Az erősítés csodaforrása

Szalay HedvigSzalay Hedvig
Vágólapra másolva!
2018.07.03. 12:03
A funkcionális köredzés napjainkban az egyik legnépszerűbb mozgásforma, és nem véletlenül, ugyanis ezzel a gyakorlással tökéletes alakunk (is) lehet. Kedvcsináló útmutató egy mesteroktató segítségével.

Legutóbbi cikkünkben bemutattuk a TRX-et mint rendkívül hatékony mozgásformát, s ahogy ígértük, most a funkcionális köredzést elemezzük Körtvélyessy Ákossal. A szakember erőnléti képzéssel foglalkozik, ezen kívül spinning-mesteroktató, fizikai gyakorlati felvételire felkészítő tanár, személyi edző, akinek segítségével pontról pontra elemeztük legújabb témánkat, hogy olvasóink minél kifejezőbb képet kaphassanak a modern és rendkívül hatékony mozgásformáról.

A köredzés egy legalább négy (vagy sokkal több) állomásból álló gyakorlatsorozat. Minden gyakorlatsort többször egymás után, kevés pihenővel, akadálypálya-szerűen teljesítenek a sportolók. Az a jó, ha változatos, erősítő, kardio-, statikus, dinamikus feladatokból áll össze a köredzés. Ezzel a módszerrel ugyanis maximálisan kihasználjuk a rendelkezésre álló edzésidőt, fokozzuk a koncentrációt, a stabilitást, növeljük az aerob kapacitást, és minimalizáljuk a sérülés lehetőségét.

2. Milyen eszközöket használhatunk az edzések során?


Lehet szó szerint bármilyen kellék, amely alkalmas arra, hogy edzést végezzünk rajta! Medicinlabda, ugrókötél, trambulin, zsámoly, gumiszalag, edzőrúd, kézi súlyzó, terembicikli vagy húzódzkodóállvány. A lényeg az, hogy mindenki a saját szintjén, folyamatosan és biztonságosan végezze a feladatokat.

3. Milyen izmokat mozgatunk meg az edzés során?


A funkcionális köredzések során sohasem egy izomról beszélünk, hanem főbb izomcsoportokról. Ilyenek a törzsizmok, a felsőtest és a vállöv izmai vagy a lábizmok. Egy gyakorlat végrehajtásához mindig egyszerre több izom együttes munkájára van szükség. És éppen ez az, ami olyan nagyszerűvé teszi ezt az edzésmódszert a hagyományos konditermi tréningekhez képest.

Ha egyszer körbeért a sorozat, akkor picit hosszabb pihenő veszi kezdetét, ilyenkor frissítési lehetőség vár a sportolókra. Majd újra indul a kör, a negyvenöt és tizenöt másodperces intervallumokkal. Egy óra alatt háromszor vagy ötször végezzük el a teljes gyakorlatsort. Edzés végén pedig jön a jótékony, tízpercnyi csillapító hatású nyújtás, a stretching.

5. Kiknek ajánlott ez az edzésforma?


Mivel a részvevők saját edzettségi szintjüknek megfelelően, a saját ritmusukban végezhetik a gyakorlatokat a legnagyobb biztonságban, edzői felügyelet mellett mindenkinek ajánlható.

6. Mit vigyünk magunkkal edzésre?


Víz, törülköző, esetleg sportkesztyű, kényelmes és szellős sportruházat, sportcipő, sportzokni.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik