Lengyelország visszavágna a vb-döntőben elszenvedett vereségért

Vágólapra másolva!
2007.07.10. 16:24
Szerdától vasárnapig Katowicében rendezik a férfi röplabda Világliga hatos döntőjét. A mezőnyben ott lesz a csoportküzdelmeket veretlenül teljesítő (12 győzelem) Brazília és Lengyelország, pályára lép a szintén csoportgyőztes Egyesült Államok és Oroszország (10 győzelem, 2 vereség), a legjobb csoportmásodik Bulgária (8/4), valamint a szabadkártyás Franciaország (7/5).

"Mindig ellenzem a szabadkártyás megoldást – mondta Raul Lozano, a lengyelek argentin szövetségi kapitánya. – Úgy vélem, hogy ebben az esetben is a legjobb csoportmásodiknak kellett kiérdemelnie a lehetőséget. A franciák minden tekintetben rászolgáltak a bizalomra, a katowicei szereplésre. A közönség csak nyerhet a részvételükkel."

Ez a néhány nap vélhetően nem a franciákról fog szólni, hanem éppen Lozano csapatáról. A lengyelek a tavalyi, Japánban rendezett világbajnokságon ellenállhatatlan játékkal, taktikus röplabdával kápráztatták el a nézőket, a döntőig veretlenül meneteltek. A fináléban aztán esélyük sem volt a címvédő brazilok ellen. Érthető, hogy a latin-amerikaiak bíznak az újabb sikerben, de nem mehetnek biztosra, hiszen a sok nagy csatát látott katowicei Spodek sportcsarnok falai között a hazaiak vissza akarnak vágni az őszi vereségért.

A vb-bronzérmes bolgár válogatott ismét a dobogóra vágyik, az oroszok pedig arra gondolnak: ha klubcsapataik tavasszal egy arany- és két bronzérmet nyertek az európai kupákban, ideje, hogy végre a válogatott is emlékezetes sikert érjen el.

Az olasz válogatott legutóbb 2004-ben állhatott dobogóra a Világligában (ezüstérem), idén a hat közé sem jutott be. Az itáliaiak mégsem bánkódnak, inkább honfitársuk sikerének örülnek. A kiváló edző, Andrea Anastasi ugyanis spanyol szövetségi kapitányként a hétvégén megnyerte az Euroligát.


A csapat 8 győzelemmel és négy vereséggel zárt az A-csoport élén, megelőzve a címvédő Hollandiát, és azt a német gárdát, amelytől háromszor kikapott a csoportküzdelmek során. A portugáliai Portimaóba rendezett négyes döntőben a spanyolok az elődöntőben Szlovéniát verték meg (3:1), a fináléban pedig a házigazda portugálokkal találkoztak.

A negyedik szett közepéig úgy tűnt, viszonylag sima spanyol győzelmet hoz a találkozó, akkor azonban feltámadtak a hazaiak, és az ötödik szettre maradt a döntés. Az utolsó játékrészben is csak a ráadásban dőlt el az Euroliga-aranyérem sorsa: két és negyed óra után egy jó blokkot követően örülhettek a spanyolok (3:2, 20:18).
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik