Brutális tizenkét óra a világcsúcsért

Rác BenedekRác Benedek
2018.07.31. 14:15
A futópados világ- és Guinness-rekordot immár másfél éve egy magyar ultrafutó, Csécsei Zoltán tartja. Hogyan emlékszik vissza az elképesztő fél napra, és mit tanácsol a futópadon futóknak?

Korábban írtunk már Csécsei Zoltánról, aki nemrégiben új versenycsúcsot elérve futotta körbe a Tisza-tavat, miközben készül a szeptemberi 100 kilométeres világbajnokságra és a Spartathlonra. Róla emellett azt is érdemes tudni, hogy 2016 decemberében megdöntötte a futópados világrekordot. Kis múltidéző másfél év távlatából.

„Kétezertizenhatban, még a nyár elején valaki beírta a futós Facebook-csoportba, hogy megdőlt a női 12 órás futópados rekord. Mire én megkérdeztem, hogy mennyi a csúcs a férfiaknál. 148 kilométer, jött a válasz, s elkezdtem gondolkozni, hogy szerintem én képes lennék megdönteni a rekordot – mondta mosolyogva Csécsei Zoltán. – Az egyik ultrafutó társam, Makai Viktória beszállt, mondván, akkor ő a női rekorddal próbálkozik meg. Elkezdődött a szervezés, a Megafitness felajánlotta a termet, és egy hónap alatt összeállt minden. Megvolt a helyszín, bevizsgálták a futópadokat, így már kezdődhetett is a felkészülés.”

„Voltak pillanatok, amikor annyira a szalag szélén futottam, hogy többen attól tartottak, lelépek. Figyelmeztettek is, mert a rekordkísérlet során nem volt szabad megkapaszkodni, csak a futópad kijelzőjéhez érhettem hozzá, illetve elvehettem a nekem adott frissítőket – idézte fel a rekorddöntést Csécsei Zoltán. – Még mosdóba is csak úgy lehetett kimenni, hogy megállítottam a szalagot, megvártam, amíg mozdulatlan, leléptem róla, és amikor visszajöttem, előbb felálltam, majd utána indítottam, hogy egy pillanatig se fusson üresen.”

Csécsei Zoltán természetesen futópados edzésekkel (is) készült a csúcsdöntésre, a leghosszabb tréningje hatórás volt, ami olyan jól sikerült, hogy edzőjével úgy döntöttek, ennél nem szükséges hosszabb gyakorlás. A ultrafutó hozzátette, mivel a rekorddöntésen túl ő aszfalton fut, ezért ritkán használja a futópadot, amely persze télen és nyáron is hasznos segítséget nyújthat az edzésekben.

„Amikor kint tombol a hőség, 35 fok van, akkor kisebb az edzés értéke, mivel nem lesz megfelelő az izommunka, mert a szervezet nem a futásra, hanem a túlélésre koncentrál. Persze ha valaki ilyen melegben versenyre készül, akkor hasznos a kinti edzés.

Hacsak valaki nem írja ki megint a Facebookra a futópados világrekordot…

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik