Tamirat Tola szerezte meg a maratoni táv világbajnoki címét

GYŐRI FERENCGYŐRI FERENC
Vágólapra másolva!
2022.07.17. 20:08
Kettős etióp sikerrel, és világbajnokságon futott legjobb idővel zárult a eugene-i verseny, a dobogó harmadik fokára a belga Bashir Abdi állhatott fel.

Ideális időjárás várta az atlétikai világbajnokság férfi maratoni versenyszámának résztvevőit magyar idő szerint vasárnap délután az amerikai Eugene-ben, azon a környéken, ahol rengeteget futott a csupán 24 évesen elhunyt, legendás Steve Prefontaine. Az olimpiai bajnok kenyai Eliud Kipchoge nem volt ott a mezőnyben, a mögötte a világ valaha volt legjobb eredményével rendelkező etióp Kenenisa Bekele szintén nem, ahogyan Mo Farah sem vett részt az eseményen.

A kenyai Lawrence Cherono szeretett volna, viszont megbukott a doppingteszten, amiről nem sokkal a rajt előtt értesítették. Ettől függetlenül több remek versenyző küzdött egymással, például az amerikaiak 35 éves, olimpiai bronzérmes (tízezren van ezüstje is) kiválósága, az Oregonból származó Galen Rupp; Abdi Nageeye, aki holland színekben bravúros ezüstérmet szerzett tavaly Tokióban; az etióp Mosinet Geremew, aki 2019-ben lett világbajnoki ezüstérmes, s akkor éppen honfitársától, a Eugene-ben is induló, egyszer New York-i, kétszer bostoni maratonit nyerő Lelisa Desisától kapott ki; nem feledkezhettünk meg a belga Bashir Abdiról sem, ő tavaly Rotterdamban 2:03:36-os Európa-csúcsot ért el, valamint bronzérmes volt Tokióban.

Hullámzó volt a tempó, mindenfajta egyenletesség nélkül rótták a kilométereket a futók.

Ennek fél távhoz közeledve Desisa csaknem megitta a levét, de vissza tudott zárkózni a megszakadó sorba, mégsem lehetett azt érezni, hogy jó formában lenne, küszködött, nehezen maradt az élmezőnyben. Egy és negyed óra elteltével, a 25 kilométeres frissítőponthoz érkezve Desisa, úgy tűnt, még reménytelenebb helyzetbe kerül, és ekkor le is mondhatott a címvédésről. Az utolsó kört a bahreini (eredetileg etióp) Shumi Dechasa kezdte az élről, miközben a vezető csoportban futók száma csak lassan csökkent, és remek tempóban haladt a kenyai Barnabas Kiptum, valamint honfitársa, a legnevesebbnek mondható Geoffrey Kamworor, aki tízezren és terepfutásban is szép eredményeket ért el korábban.

Rupp sem bírta végig a gyűrődést, az utolsó tíz kilométerhez közeledve saját tempójára váltott, végül a 19. lett. A 2017-es londoni világbajnokság ezüstérmese, az etióp Tamirat Tola 33 kilométeren túl elindult, és elsőre senki sem tartott vele (később sem), Kiptum a második csoportban sem ragadt meg, kezdhettünk megbarátkozni a gondolattal, hogy eldől a viadal, 35 kilométernél 12 másodperc előnye volt Tolának, akit négyen üldöztek. Lett 17 másodperc is a különbség, az ezüstre Abdi és Geremew jelentkezett be, Kamworor és a kanadai Cameron Levins kissé leszakadt. Tola az öt évvel ezelőtti vébén is megkísérelte a szökést, akkor nem jött össze neki, ezúttal senkitől sem zavartatva, biztosan nyert, a jelek szerint ragyogó formában várta a eugene-i versenyt.

2:05:35-tel győzött, világbajnoki rekordot ért el (a korábbi Abel Kiruié volt 2009-ből 2:06:54-gyel), a 30. és a 40. kilométer között 28:22-t ment.

Geremew, vagyis a honfitársa ezúttal is másodikként végzett, a két etióp összeölelkezett a célban, s csatlakozott hozzájuk a bronzérmes Abdi is. Levins bámulatos negyedik helynek örülhetett, miután hatalmas kanadai csúcsot futott 2:07:10-zel.

Nyitókép: AFP

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik