Jöhet a második menet - avagy aktív szünnap a Dakaron

TÓTH ANITA jelenti a DakarrólTÓTH ANITA jelenti a Dakarról
Vágólapra másolva!
2012.01.08. 22:00
null
Bunkóczi Lászlóéknak jól jött a pihenő
Címkék
Jól és jókor jött a pihenő. Jobbkor őszintén szólva nem is jöhetett volna, hiszen a Copiapó–Copiapó hurokszakasz olyan nehéz volt, hogy bár a mezőny szombaton reggel rajtolt el, sokan még vasárnap délután négykor is kint motoszkáltak a dűnék között.

A magyarok szerencsére nem.

Sebestyén Sándor érthető módon 
kimerült a horrorszakasz során
Sebestyén Sándor érthető módon kimerült a horrorszakasz során

A Szalay Balázs, Bunkoczi László kettős némi technikai gond (törött féltengely, háromórás szerelés, menetreszelés satöbbi után) ért be a célba éjszaka, amint arról már beszámoltunk.

A Sebestyén Sándor, Bognár József kettős nem sokkal utánuk érkezett a táborba, igaz, nekik kimaradt egy ellenőrző pont, amiért utóbb majd valószínűleg kapnak némi büntetést, de egy ilyen horrorisztikus nap után az a lényeg, hogy versenyben vannak.

„Félelmetes volt látni, hogy a többiek valósággal menekülnek ki a szakaszról és hogy egyik másik autónak esélye sincs kijönni. Mi háromszor vagy négyszer megpróbáltunk felmenni a homokhegyre, amelyen a CP3 volt, de nem sikerült, úgyhogy végül mi is úgy döntöttünk, kihagyjuk és kijövünk. Az életünkért, egymásért és azért küzdöttünk ott, hogy hazajussunk egy darabban. Életem legnehezebb szakasza volt, s nemcsak azért mert többször is ki kellett ásnunk a Toyotát a homokból" – mondta Sebestyén Sándor.

A magyar kamionos trió tagjai, Darázsi Zsolt, Hoffmann Péter és Vörös Ferenc nem is attól tartottak leginkább, hogy rájuk sötétedik (a pilótának ez a hatodik Dakarja, nem ijed meg egy kis naplementétől), hanem inkább attól, hogy kifogy az üzemanyag. Pedig hatszázötven litert vittek magukkal, de a nagy hegymászásban azért fogyott rendesen. Úgyhogy a végén a két tankból össze kellett önteni az üzemanyagot az egyikbe, hogy ki tudjanak jönni. Hajnali fél háromra értek ki, de még így is elismerés volt a jutalmuk, mert nagyon nagy feladatot oldottak meg.

Szalay Balázs pakolás közben
Szalay Balázs pakolás közben

„A végén már nem is ott mentünk, ahol a többiek, hanem mi csináltuk a nyomot, mert ezzel a nehéz kamionnal alig lehetett felmászni a magas dűnékre" – mondta Darázsi, aki amúgy nem pihenhetett sokat, hiszen nemcsak az Opel Dakar Team versenyautóját, hanem a kamiont is fel kellett készíteni a második nagy menetre, a Dakar-rali második felére.

A szünnap amúgy úgy telt a táborban, ahogy szokott: a versenyzők pihentek, interjúkat adtak, a szerelők meg dolgoztak reggeltől estig, hogy a pilóták lehetőleg megújult autóval vághassanak neki a hátralévő távnak.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik