Röpi-vb-selejtező: 0:2-ről fordítva lett tornagyőztes a női válogatott

Vágólapra másolva!
2013.10.06. 23:01
null
Hollósy László csapata megnyerte a vb-selejtező második körét (Fotó: cev.lu)
Ötödik világbajnoki selejtezőjét is lejátszotta Izraelben a magyar női röplabda-válogatott, amely ezúttal a házigazda csapattal mérkőzött meg. Az izraeliek ugyan már 2:0-ra is vezettek, ám Hollósy László csapata innen is fordított, s végül nem csak a meccset, hanem a selejtezőtornát is megnyerte.

Amint arról korábban honlapunkon már beszámoltunk, a vasárnapi eredményektől függetlenül a mieink Izraellel és Svájccal együtt már továbbjutottak a vb-selejtezők harmadik körébe, így a torna záró meccsének a tétje tulajdonképpen csak a presztízs és a tornagyőzelem volt. Ennek megfelelően a két gárda gyakorlatilag kéz a kézben haladt egymás mellett az első játszmában. Két pontnál többel egyik gárda sem tudott meglépni, s mindkét technikai szünetre magyar vezetésnél került sor. Sajnos éppen a játszma végén, 22–21-es magyar vezetésnél tudtak az izraeliek sorozatban négy pontot szerezni, s a második játszmalabdájukat ki is használták (23–25).

SVÁJCI VERESÉG
A nap első mérkőzésén a lettek szoros mérkőzésen, öt játszmában legyőzték a montenegróiakat, s így ők szerezték meg az ötödik helyet.
A második találkozón a már biztos továbbjutó, a mieinket egyedül legyőző svájciak már nem vették komolyan a görögök elleni meccset, s némileg tartalékos összeállításban ki is kaptak 3:1-re. Így a magyar–izraeli meccs kezdése előtt már biztos volt, hogy a mieink nem lehetnek másodiknál rosszabbak.

A második játszmában szinte végig a vendéglátók vezettek, már volt, hogy hét ponttal is. Ekkor a kapitány feladót cserélt, s Tálas Zsuzsanna helyén Kötél Zsanettet küldte pályára, s a mieink ezután feljöttek, a hajrában a kétszer is egyenlítettek – egyszer éppen egy játszmalabdát hárítva –, de végül minimális különbséggel ez a játszma is az izraelieké lett (24–26).

Innen viszont nem volt megállás, csapatunk Sándor Renáta vezérletével a harmadik játszma közepétől nyolc ponttal is vezetve végül héttel nyerte ezt a szettet (25–18). Ebben a játszmában debütált a válogatottban a csereként pályára lépő Szombathelyi Szandra.

A negyedik játszma elején ugyan az izraeliek többször is két pontos előnyre tettek szert, de a mieinknek sikerült előbb ledolgozniuk a hátrányt, majd fordítottak és megléptek öttel. A hazaiaknak kétszer ugyan még sikerült felzárkózniuk, de ezzel el is lőtték a puskaporukat, s végül ez a játszma is a magyaroké lett (25–20).

A mindent eldöntő ötödik játszmában is a hazaiak vezettek, volt már három pont is az előnyük, de a mieink ismét fordítottak, s a végén öt meccslabdájuk is volt. Az más kérdés, hogy ebből hármat hárítottak a hazaiak, de végül a negyediket kihasználta a magyar csapat, s ezzel megnyerte a mérkőzést (15–12).

Mivel így mindkét gárdának ugyanannyi pontja lett (12), és még a szettarányuk is azonos volt (14–7), a mieink jobb pontkülönbségüknek köszönhetően (+49/-1) a selejtezőtornát is megnyerték. A meccs legeredményesebb játékosa a 30 pontig jutó Sándor Renáta volt, aki nem mellesleg az egész selejtezősorozat (az első kör három mérkőzését is beleszámítva) eddigi legeredményesebb játékosa, miután nyolc mérkőzésen 155 pontig jutott. A mindössze 20 esztendős Pallag Ágnes ugyanezen a listán a hetedik helyen áll, hét mérkőzésen szerzett 83 pontjával.

NŐI RÖPLABDA, VILÁGBAJNOKI-SELEJTEZŐ
Magyarország–Izrael 3:2 (–22, –24, 18, 20, 12)
Raanana (Izrael), 50 néző. Vezette: Olejnyik (orosz), Stoica (román).
Magyarország: SÁNDOR 30, PALLAG 17, CSENGERI 14, DOBI 12, Széles 5, Tálas 2. Cs: Kötél D. (liberó) 1, Szakmáry 4, Kötél Zs. 3, Vacsi, Szombathelyi. Szövetségi kapitány: Hollósy László
Izrael: Velikiy 18, Gluck 2, Zur 14, Ponte 2, Rodriguez 4, Artmenko 15. Cs: Shebotarov (liberó), Likachenkova 3, Peham 1, Kolnogorov 1. Szövetségi kapitány: Arie Selinger.

MESTERMÉRLEG:
Hollósy László:
– Itt fekszünk, vándor, vidd hírül az otthoniaknak, megcselekedtük, amit megkövetelt a haza.

A SELEJTEZŐ VÉGEREDMÉNYE:
1. Magyarország
2. Izrael
3. Svájc
4. Görögország
5. Lettország
6. Montenegró
12 pont (14: 7)
12 pont (14: 7)
9 pont (12: 8)
8 pont (11: 9)
2 pont ( 5:14)
2 pont ( 4:15)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik