Túraappok, amiket érdemes kipróbálni

Vágólapra másolva!
2019.01.20. 15:48
Manapság bárhová megyünk, magunkkal visszük mobiltelefonunkat is. Amennyiben a készülék „okos” és van rajta mobilinternet, számos olyan alkalmazást tölthetünk le, amelyek segítségünkre lehetnek túráink során.

Egészen elképesztő, milyen szintre fejlődött az elmúlt két évtizedben a mobiltelefonos technológia. A kilencvenes évek során, a kétezres évek elején örültünk, ha hívást indíthattunk vagy sms-t küldhettünk egymásnak, manapság pedig okostelefonunk tudása akár megspórolhat egy túrahátizsákra valós felszerelést. Íme, néhány alkalmazás, amit külföldön nagyon imádnak a felhasználók és akár itthon kipróbálva is megkönnyítheti az életünket:

A program GPS-navigációt kínál, ráadásul számos térképhez biztosít hozzáférést. Túra közben méri a sebességünket, a távolságot, a szintemelkedést, és lehetőséget biztosít arra, hogy a térképeket letöltve internet nélkül is megnyithassuk, ráadásul számítógép segítségével még ki is nyomtathatjuk őket. Az alkalmazás próbaverziója ingyenes, a jobb szolgáltatásaiért fizetni kell.

Mintha csak varázsolnánk. Nyissuk meg az alkalmazást, tartsuk a kamerát a hegycsúcsok felé, forgassuk körbe, és GPS-helyzetünk alapján a telefon beazonosítja azokat. A felismerő funkció mellé 3D-s iránytűt is kapunk, illetve a telefon képes megmondani milyen magasságban járunk.

Nagyon hasznos alkalmazás, segít olyan helyeket találni, ahol jó a térerő. A javaslatokat az alapján teszi, hogy mások honnan telefonáltak sikeresen, így ha odaérünk a javasolt pontra, jó eséllyel valóban kapcsolatba tudunk lépni társainkkal, az otthoniakkal, de vészhelyzet esetén akár segítséget is hívhatunk.

Túrázó és fitneszalkalmazás egyben. Ha induláskor bekapcsoljuk és a túra egésze alatt működni hagyjuk, feljegyzi túránk legfontosabb adatait, illetve rögzíthetjük benne azt is, milyen táplálékot fogyasztottunk. A túra végeztével adatainkat megoszthatjuk másokkal, illetve visszanézhetjük korábbi eredményeinket. Prémiumszinten az alapcsomagnál több fitneszszolgáltatással bővül, a megfelelő segédeszközzel összekötve lejegyzi pulzusunkat, illetve edzésterveket is ad számunkra.

Az egyik legszebb túraalkalmazás, amit valaha készítettek. A GPS-navigációt összeköti a virtuális valósággal, emellett tartalmaz offline térképeket, iránytűt, méri a magasságot, a sebességet, felismeri a csillagképeket, és a navigációt akár azok alapján tervezi meg számunkra. Használatával képesek vagyunk arra is, hogy megjelöljük egy tárgy (mondjuk parkolóban hagyott autó) tartózkodási helyét és később visszanavigáljunk oda. Ennek a működését az alábbi videón lehet megtekinteni:

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik