WTCC: az élről rajtolt, 13. lett – Michelisz peches versenye

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2015.11.01. 12:10
null
Két körön át nézte Michelisz hátát a mezőny (Fotó: zengomotorsport.hu)
A túraautó-világbajnokság (WTCC) 1. Thaiföldi Nagydíjának második futamán Michelisz Norbert az élről rajtolt, ám egy áthajtásos büntetés miatt a mezőny hátsó felében végzett, és a 13. helyen zárt. Az első futamon az argentin José María López győzelmével megvédte a világbajnoki címét.

 

Az első futam elején baleset történt. Többek között Yvan Muller és Tom Coronel is belekeveredett a karambolba, s a hátulról érkező Michelisz Norbert autója sem úszta meg sértetlenül az eseményeket, a gyakorlatilag kikerülhetetlen ütközésben Hugo Valente járművével találkozott a Honda eleje.

Michelisz gépét a folytatásban szerelni kellett, gőzerővel készültek a második versenyre, ahol a pilóta az élről rajtolt.

A futamot gyakorlatilag rajt-cél győzelemmel José María López nyerte meg, a versenytársak nem tudták megszorítani, míg Sébastien Loeb végzett a második helyen. Az argentin a mérlegelés után könnyekkel a szemében, hazája lobogójával az autóján ünnepelte a címvédését.

A második futamra sikerült rendbe hozni Michelisz autóját, amely ha nem is volt százszázalékos és a bemelegítő kör elején lefulladt, de a magyar versenyző rajtra kész volt. Az első kanyarból az első helyen tudott eljönni, Tiago Monteiro és Tom Chilton előtt, ám előbbi szorosan tapadt rá és támadta.

A harmadik kör elején Monteirót már nem tudta feltartóztatni Michelisz, a portugál egy hosszú egyenes végén megelőzte őt. Ennél is nagyobb baj volt azonban, hogy a Zengő Motorsport pilótája büntetést kapott, a boxutcán kellett áthajtania, ezzel pedig a 13. helyre csúszott vissza, végül Monteiróhoz képest 35 másodperces hátrányban fejezte be a futamot, és a szezonban először pont nélkül maradt egy hétvégén.

Mint utóbb kiderült, a büntetést azért kapta Michelisz, mert autóját a megengedett időn kívül is szerelte a teamje, ám Zengő Zoltán csapatmenedzser az M4-nek elmondta, nem volt más választásuk. Michelisz így azzal a tudattal vágott neki a futamnak, hogy áthajtásos büntetést kap majd.

Az élen Monteiro magabiztos vezetéssel őrizte meg az előnyét, és ugyan a verseny hajrájában Loeb megközelítette, az első helye nem forgott veszélyben, amikor piros zászlóval, két körrel a kijelölt vége előtt leintették a versenyt a sötétedés miatt.

KIZÁRTÁK MONTEIRÓT

Hét órával a verseny vége után érkezett a hír, miszerint elvették Monteirótól a győzelmét, mert a Hondájának hasmagassága a bal oldalon a minimálisan előírt 60 mm-nél kisebb volt.

A győzelem a másodikként leintett Sébastien Loeb ölébe hullott, aki így négy futamsikert számlál már az idei szezonban, nem mellesleg citroënes csapattársát, Yvan Mullert megelőzve feljött a második helyre.

Monteiro kizárása jól jött Michelisz Norbertnek is, mivel a portugál így mögötte maradt egy ponttal. Az idényből még egy verseny van hátra, november végén Katarban zárul a világbajnokság.

TÚRAAUTÓ-VB, BURIRAM
ELSŐ FUTAM

1. José María López (argentin, Citroën)
2. Sébastien Loeb (francia, Citroën)
3. Ma Csing-hua (kínai, Citroën)
...
14. Michelisz Norbert (magyar, Honda)

MÁSODIK FUTAM – MÓDOSÍTOTT VÉGEREDMÉNY
1. Sébastien Loeb (francia, Citroën)
2. Ma Csing-hua (kínai, Citroën)
3. José María López (argentin, Citroën)
...
12. Michelisz Norbert (magyar, Honda)

A pontverseny állása: 1. José María López 441 pont (már világbajnok), 2. Sébastien Loeb 329, 3. Yvan Muller 324, ...6. Michelisz Norbert 172, 7. Tiago Monteiro (portugál, Honda) 171

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik