben búcsúzott bosnyák ellenfelével szemben.

Röplabda-klubkupák (magyar érdekeltségű eredmények):
Bajnokok Ligája, csoportkör, 2. forduló
Férfiak
Trentino (olasz, Szabó Dávid)–Lugano (svájci)
Rzeszow (lengyel, Veres Péter)–Budva (montenegrói)
Jastrzebski (lengyel)–Innsbruck (osztrák, Kaszap Tamás)
Friedrichshafen (német, Gergye Roland)–Kozle (lengyel)
Nők
Beziers (francia)–Rabita Baku (azeri, Horváth Dóra)
Piacenza (olasz)–Crvena zvezda (szerb, Milovits Júlia)
CEV-kupa, 1. forduló, visszavágó
Zwolle (holland)–Bühl (német, Molnár Dávid)
Továbbjutott a Bühl 5:4-es szettaránnyal
Kragujevac (szerb)–Hypo NÖ (osztrák, Nagy József)
Továbbjutott a Kragujevac 5:3-as szettaránnyal
Nyizsnij Novgorod (orosz)–Zalau (román, Nagy Péter)
Továbbjutott a Novgorod kettős győzelemmel (6:1)
Antwerpen (belga, Bagics Balázs)–Unterhaching (német)
Továbbjutott az Unterhaching kettős győzelemmel (6:2)
Nők
Paris Saint Clud (francia, Józsa Zsuzsanna)–
Olympiakosz (görög, Kiss Katalin)
Továbbjutott az Olympiakosz kettős győzelemmel (6:1)
Schwechat (osztrák, Sándor Renáta)–AEK Athén (görög)
Továbbjutott a Schwechat 5:4-es szettaránnyal


3:0 (16, 15, 23)
2:3 (–23, –28, 23, 20, –12)
3:0 (23, 22, 20)
2:3 (–22, 15, –18, 19, –20)

0:3 (–23, –20, –16)
3:0 (18, 18, 11)

3:2 (20, 22, –22, –26, 15)

3:0 (20, 23, 23)

3:1 (19, –23, 21, 20)

0:3 (–22, –23, –16)



1:3 (–23, 18, –25, –24)

3:1 (23, –23, 12, 15)




Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik