MotoGP: elkészült a magyarországi pálya látványterve – KÉP

CS. M.CS. M.
Vágólapra másolva!
2021.03.19. 19:17
null
A hajdúnánási versenypálya tervezete (Látványtervek: BORD Építész Stúdió – Homologue, Ölbey Zoltán)
Márciusban hivatalossá vált, hogy 2023-tól tíz éven keresztül az új, Hajdúnánás mellett épülő pályán vendégeskedik a gyorsasági motorsport elitje. A versenypálya és multifunkciós autó-motorsport komplexum tervezésére kiírt nyílt építészeti tervpályázatot a BORD Épitész Stúdió nyerte meg, amely bemutatta a látványterveket.

A BORD Építész Stúdió első díjat nyert a Hajdúnánási MotoGP versenypálya és multifunkciós autó-motorsport komplexum tervezésére kiírt nyílt építészeti tervpályázaton. A győztes koncepció a biztonságos versenyzés mellett a verseny élményét helyezi középpontba. Az épületek dinamikus formai megjelenését maga a funkció inspirálta – áll a pályázat győztesének sajtóközleményében, melyben a helyszín különböző funkcióinak leírása is megtalálható.

A különleges technológiát tartalmazó, hazai és világversenyek megrendezésére is alkalmas létesítmény rendkívül komplex programmal lett meghirdetve. A fenntarthatóságot és gazdaságos üzemeltethetőséget figyelembe véve, a gyorsasági motoros versenypálya és annak kiszolgáló épületeihez egyéb sportolási, oktatási, szórakozási lehetőségek is kapcsolódnak, melyek a versenynapokon túl, teljes éves kihasználtságot nyújtanak a létesítmény számára.

 

Az 500 hektár kiterjedésű fejlesztési területre kiírt építészeti tervpályázat helyszíne a Hortobágy északi részén, Debrecen és Nyíregyháza magasságában, közvetlen az M3-as autópálya mentén található.

Kapcsolatunk a sebességgel egyszerre félelmetes és vonzó. Lenyűgöző a természetben rejlő erő, a folyók sodrása, a szélben versengő levelek halmaza. A természeti erők befogása, a sebesség élménye elbűvöl és gondolatokat ébreszt, hiszen a robbanómotortól a gőzgépen át számos olyan találmányt hívott már életre, melyek az emberiség tudományos fejlődésének meghatározó mérföldkövei lettek. A versenypályák rajzolata, a természetben áramló erővonalak lenyomata. Furcsa egyedi tánc ez, melyet a gravitációval vívunk. Az elszakadás vágya és a ragaszkodás nélkülözhetetlenségének végletekig kiélezett párharca. Éppen ezért építészeti koncepciónk elsősorban a határtalan sebességre, a magával ragadó lendület élményére fókuszál” – Bordás Péter, BORD Építész Stúdió.

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik