The Chance: a magyarok csak nézők lehetnek a Mini Estadiban

Vágólapra másolva!
2012.08.24. 21:32
null
Pénteken Marco Materazzi volt a díszvendég
Nem lesz magyar résztvevője a Nike által támogatott The Chance tehetségkutató szombati fináléjának. Nagy Levente csütörtöki kiesését követően Jakab Dávid ment ugyan egy kört, az elődöntőben még megmutathatta magát, de a barcelonai Mini Estadiban megrendezett finálénak már ő is csak nézője lehet. A pénteki kiválasztó díszvendége az Internazionale világbajnok olasz védője, Marco Materazzi volt.

Bár a csütörtöki a Barcelona–Real Madrid mérkőzés miatt a szokottnál jóval később ért véget a nap – konkrétan pénteken hajnali egy és két óra között –, a versenyben maradt ötvenkét fiatalnak a szokásosnál csak egy órával később kellett megjelennie a reggeli találkozónál. Legalábbis az első meccsen érintetteknek.

A magyarok teszteléses csoportjából végül öten jutottak tovább a nyolcból, de ennek különösebb jelentősége nem volt. Az elődöntőkben ugyanis nem együtt léphettek pályára, hiszen alaposan megkeverték a sorokat a szakemberek, akik már a posztokat is figyelembe vették a kiválasztáskor. A csapatok így tulajdonképpen teljesen alkalmiak voltak, de ettől, és a változatlanul nagy hőségtől függetlenül élvezhető volt a két a találkozó. Különösen a második. Volt iram, elszántság, és még egy jó adag, néha bosszantó önzőzés is.

Amikor az első meccsen a magenta mezben lévők kétgólos hátránynál büntetőhöz jutottak, tömegjelent alakult ki a társak között a labdánál: mindenki bátran elvállalta a tizenegyest. Végül a csapatkapitányi karszalagot viselő jelölte ki a szerinte erre érdemes társat, a döntést a hoppon maradtak szótlanul vették tudomásul. A szépítés hatására kitámadtak a magenták, de ezt egy kontragóllal büntették meg a mérkőzést így 3–1-re megnyerő sárgák.

Következett a nap második elődöntője, benne a cserepadon kezdő Jakab Dáviddal. A sárgában lévő ellenfél egy megpattanó labdával a mérkőzés első lövéséből vezetést szerzett a második percben, ami láthatóan megviselte a sötétlilákat. Utóbbiaknak időre volt szükségük, amíg rendezték a soraikat, de becsületükre váljon, hogy még a fordulás előtt egyenlítettek. A szünetben beállt a magyar irányító is, aki néhány csel, oldalpassz, szerelés mellett egy büntetőt eredményező kiugratással, és talán az egész nap legszebb távoli kapura lövésével vétette észre magát, amit a kapus csak óriási bravúrral tolt ki szögletre a bal felsőből. A mérkőzést a lilák nyerték meg végül 4–1-re, ám az eredmény csalóka, hiszen egyrészt a kiválasztással megbízott szakembereket ez nem igazán érdekelte, másrészt a narancssárga mezesek játszottak mezőnyfölényben, ők járatták jobban és többet a labdát, de az ellenfél kontrái közül három gólt eredményezett, kettő büntetőből esett.

„Az elődöntőnk után biztosan éreztem, hogy nem lehetek ott a fináléban – mesélte Jakab Dávid. – A mi csapatunk nyert ugyan, de kontrákból és két büntetőből lőttük a góljainkat, miközben végig az ellenfélnél volt a labda. Én a posztomon, irányítóként játszhattam, de inkább védekeznem kellett, amikor meg labdát szereztünk, sokszor nem passzoltak a társak, hiába mentem üres területre. Az esti kiválasztáson azért így is rossz volt szembesülni azzal, hogy lemaradok a fináléról, és nem léphetek pályára a Mini Estadiban.

A tehetségkutató világdöntője a szombati fináléval zárul, ismét kétszer harminc percnyi játék vár a versenyben maradt huszonhat fiatalra. Ők már kimondottan jó eséllyel pályáznak a fődíjra, a négyhetes tanulmányútra 2013 januárjában – a legjobb tizenhat kiválasztottnak lehet ebben része –, amelyből egyet-egyet az Egyesült Államokban, valamint Angliában a Nike futballakadémiáján tölthetnek el, a fennmartadó két hétben pedig a Manchester Unitednél és a Juventusnál vendégeskedhetnek. A 10 órakor kezdődő szombati találkozót a Camp Nou mellett lévő, tizenötezer fő befogadására képes Mini Estadiban rendezik meg. A Barcelona Tv által élőben közvetített mérkőzésre a belépés ingyenes lesz.

AKCIÓBAN JAKAB DÁVID
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik