5 ok, miért érdemes édesburgonyát enni

Vágólapra másolva!
2019.02.17. 13:35
Az édesburgonya hazánkban is egyre kedveltebb köretnek számít. Kiváló szénhidrátforrás és tele van értékes vitaminokkal. Bár nem tartozik a legolcsóbb élelmiszerek közé, de érdemes belőle minél többet fogyasztani.

1. Jót tesz a szívnek

Az édesburgonyának magas a B6-vitamin tartalma, emellett gazdag káliumban is, ezáltal védi a szívet. A kálium jó hatással van a magas vérnyomásra. A B6 pedig segít a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében.

2. Erősíti a csontokat

Az édesburgonyában megtalálható a D-vitamin is. Az emberek többsége D-vitamin-hiánnyal küzd, pedig ez a vitamin erősíti a csontokat, a fogazatot, és jó hatással van a pajzsmirigy működésre is.

3. Növeli az energiát

Az édesburgonya nagyon jó szénhidrátforrás. Lassan felszívódó szénhidrát, glikémiás indexe alacsony, így fogyasztása után nem ingadozik a vércukorszint, és hosszabb távon eltelít. Csökkenti az éhségérzetet.

Az édesburgonya nagyon egészséges /Fotó: Shutterstock

4. Tele van antioxidánssal

A narancssárga édeskrumpli tele van bétakarotinnal, ami erős antioxidáns. Az antioxidánsok szervezetünk fontos alkotóelemei, erősítik az immunrendszert, segítenek a rák megelőzésében.

5. Sokféle módon elkészíthető

Az édeskrumplit elkészíthetjük főzve köretnek húsok mellé. Pürésíthetjük, süthetjük. Készíthetünk belőle chipset is, de kiváló kiegészítő salátákba is.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik