Szokatlan születésnapi ünneplés, negyvenkét maratoni negyvenkét hét alatt

R. E. B.R. E. B.
Vágólapra másolva!
2021.12.11. 17:13
Egy kanadai férfi, Bernard Abarquez negyvenkettedik születésnapja alkalmából kezdett rendhagyó maratoni sorozatba.

A 42-es szám bűvöletében töltötte a 2021-es évet egy kanadai férfi, Bernard Abarquez, aki februárban, negyvenkettedik születésnapján érdekes kihívásba vágott bele: negyvenkét héten keresztül minden héten maratonit futott. Ráadásul nem is rossz tempóban, hiszen 3:17-es időt átlagolt, amely szép teljesítmény a futással komolyabban 2015-ben megismerkedő férfitól.

Nem is versenyszempontból közelítette meg a kalandot, hanem elsősorban másokat akart futásra ösztönözni. Az ötlet onnan jött, hogy a korábbi születésnapjain is ünnepi kilométereket futott. Igazából az eredeti elgondolás mégiscsak a versenyszemléletből fakadt, hiszen a 42. születésnapján szeretett volna három órán belüli maratonit futni, csakhogy a koronavírus-járvány miatt elhalasztották a viadalokat, ezért átalakultak a tervei is.

Hétről hétre – többnyire – egyénileg, nem versenykörülmények között teljesítette a 42.195 km-es távot, majd ahogyan egyre inkább lendületbe jött, és egyre jobb fizikai állapotba került, pluszfutásokat és extra edzéseket is beiktatott a programba. A korlátozások enyhülésével aztán valódi versenyeken is indult: három maratonit teljesített, és a Muskoka maratonin, Ontarióban nemcsak a bostoni kvalifikációs időt érte el, hanem három óra alá is betört.

„A kihívás elején roppant ijesztőnek tűnt a negyvenkét maratoni lefutása – idézte Abarquezt a történetét bemutató Canadian Running Magazine. – Izgatottan kezdtem minden egyes futást, és próbáltam azzal nyugtatni magamat, hogy egyszerre csak egy maratonit teszek meg, nem kell távolabbra nézni.”

Ahogyan mind több képet, tartalmat osztott meg a futásáról, sokan elkezdték figyelemmel követni. „Minden futásomnál sokan voltak kíváncsiak rám, velem izgultak, ez rengeteget számított.”

A statisztikái között az is szerepel, hogy hét pár cipőt nyűtt el a 42 hét alatt, ám nemcsak az elhasználtság miatt teszi félre a legutóbbit: a folytatásban havon akar maratonit teljesíteni, ahhoz pedig másféle lábbelire lesz szüksége.

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik