Két játszmás előnyről kapott ki és kiesett a Kométa-Kaposvár

Vágólapra másolva!
2007.12.19. 20:53
Már 2:0-ra vezetett a házigazda Kométa-Kaposvár a férfi CEV-kupa nyolcaddöntőjének visszavágóján, az áhított aranyjátszmára mégsem kerülhetett sor, mert a vendég montenegrói Budvanska Rivijera Budva megfordította az eredményt, s elbúcsúztatta a magyar bajnokcsapatot a nemzetközi sorozattól.
Kántor Sándor mindent megtett a sikerért
Kántor Sándor mindent megtett a sikerért
Kántor Sándor mindent megtett a sikerért
Kántor Sándor mindent megtett a sikerért

A párharc első meccsét 3:0-ra megnyerő montenegrói Budvanska Rivijera Budvában a cserefeladó Brett Alderman az ausztrál válogatottal legutóbb a Japánban rendezett Világkupán szerepelt, a bolgár center, Hriszto Cvetanov két évvel ezelőtt még hazája válogatottjában is kezdő volt, a szintén bolgár Kraszimir Stefanov, honfitársához hasonlóan tavaly a török Ziraat Bankasi együttesében röplabdázott.

Az első szettben a Kométa játékosai türelmesen, pontosan röplabdáztak, a támadás-befejezések, a nyitások és a szervafogadások szinte hibátlanok voltak, a blokkjaik nem voltak eléggé hatékonyak, de így is kezükben tartották az irányítást. 20:16-nál már másodszor folyamodott időkéréséhez a montenegróiak trénere, mindhiába, hiszen a somogyiak kérlelhetetlen pontossággal fejezték be akcióikat, s húsz perc elteltével előnyhöz jutottak (25:18, 1:0).

A hazaiak lendülete a második felvonásra is megmaradt, 4:1-nél megint időt kért Josko Milenkoski edző, de nem érte el a célját: az első technikai pihenőnél 8:3, egy perccel később pedig 10:3 állt az eredményjelzőn. Kántor rendkívül hatékonyan játszott, és ponterős volt a kubai center, Noermis is. Milenkoski sem erre számított, 14:7-nél a második idejét is kikérte.

A folytatásban kizökkent a ritmusból a pályaválasztó, sokat rontottak a magyar csapat tagjai, 15:13-nál Zarka Péter edző is időt kért. A két-hárompontos különbség a játszma végéig megmaradt, de a bosnyák Renovica a végjátékban ászt szervált, ezzel a Budva 23:22-re felzárkózott. Ezután előbb Kántor volt eredményes, majd a brazil Goncalves ütése szélesnek bizonyult (25:22, 2:0).

A harmadik periódus elején hátrányba került az egyre több nyitást rontó Kométa (5:8). A montenegróiak a taktikus játékot részesítették előnyben, a különbség egy ideig változatlan maradt, majd Renovica hibája után egyenlített a Kaposvár (14:14), s a második technikai pihenőre már a magyar csapat vonulhatott előnnyel (16:15). 18:16-nál a montenegróiak kértek időt, ekkor nagyon kevés blokkpontot szerzett a hazai együttes, a Budva szinte minden támadást ponttal fejezett be.

Kántor sánca és Nagy nyitása kétpontos kaposvári vezetést eredményezett, de ezután Goncalves kétszer is túljárt a somogyiak eszén, így a hajrá kezdetén döntetlen volt az állás (20:20). Cvetanov pillanatai következtek, a bolgár center is két pontot termelt (20:23), s amikor már minden veszni látszott, Kántor révén egyenlített a Kométa (23:23). Végül egy látványos labdamenet végén a vendégek javára dőlt el a szett (24:26, 1:2).

A Budva jó periódusa a negyedik részben is kitartott, Zarka Péternek időt kellett kérnie 5:1-es vendégvezetésnél. A montenegróiak átvették a játék irányítását, 14:7-nél már nem sok esélye maradt a magyaroknak négyjátszmás mérkőzés-befejezésre. A Kométa kezdőcsapatának játékosai pihenőt kaptak az ötödik felvonás előtt, ezért a vendégek nagy különbséggel nyerték ezt a szettet (14:25, 2:2).

A folytatásban több pontot szerzett blokkból a Budva, a kaposváriak határtalan lelkesedése és pontos játéka azonban fontos pontokat eredményezett. 8:7-re vezettek a látogatók, amikor térfelet cseréltek a csapatok, a hajrá kezdetén (9:10) Zarka edző időt kért. A szoros végjátékban az egész meccs folyamán jobban sáncoló Budva akarata érvényesült.

A montenegrói együttes a negyeddöntőben a spanyol Arona Tenerifét aranyjátszmával búcsúztató szerb Radnicki Kragujevac gárdájával találkozik.

CEV-KUPA, FÉRFIAK, NYOLCADDÖNTŐ, VISSZAVÁGÓ

Kométa-Kaposvár–Budvanska Rivijera Budva (montenegrói) 2:3 (18, 22, –24, –14, –11)
Kaposvár, 200 néző. Játékvezetők: Uvarov, Berdnikov (oroszok)
Kaposvár: ifj. Laszczik 1, CHACON 15, KÁNTOR 24, Csala 7, Schulcz 16, Nagy J. 8. Csere: MOLNÁR D. (liberó), Czintula 1, Kaszap, Horváth D., Kovács I Z. Edző: Zarka Péter
Budva: Dabovic 2, CVETANOV 15, GONCALVES 18, Zatric 5, Stefanov 1, Campbell 5. Csere: Reft (liberó), ALDERMAN 5, RENOVICA 13, Ristoski 5. Edző: Josko Milenkoski

Az eredmény alakulása. 1. játszma: 8:7, 16:13, 20:16, 23:17. 2. játszma: 10:3, 15:13, 20:18, 23:22. 3. játszma: 5:8, 7:14, 13:23. 5. játszma: 7:8, 10:11
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik