Silk Way-rali: a Szalay, Bunkoczi egység a 48. helyen végzett

TÓTH ANITATÓTH ANITA
Vágólapra másolva!
2016.07.24. 21:18
null
Az utolsó napon nem teljesített mért szakaszt a mezőny, karavánban autózott a kínai fővárosig. (Fotó: dakar.hu)
Hosszú volt, és emberpróbáló. De annál nagyobb volt az öröm, amikor majd' tizenegyezer kilométer után célba értek. Tizenöt szakasz után befejeződött a Silk Way-rali.

Az elsőt sosem felejti az ember – úgyhogy az idei Silk Way-ralira Cyril Despres mindig emlékezni fog.

Nem mintha a győzelem érzése szokatlan lenne számára, hiszen motorral nyert többek között öt Dakar-ralit, de négy keréken... Nos, négy keréken ez volt az első sikere. S alaposan megdolgozott érte, hiszen majd' tizenegyezer kilométert teljesített a mezőny az elmúlt két és fél hétben Moszkvától Pekingig. Vagy ha úgy jobban tetszik (s az ötkarikás játékok közeledtével persze egyre jobban tetszik) egyik olimpiai stadiontól (a Luzsnyikitól) a másikig (a Madárfészekig).

„Rengeteget tanultunk az elmúlt napokban, és magabiztosságot szereztünk a mögöttünk lévő kilométereken" – mondta Despres.

Az utolsó napon egyébként már nem teljesített mért szakaszt a mezőny, hanem csak jó korán felkelt és karavánban elautózott a kínai fővárosig. Soraiban a Szalay Balázs, Bunkoczi László kettőssel, amelynek az utolsó napokban meggyűlt a baja a technika ördögével, fél távnál pedig a pilóta vállsérülése miatt kellett kihagynia egy szakaszt.

„Hosszú, maratoni viadal volt, s igazából ez, vagyis a táv jelentette a nehézségét –Szalay Balázs. – A szervezés jó volt, de ha rajtam múlna, biztos hosszabbak lennének a mért szakaszok, és rövidebbek az összekötők, hiszen a terepralisok versenyezni szeretnek, nem pedig közúton autózni. Ami a saját teljesítményünket illeti, tíz hete, a versenybalesetünk után abszolút nem gondoltam, hogy eljutunk idáig. A még mindig nem tökéletes bal vállammal az volt a legnagyobb célunk, hogy beérjünk a pekingi célba, és ez sikerült... Nagyon örülök neki!”

Szalaynak egyébként a dűnés szakaszok tetszettek a legjobban, azokon érezte a leginkább otthon magát. Ő már csak ilyen sivatagi vándor...

SILK WAY-RALI
15. szakasz, Hohhot–Peking (össztáv: 490.48 km). A végeredmény. Autósok:
1. Cyril Despres, David Castera (francia, Peugeot 2008DKR) 36:15:18, 2. Al-Radzsi, Gottschalk (szaúd-arábiai, német, Mini All4) 25:51 p h., 3. Vasziljev, Zsilcov (orosz, Mini All4) 49:46 p h., ...48. Szalay Balázs, Bunkoczi László (magyar, Opel Mokka) 229:39:34 ó h. Kamionosok: 1. Ajrat Margyejev, Ajdar Beljajev, Dmitrij Szvisztunov (orosz, Kamaz) 39:23:18, 2. Szotnyikov, Ahmegyejev, Romanov (orosz, Kamaz) 15:28 p h., 3. Van Den Brink, Willemsen, Kozlovsky (holland, belga, cseh, Renault) 33:26 p h.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik