A World Grand Prix-győztes házigazda együttes igazolta klasszisát

Vágólapra másolva!
2007.11.08. 22:20
Az első fordulóban, szerdán a magyar női röplabda-válogatott váratlanul sima vereséget szenvedett Ukrajnától az európai olimpiai előselejtező 1. csoportjában, Eindhovenben. Észak-keleti szomszédunk legjobbjait Ludvig Zsolt szövetségi kapitány együttese tavaly, az Európa-bajnoki selejtező csehországi tornáján legyőzte, ezért különösen meglepő az ukrán siker. A folytatásban sem jött össze a javítás: a magyarok Ukrajna után a házigazda Hollandiától is 3:0-ra kikapott.
Bognár Krisztina (16) és Filipovics Anita (17) sáncol
Bognár Krisztina (16) és Filipovics Anita (17) sáncol
Bognár Krisztina (16) és Filipovics Anita (17) sáncol
Bognár Krisztina (16) és Filipovics Anita (17) sáncol

„Ez nem ugyanaz az ukrán válogatott, amellyel tavaly találkoztunk, hiszen most sokkal erősebb összeállításban lépett pályára riválisunk – mondta a kapitány. – Irina Zsukova, Olena Gasuka és Alexandra Fomina személyében három világklasszis nehezítette meg a dolgunkat. Amikor a nyitásaink és a szervafogadásaink megfelelőek voltak, akadtak jó periódusaink, de az ukrán győzelem teljesen megérdemelt.”

A magyarok csütörtöki ellenfele, a házigazda Hollandia augusztusban a világ legjobbjait (a többi között Kubát, Kínát, az Egyesült Államokat, Olaszországot, Brazíliát, Lengyelországot és Oroszországot) legyőzve megnyerte a World Grand Prix-t, ezzel hivatalosan is a világ legjobb válogatottjává vált. Ennek ismeretében a mieink csupán a tisztes helytállásban reménykedhettek.

Az első játszmában sajnos ez sem sikerült… Rendkívül megilletődötten léptek pályára a magyar együttes játékosai, pedig nekik ezen a találkozón tényleg nem volt vesztenivalójuk. Előbb 6:0, majd 13:1 állt az eredményjelzőn, persze a hollandok javára. A folytatásban sem tudta stabilizálni nyitásfogadását a magyar válogatott, az érkező labdákat így nem lehetett hatékonyan visszatámadni, az erőtlen próbálkozásokkal könnyedén elbántak a hollandok, akik bravúros mezőnymunkájukkal, taktikus szerváikkal, erős, pontos ütéseikkel, rafinált ejtéseikkel demoralizálták ellenfelüket 6:25, 0:1).

A magyaroknak az első játékrészben csak hat pont jutott, de ez sem törte össze őket! A második szett elején már sokkal bátrabbak voltak, nem hagyták magukat megalázni, egyre-másra szerezték a pontokat, nem engedték meglépni a házigazdát (6:8, 11:13). A felvonás közepén a hazaiak megint begyújtották a rakétákat, a magyar sánc kevésnek bizonyult a bombaerős ütések ellen.

A magyar bajnokságban szereplő játékosok számára rendkívül szokatlan, ismeretlen a hollandok játéktempója, de néha bizony még az idegenlégiósok is csak kapkodták a fejüket (16:25, 0:2).

A harmadik rész magyar szempontból sajnos ugyanolyan rosszul kezdődött, mint az első. Nem volt senki a mieink közül, aki képes lett volna megszelídíteni a hollandok taktikus nyitásait, ezért a kontratámadások megint elmaradtak (1:13). A hazai közönség önfeledten ünnepelte kedvenceit, a hollandok a meccs végét jelző sípszó megszólalásáig kiválóan koncentráltak, hamisítatlan örömjátékot produkáltak (4:25, 0:3).

„A mérkőzés teljes tartama alatt nem voltunk partiban a hazai csapattal – mondta letörten a lefújás után Ludvig Zsolt, a magyarok szövetségi kapitánya. – A hollandok azt a nívót képviselték a találkozón, amellyel megnyerték az idei World Grand Prix-t. A gyenge nyitásfogadási teljesítményünket pontatlan feladásokkal és ebből következően esélytelen támadás-befejezéssekkel tettük még rosszabbá. Tanulni jöttünk. A holland csapat jó tanár volt, de mi rossz tanulók.”

A magyarok együttes pénteken 18 órától Azerbajdzsán ellen lép pályára az előselejtező 3. fordulójában. A csoportból az első helyezett jut tovább a januári, németországi selejtezőbe.

Európai olimpiai előselejtező, nők, 1. csoport, Eindhoven (Hollandia)

HOLLANDIA–MAGYARORSZÁG 3:0 (6, 16, 4)
Eindhoven, 500 néző. Játékvezetők: Porvaznik (szlovák), Debarre (francia)
Hollandia: Huurman 5, K. Staelens 2, C. STAELENS 12, FLIER 10, VISSER 13, Stam 9. Csere: VAN TIENEN (liberó), Orsel 3, Blom. Szövetségi kapitány: Avital Selinger
Magyarország: Meléndez-Pál, Kiss K., Horváth D. 3, Kovács E. 1, Pethő 1, Filipovics 4. Csere: Vatai (liberó), Kapuvári 6, Héjjas 3, Bognár, Katona 1, Nagyné. Szövetségi kapitány: Ludvig Zsolt
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik