Ínyenc sportok a Tátrában

Janzsó MiklósJanzsó Miklós
Vágólapra másolva!
2020.02.05. 15:37
A téli sportolás nem csak síelésből, szánkózásból vagy éppen korcsolyázásból áll, Szlovákiában a téli sportok rengeteg fajtáját próbálhatja ki az ember.

Rengeteg válfaja létezik a téli sportoknak, ám ezeknek csak kis része ismert itthon: némelyek már a múlt homályába vesznek, mások viszont újonnan tűnnek fel. Szlovákia nem hagyja feledésbe merülni a kevéssé ismert sportolási lehetőségeket és a Magas-Tátra hófödte hegyoldalain kínál számtalan programot.

Elsőként a síjöring érdemel említést, amelynek hagyományai a huszadik század elejéig nyúlnak vissza. A sport eredetét – mint a nevéből sejtheteő – Skandináviában kell keresnünk: a hófödte tájakon való közlekedést megkönnyítendő az emberek egy sílécen állva húzatták magukat vagy egy rénszarvassal vagy lóval vagy újabban kutyával. A norvég skijöring szó pontos fordítása sívezetés, vagyis a síelőt az elé fogott állat vezeti. Az eleinte csak Skandináviában létező sport az 1910-es évek közepén jutott el Észak-Amerikába, ahol a mai napig nagy népszerűségnek örvend, elsősorban a kutyás síjöring.

Síjöring lóval (Fotó: AFP)

A síjöringhez kapcsolódik a következő érdekesség, a kutyaszán. Szintén nagy tradíciójú sport Magyarországon is jelen van, de nagyobb a hagyománya Szlovákiában, hiszen a sportág világ- és Európa-bajnokságát is itt tartják a Klub Donly Donovalyban már 1996 óta. Az országban ezen kívül is számos kutyaszánversenyt rendeznek, amelyek kétségkívül nagyon látványosak, ám annak sem kell csalódnia, aki ki szeretné próbálni, hiszen számos helyen van erre lehetőség, ráadásul gyerekeknek is érdemes kipróbálni.

Kutyaszánon (Fotó: AFP)

Nem csak télen űzhető sport a siklóernyőzés, de az kétségtelen, hogy a hófödte hegyek fölötti repülés egészen más élményt nyújt, mintha nyáron csinálnánk. Az engedéllyel rendelkező ugrók az ország számos pontján hódolhatnak hobbijuknak Liptov, Kysuce és Orava környékén, az Alacsony-Tátrában, de a legszebb hely kétségtelenül Donovaly, ahol siklóernyő-világbajnokságot is rendeznek.

Mindezek mellett ebben az évben – összesen már tizenötödször – Szlovákiában (Strbske Plesóban) rendezik meg az európai céges téli sportok játékát március 19. és 22. között, amelyen a síelés több változatában lehet versengeni, de lesz jégkorong is a programban, mellette dartsban, bowlingban vagy épp pókerben lazíthat a síelésben kifáradt sportoló.

Irány tehát Szlovákia, irány a Tátra, irány a rengeteg lehetőség!

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik