Medúzák közt készül Mányoki

Vágólapra másolva!
2018.07.09. 21:36
Mányoki Attila gőzerővel készül legnagyobb kihívására, hogy befejezhesse az Ocean's Seven-sorozatot. Jelenleg is Írország partjainál edz, és már nem is jön haza az augusztusi nagy úszásig.

Mányoki Attila tényleg mindent megtesz, hogy sikerüljön átúsznia az Északi-szorost, az utolsót a világ legnehezebb tengerszorosai közül, amivel teljesítené az Ocean's Seven-sorozatot. Két éve sikertelen volt a kísérlete, de elsősorban ennek köszönhetően tartózkodik jelenleg is Írországban.

„A hivatalos edzés után még két kört megtettem a Sandycove-sziget körül – írta Facebook-oldalára. – Nagyon sok volt a medúza. A levezető körben készítettem pár képet róluk. Velük nem egészséges érintkezni, elég nagy fájdalmat tudnak okozni. Eddig szerencsém volt, mert még nem úsztam nekik, mindig sikerült észrevennem őket. Viszonylag a part közelében szeretnek tartózkodni, résen kell lenni.”

Mányoki új csapattal készül az augusztus 2. és 8. között kiírt próbálkozásra, és a legfontosabb, amit leszűrt a két évvel ezelőtti kudarcból, az az akklimatizáció szükségessége – ezért tölt ennyi időt a helyszínen.

A magyar extrém hosszútávúszó úgy érzi, fizikailag rendben van néhány héttel a megpróbáltatás előtt, de ez két éve is így volt, viszont azóta rájött, hogy az egyik legfontosabb „összetevőt” csak itt tudja hozzátenni a nagy egészhez.

„Az akklimatizáció elengedhetetlen, és csak az itteni közeg tudja megadni – írta a helyszínen. – Egyébként több évtizedes rekordok dőltek meg az elmúlt napokban, ami a szervezőket is váratlanul érte. Az amerikai CBS csatorna már forgatott itt, és a világ legnehezebb edzőtáborának nevezték.”

Mányoki elmondta, hogy az ilyenkor szokásos 10-12 fokos víz helyett most 14 fok fölött van az óceán, ez elég nagy különbség, ami azon a környéken szinte strandidőnek számít. És ki tudja, lehet, hogy ez hatással lesz az Északi-csatornára is...

„Próbálok a lehető legjobban pihenni és regenerálódni az úszásokra, mert igen megterhelőek lesznek. De ez a közeg az én medencém.”

Az Északi-csatorna Írországot és Skóciát köti össze, hossza légvonalban 33.7 kilométer, ám Mányokinak ennél lényegesen többet kell majd úszniuk az áramlások és a szél miatt.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik