Tereprali-vk: javultak vízen járásban

Vágólapra másolva!
2013.03.17. 19:47
null
A Szalay, Bunkoczi kettős négy vk-pontot szrzett
Magyar sikerekkel ért véget az idénynyitó olasz tereprali világkupa-futam, amelyen a Szalay Balázs, Bunkoczi László kettős négy ponttal gazdagodott az autós mezőnyben, míg a quados Somfai Mátyás a motorosok közt kilencedik, a quad-kategóriában második lett.

El tudják képzelni, milyen az, amikor valaki visszafelé néz egy filmet? Na körülbelül ilyen az, amikor a terepralimezőnyt ellenkező irányba küldik rá a pályára. Minden ismerős, de semmi sem ugyanolyan. Így azután az idénynyitó olasz világkupa-futam indulóinak is időre volt szükségük ahhoz, hogy megszokják. Az utolsó körre aztán már mindenki elengedte egy kicsit magát, volt, aki ettől igazán jó, felszabadult száguldást mutatott be, más meg (például a kétszeres Dakar-győztes Jean-Louis Schlesser) közelebbi ismeretséget kötött egy fával. A versenyt végül a topkategóriában első versenyét teljesítő brazil Reinaldo Varela nyerte meg – némi meglepetésre.

A magyarok közül a Szalay Balázs, Bunkoczi László kettős végzett a legjobb pozícióban (nyolcadikként), még úgy is, hogy az Opel-páros nem tervez több világkupa-futamot az idén, s igazából „csak" élvezni akarta a száguldást. „Ahogy közeledett a vége, egyre jobban belejöttünk, a végén már szinte repültünk az ugratókon és gázelvétel nélkül mentünk bele a patakokba, jobban ment a vízen járás, mint eddig. Nagyon élveztük az egész versenyt, s ez jó, mert éppen ezért jöttünk" – mondta Szalay, aki ráadásként négy vk-ponttal gazdagodott.

Lónyai Pál (15.) a verseny végére már sokkal jobb barátságban volt új BMW-jével, mint az első szakaszon, ennek megfelelően fülig ért a szája. „Jó kis verseny volt, a végére már egész belejöttünk az autózásba, s bár nem mondanám, hogy most már tökéletesen ismerem az autót, de már sokkal inkább ráéreztem. A féktávokat például egyre jobban eltalálom, a kormány holtjátéka azonban egy kicsit összezavar, elveszi a magabiztosságomat. Mindent egybevetve nagyon jól éreztem magam a hétvége folyamán, élveztem a versenyt és az új kihívást..." – mondta Lónyai.

Varga Imre (20.) is elégedett lehetett: a jól megszokott technikával a tízből nyolcadik olasz vk-futamát fejezte be, még úgy is, hogy folyt az olaj a kuplungból, úgyhogy a lába alatt tocsogott. „Az utolsó két szakasz nagyon tetszett, végre élveztük az autózást. Nagy párharcokat vívtunk, de aminek a legjobban örülök, hogy újra sikerült célba érnünk" – mosolygott Varga.

Somfai második lett a quadosoknál
Somfai második lett a quadosoknál

A motorosoknál Somfai Mátyás indult egyedül a vk-értékelésben a magyarok közül, ő az összetettben kilencedik, a quadosok között második lett. A felkészülés részének tekintette a viadalt, afféle bemelegítésnek, amely során együtt motorozhatott a tizenegyszeres Dakar-győztes Stéphane Peterhansellel (a francia amúgy másodikként végzett), s ez azért is kárpótolta, hogy a vízátfolyásokban a kétfokos víz bizony belefolyt a csizmájába, s ezt azért tudta volna feledni...

„Reggel a csapatfőnököm azt az utasítást adta, hogy eddig fegyelmezettek voltunk, de most hajtsunk rá a jó eredményre. Megmondom őszintén, nem számítottam rá, hogy ilyen jó helyen végzek majd, nagyon meglepett és nagyon örülök neki" – így Somfai.

A motorosoknál Hodola Richárd az Európa-bajnoki értékelésben indult, s számára az volt a legfontosabb, hogy sérülése után teljesítse a távot, csakúgy, mint Horváth Lajosnak . Ez mindkettejüknek sikerült, előbbi a 11., utóbbi a 12. helyen végzett.

ITALIAN BAJA, A VK 1. FUTAMA, PORDENONE
Abszolút végeredmény. Autósok:
1. Reinaldo Varela, Gustavo Guglielmin (brazil, Overdrive Proto) 3:42:11, ...8. Szalay, Bunkoczi (magyar, Opel Mokka) 14:53 p h., ...15. Lónyai, Garamvölgyi (magyar, BMW X5) 27:34 p h., ...20. Varga, Szegedi (magyar, Nissan Pickup) 38:51 p h.
Motorosok:
1. Alessandro Ruoso (olasz, Yamaha) 3:33:15, ...9. Somfai (magyar, Yamaha) 43:22 p h.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik