Röpi-vb-selejtező: a végén már nem voltak pariban a lettek

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2013.10.04. 15:50
null
A lettek legyőzésével újabb lépést tett a magyar válogatott a továbbjutás felé (Fotó: cev.lu)
Harmadik világbajnoki selejtezőjét játszotta le Izraelben a magyar női röplabda-válogatott, amely az eddig pont nélküli Lettországgal találkozott. Bár az elején az ellenfél meglepte a mieinket, és megnyerte az első játszmát, ezt követően a mieink fokozatosan átvették az irányítást s végül magabiztosan, 3:1-re győztek.


A papírforma alapján az eddigi legkönnyebb ellenfél várt Hollósy László csapatára, mégis elég rosszul kezdődött a mieink számára a meccs, mert a lettek gyorsan előnybe kerültek, s többször is öt ponttal vezettek, mire a mieink észbe kaptak. Úgy tűnt, hogy még időben kapcsoltak a lányok, s így sikerült egy pontra felzárkózni. 18–17-es lett vezetésnél azonban megint jött egy hullámvölgy, pillanatok alatt négy ponttal elhúzott az ellenfél, az előnyét – bár két játszmalabdát is hárítottak a mieink – megtartotta a játszma végéig (21–25).

Úgy tűnt, hogy az első játszma elvesztése „felébresztette” a mieinket, mert a második játszma első négy pontját ők szerezték. A következő négyet viszont az ellenfél, úgyhogy megint fej fej mellett haladt a két csapat, de szerencsére ekkor is rendre a mieink vezettek, így egypontos magyar vezetésnél következett az első technikai szünet (8–7). Aztán sikerült még egyet rabolnia a mieinknek, mert amúgy felváltva estek a pontok, így a második szünetben két pontos volt a mieink előnye. Ezután viszont sorozatban hármat szereztek a lettek és fordítottak. Szerencsére ekkor meg a mieink csináltak sorozatban hatot, ez pedig a játszma vége felé már döntő volt (25–21).

A harmadik játszma is sokáig kiegyenlített volt, éppen a technikai szünet előtt sikerült aztán a mieinknek kétpontos előnyt kiharcolniuk, de aztán megint egyenlő lett az állás. Végül a második szünetig megint hárompontos előnyt harcoltak ki a mieink, a pihenő azonban most a mieinknek tett jót, mert ezután újabb négy magyar pont következett. Ezután már csak egy csapat volt a pályán, s végül nyolc játszmalabdából a másodikat kihasználva fordították meg a mieink a meccset (25–17).

Ekkor mintha elfáradtak volna a lettek: bár a negyedik játszma elején próbálták még tartani a lépést, a technikai szünetre megint hárompontos magyar előnynél vonultak a csapatok. Innen pedig már nem volt megállás. Előbb hat-, majd nyolc-, később pedig tízpontos előnyt harcoltak ki a mieink, végül 14 meccslabdájuk volt, s már az elsőt is értékesítve simán hozták a játszmát és vele együtt a meccset is (25–10).

A csapat legjobbja most a 20 pontig jutó 20 éves Pallag Ágnes volt, aki, úgy tűnik, egyre jobban érzi magát a rábízott feladatkörben. A mienk jelenleg hét ponttal az élre kerültek, s hogy hányadik helyen zárják a napot, az a most következő, eddig hatpontos Izrael és ötpontos Svájc mérkőzésének eredményétől függ, de a továbbjutást érő harmadiknál rosszabbul nem állhatnak. Szombaton pedig az eddig még játszmát sem nyerő Montenegró lesz a mieink ellenfele 16.30-tól.

NŐI RÖPLABDA, VILÁGBAJNOKI SELEJTEZŐ
Magyarország–Lettország 3:1 (–21, 21, 17, 10)
Raanana (Izrael), 50 néző. Vezette: Vinaliev (bolgár), Szkibickij (ukrán).

Magyarország: SÁNDOR 17, PALLAG 20, CSENGERI 11, DOBI 10, Kovács T. 4, Kötél Zs. Cs: Kötél D. (liberó), TÁLAS 6, Széles 5. Szövetségi kapitány: Hollósy László
Lettország: JURSONE 11, Malasevska 7, AUZINA 13, Caica 2, SOROKINA 12, Pastare 3. Cs: Lece (liberó), Ragozina, Strazdina, Sola, Brinke. Szövetségi kapitány: Janis Leitis.
A mérkőzés alakulása: I. játszma: 4–9, 6–11, 14–15, 17–21, 19–24. II. játszma: 4–0, 4–4, 16–14, 16–17, 22–17. III. játszma: 8–6, 9–10, 14–11, 20–13. IV. játszma: 9–5, 15–7, 20–9.

MESTERMÉRLEG
Hollósy László:
- Az elején nagyon idegesen játszottunk, de bebizonyosodott, hogy nagy betűs csapat vagyunk, hiszen ma a csere játékosok adták meg azt a plusz amivel megfordítottuk a mérkőzést.

A nap második mérkőzésén a hazaiak szoros küzdelemben nyerték az első két játszmát (22, 21), a következő kettőt viszont a helvétek nagyon simán (14, 11). A mindent eldöntő ötödik játszmában megint csak az izraeliek kezdtek jobban, három-négy ponttal is vezettek, ám 13–13-nál megint egyenlő volt az állás, sőt a svájciaknak két meccslabdájuk is volt. A hazaiak azonban mindkettőt hárították, majd 16–15-nél ők szerváltak a mérkőzésért és ki is használták azt.

Így a selejtezőben továbbra is az izraeliek állnak az élen, egy ponttal megelőzve a magyar válogatottat és kettővel a svájciakat. A negyedik helyen a görögök állnak, akik a vártnál szorosabb meccsen, csak 3:2-re verték Montenegrót.

A selejtezőből az első három válogatott jut tovább a harmadik körbe, s amennyiben a mieink szombaton legyőzik Montenegrót, akár már a vasárnapi, Izrael elleni mérkőzés eredményétől függetlenül bebiztosíthatják továbbjutásukat.

AZ ÁLLÁS HÁROM FORDULÓ UTÁN:
1. Izrael
2. Magyarország
3. Svájc
4. Görögország
5. Montenegró
6. Lettország
8 pont 9:3
7 pont 8:5
6 pont 8:5
5 pont 7:5
1 pont 2:9
0 pont 2:9


A szombati program:
Svájc–Lettország 14:00
Magyarország–Montenegró 16:30
Izrael–Görögország 19:00

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik