Sportolók kedvencei – 5 érdekesség a kölesről

Vágólapra másolva!
2023.03.10. 12:48
Ha egy kis rézforrásra lenne szükségünk, vagy különleges palacsintára, netán pizzára vágyunk, érdemes használni!

1. Álgabona


A köles „pszeudocereália”, vagyis álgabona. Hasonlóképpen a gabonafélékhez, keményítőtartalma magas, magjait hántolva, őrölve vagy pehelyként használhatjuk fel ételeinkhez. Ezt a csoportot erősíti többek között a hajdina, az amaránt és a quinoa is.


2. Gluténmentes


Természetéből eredendően gluténmentes, azonban tekintve, hogy a feldolgozás során más, glutént tartalmazó gabonával keresztszennyeződhet, a gluténra érzékenyek számára kizárólag az áthúzott búzakalász jelöléssel vagy szöveges felirattal ellátott (pl. „gluténmentes”) termékek fogyaszthatók.


3. Mennyi az annyi?


A köles energiatartalma a többi gabonaféléhez viszonyítva hasonló, kb. 360 kcal-t tartalmaz 100 g. Energiatartalmának nagy részét szénhidráttartalma adja (65 g szénhidrát/100g), amely szénhidráttartalom – a keményítőtartalom miatt – lassan szívódik fel. Cukorbetegség és más szénhidrátanyagcsere-károsodás esetén (például inzulinrezisztencia) a köles szénhidráttartalmával számolni kell!



4. Egyéb beltartalmi érték


Remek réz- és antioxidáns-forrás. A réz szerepet játszik az immunrendszer optimális működésében, a koleszterin-anyagcserében és az idegműködésben. Az antioxidáns-tartalom pedig a szabad gyökök elleni küzdelemben jut fontos szerephez, ami a sportolóknak különösen fontos tényező.


5. Sokoldalú felhasználás


A gabonát az előételtől kezdve a desszertig bele lehet csempészni ételeinkbe. A hántolt kölesszemek mellett liszt és pehely formában is fontos nyersanyag lehet.


A hántolt kölesből köret, édes felfújt és puding is készíthető, illetve töltött és rakott ételek töltelékéhez és vagdalt készítéséhez is fel tudjuk használni.



A kölesliszt hozzáadásával sós és édes tésztaféléket (például pizzatészta, sós ropogós, sütemény vagy palacsinta), a kölespehelyből pedig kását készíthetünk, amely – megbolondítva egy kis aszalt szilvával, fahéjjal, vaníliával – tartalmas reggeli fogás lehet.


+ 1. Helye az étrendben


A köles a szabadidős és versenysportolók étrendjébe – értékes tápanyagtartalma és lassan felszívódó szénhidráttartalma miatt – bátran beilleszthető. A kölesliszt felhasználásával készült kekszek edzés/verseny előtt és alatt biztosíthatnak gyors energiapótlást. A fizikai aktivitás után elfogyasztott, megfelelő fehérjetartalommal és főtt köleskörettel tálalt ételek pedig lassabban, egyenletesebben felszívódó energiát biztosítanak a szervezetnek.


Sportolók kedvencei sorozatunk korábbi részei:
5 érdekesség a cékláról
5 érdekesség az ananászról
5 érdekesség a hajdináról
5 érdekesség a csokoládéról
5 érdekesség a lazacról
5 érdekesség a banánról
5 érdekesség a zabpehelyről
5 érdekesség az avokádóról
5 érdekesség a túróról
5 érdekesség a gesztenyéről
5 érdekesség a chiamagról
5 érdekesség a spenótról
5 érdekesség a joghurtról


CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!


Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik