Napi 365 felülés – 83 évesen sem gond

SMAHULYA ÁDÁMSMAHULYA ÁDÁM
Vágólapra másolva!
2019.04.09. 08:32
Heti hetven kilométer futás és napi 365 felülés. Egy húszévesnek is becsületére válna, hát még a 83. születésnapját nemrég ünneplő madridi Manuel Alonsónak, aki el sem tudná képzelni sport nélkül az életét.

„Katasztrófa lenne, ha nem futhatnék többet. A sport tart életben” – vallja a spanyol Manuel Alonso, aki 83 évesen igencsak aktív életet él – aktívabbat, mint néhány húszas-harmincas éveit taposó fiatal. Péntek kivételével mindennap edz, heti hetven kilométert fut, naponta 365(!) felülést végez, ezek után meg sem lepődünk azon, hogy a korosztályában világ-és Európa-bajnok 800 méteren. A márciusi lengyelországi fedett pályás veterán-vb-n 3:04.64 perces idővel nyerte meg a távot.

„A fiatalok azt mondják, hogy az én koromban szeretnének olyanok lenni, mint én. A velem egyidősek pedig egyszerűen csak őrültnek tartanak. Állandóan arról mesélnek, mennyi gyógyszert kell szedniük.

Ehhez képest én semmit sem szedek. Én vagyok az élő példa rá, hogy nyolcvanhárom évesen is lehet valaki fizikailag jó állapotban, erős izomzattal.

Hogy mi a titkom? A sport az életem” – tette hozzá úgy, mintha 83 évesen a világ legtermészetesebb dolga lenne, hogy három perc alatt fut le csaknem egy kilométert.

Természetesen a sport mellett a helyes táplálkozásra is nagy figyelmet fordít, és nem titkolja, ehhez bizony nagy akaraterőre van szükség.

„Hetente legalább két-három alkalommal eszem hüvelyeseket, minden reggel eszem egy kiwit, és igyekszem minél több gyümölcsöt és joghurtot fogyasztani, az egészségtelen ételeket pedig szinte teljesen mellőzöm.”

„Mindig a gladiátorokra gondolok, ahogy kimentek küzdeni. A legkülönlegesebb pillanat, amikor külföldön miattam játsszák a spanyol himnuszt. Leírhatatlan érzés. Az atlétika sohasem hazudik, ezért is kötődöm annyira ehhez a gyönyörű sportághoz.”

Manuel Alonsónak a sport az élete

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik