A hengerezés jó megoldás a fájdalom ellen

Vágólapra másolva!
2022.11.08. 09:40
A henger sok mindenre jó! A fitneszben leginkább a bőr alatti kötőszövetek lazítására, amivel nem kevés mozgásszervi problémát előzhetünk meg.

A csontok, a bennünk lévő víz, az ízületek mind-mind rendkívül fontos összetevői testünknek, de legalább ennyire lényeges a kötőszövet, azaz a fascia is.

Mi is az a fascia?


Leegyszerűsítve, ahogy az egészségüggyel foglalkozó oldalakon is szerepel, körbeveszi, beburkolja a szerveket, csontokat, izmokat, idegeket, ereket, azokat elválasztja egymástól, sőt háromdimenziós hálóként a bőrünk alatt a teljes testet behálózó, összefüggő rendszert alkot. Épsége, normál működése elengedhetetlen, hiszen sokrétű feladata van. Fontos szerepet játszik a mechanikai és immunvédekezésben, a tápanyag raktározásban, az információszállításban, a mozgások során a helyes mozgásláncok kialakításában, így az ízületek védelmében is.

Hálóing vagy cicanadrág?


Ha a kötőszövet ép és egészséges, akár egy laza hálóing, könnyű, akadálymentes mozgást biztosít az általa burkolt anatómiai rendszereknek, úgymint izmok, idegek. Ellenben ha valami miatt nem megfelelően működik, korlátozva van, azokat is korlátozza majd a normál mozgásukban.
Ez pedig előbb-utóbb fájdalomhoz vezet, ráadásul olyan fájdalomhoz, ami meglehetősen nehezen diagnosztizálható.

Miután a fascia szállítja az információt, a fájdalom távolabbi helyen is jelentkezhet. Nem ritka, hogy a sportoló arról panaszkodik, hogy egy adott ízület fáj, hogy húzódik egy terület a vállánál, hogy fájdalmasan feszes egy izom a lábán, fáj a dereka. Hiába a rengeteg vizsgálat, nehéz az okot feltárni. Ilyenkor a kötőszövet lazítása hengerrel, manuálisan gyors eredményt hoz. A kötőszövet fellazul, a keringés javul az adott területen, az egészséges, normális mozgások megindulnak.

Néhány héttel korábbi cikkünkben Cseke Lilla, az Ultrabalaton győztese a hengerezést is ajánlotta a futóknak a regenerálódásra.

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik